Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Euro 2012
LFC FAN SITE > Rozgrywki > Dru¿yny narodowe
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
siona
Przepraszam ze zakladam temat odnoscie Euro ktore odbeda za kilka lat ale ten temat ma sluzyc do tego kto dostanie je do organizacji.

Przed kilkoma minutami UEFA zakwalifikowala 3 oferty ktore sa juz w finalowej rozgrywce a sa to :

Włochy
Chorwacja i Wegry
Polska i Ukraina

Tak blisko organizowania imprezy takiej rangi nie bylismy juz chyba dawno zeby nie powiedziec nigdy w polu zostawilismy miedzyinnymi ubieglorocznych gospodarzy igdzysk olimpiskich Grecje.

Moim zdaniem jest to duze wyrozniecie byc w finalowej trojce i choc bysmy ich nie dostali to naprawde jest juz cos, a przesto ze jest duza sznasa to moze ruszy sie cos ze stadionami bo do 8 Grudnia 2006 roku trzeba robic jak najwiecej aby UEFA zobaczyla ze cos sie dzieje i to cos dobrego. A i moze wrescie nam drogi zaczna remontowac bo to tez warzny czynnik. Moze i jestem naiwny ale ja wierze ze dostaniemy razem z Ukraina te mistrzostwa a nasza szanse upatruje pod wzgledem Politycznym i jesli UEFA choc troche spojrzy pod tym wzgledem to mamy naprawde duze szanse i trzeba je wykorzystac choc takie panstwo jak Wlochy bedzie nam szalenie cieszko wyprzedzic ale jest to mozliwe.

pozdrowka
Baja
Muszę przyznać, że decyzja UEFA jest dla mnie bardzo zaskakująca, szczególnie po raporcie, w którym trzeba przyznać wytknięto nam wszystkie braki.

Do 2012r jest jeszcze mnóstwo czasu, ale mam obawy czy wystarczy, żeby wybudować w Polsce odpowiednią ilość stadionów, które spełniałyby wymogi UEFA.

A co do dróg i połączeń komunikacyjnych to byłoby bardzo przydatne. Mieszkam na Śląsku, który od dobrych paru lat jest jednym wielkim placem budowy. Widać pieniądze, które są wkładane w inwestycje. Myślę, że teraz będzie jeszcze wiecej pieniędzy na takie inwestycje. Oby byłe dobrze wykorzystane i żebyśmy w 2012r. cieszyli sie organizacją Euro.
qbapiasek
ja powiem krótko nie wierze!!!! może i jesteśmy w tej trójce ale wygrają pewnie inni!!! nie o to chodzi że nie chciałbym ME w polsce ale poprostu nie mogę sobie wyobrazić meczy powiedzmy brazylia-anglia na 5 tysięcznym stadionie!!!
banan
Baja ---> z tego co slyszalem to UEFA kazdemu panstwu wytknela troche...

Ja takze sie nie spodziewałem, ze przejdziemy do II tury selekcji i tak jak siona mówił to już jest coś. Teraz bardzo duzo zalezy od PZPN i od rzadu. Jak cos ruszy i duzo zrobimy to mamy szanse... a jak nie to po prostu bedziemy musieli starac sie o organizacje EURO 2016.
siona
QUOTE(qbapiasek @ Nov 8 2005, 01:48 PM)
ja powiem krótko nie wierze!!!! może i jesteśmy w tej trójce ale wygrają pewnie inni!!! nie o to chodzi że nie chciałbym ME w polsce ale poprostu nie mogę sobie wyobrazić meczy powiedzmy brazylia-anglia na 5 tysięcznym stadionie!!!
[right][snapback]9863[/snapback][/right]

Z tego co mi wiadomo to Brazylia lezy w Ameryce PÅ‚. a nie Europie tongue.gif

Zas co do stadionow to chyba jestes nie w temacie bo na 5 tysiecznym nie mozna rozgrywac spotkan na imprezie takiej rangi z tego co wiem to stadiony musza miec grubo ponad 30 tysiecy a przynajmniej cos kolo tego i takie maja powstac w Polsce.

pozdrowka
witek z atlantydy
Nie ma bata byśmy wygrali rywalizację z Włochami... Swoją drogą to chyba już ostatnia deska ratunku byśmy kiedyś w końcu zagrali na tej imprezie.
Z całą pewnością nie dostaniem prwa organizacji ani teraz ani na 2016 bo tam pewnie w wyścigu stanie kolejne silne państwo, które nas zdeklasuje pod praktycznie każdym względem.
marwis
Gdybyśmy zostali wybrani (wraz z Ukrainą) na gospodarza ME 2012, można by było przyrównać ten fakt do wygrania dużej kwoty na loterii.

Jest w tym dużo dobrego. Gospodarka by się ruszyła, powstały nowe miejsca pracy, z tym ogólnie nowa infrastruktura: lotniska, drogi, baza hotelowa i aprowizacja, stadiony. Mógł by się znacznie poprawić poziom naszej ligi.

Ale problemem jest obecny stan infrastruktury, ktory jest zły. Brakuje nam dosłownie wszystkiego (po za bazą hotelową). Do tego niestabilność rządów powoduje, iż przyszłe inwestycje i pożyczki gwarantowane przez rząd mogą nie mieć pokrycia.

Dlatego myślę, iż zwycięzcą będą makaroniarze. Jednak oni mają największe szanse. Chyba że U.E. nam pomoże w formie dotacji. Ale do tego także trzeba mieć dobry plan inwestycyjny aby przekonać EBI.

Jakoś nie wierzę w to, aby nasza kandydatura była najlepsza. A może się mylę...
paulinqa
wlasnie wrocilam ze szkoly i pierwsze co uslyszalam w radiu to wlasnie wiedomosc o tym, ze jestesmy w trojce. zagladam tutaj i jest o tym temat. ja mam lzy w oczach, jest to dla mnie wielkie zaskoczenie, mimo ze wierzylam ze uda nam sie wejsc do tej trojki. mamy czas do grudnia przyszlego roku, aby zawalczyc o zorganizowanie tej imprezy i mam nadzieje ze nie zaprzepascimy tej szansy.

qbapiasek a od kiedy brazylia jest w europie ?? a moze do roku 2012 ma zamiar sie przeniesc na nasz piekny kontynent ??
siona
Jesli wszyscy upartujecie Wlochy jako faworyta i zakladacie ze to walsnie oni wygraja to mam jeszcze takie jedno pytanie?

Dlaczego w tej 3-ce nie ma Grekow?? Przeciez maja obiekty maja dobra ifrastrukture przeciez mieli igrzyska wiec musza byc dobrzy. Wiec dlaczego ich nie ma ??

Ja jestem zdania ze Wlosi nie dostana tej impryezy a dostaniemy ja My z Ukraina lub Chorwacja z Wegrami UEFA chce teraz organizwac imprezy w panstwach w ktorych jeszce nigdy nic nie bylo a te 2 kandydatury wlasnie takie sa a i mam jeszcze jeden powod ale o tym pozniej bo bedzie mi zapewne przydatne na kogos odpowiedz co do pytania smile.gif.

pozdrowka
Rilus
Nie wiem czemu qbapiasek zaczął swoją wypowiedź od jakże dramatycznego:
ja powiem krótko nie wierze!!!!
,
bo jak nie dostaniemy organizacji, to tragedii nie będzie. Trzeba się cieszyć, że nasza kandydatura okazała się lepsza od Greckiej i Tureckiej. Na wygranie rywalizacji z Włochami szanse są rzeczywiście niewielkie, ale nie wiem czy ktoś kiedyś dostał taką imprezę przy pierwszym starcie. Myślę, że o 2016 możemy powalczyć bardzo poważnie.
Przepiórek
Mimo wszystkich niedociągnięć, uważam że mamy szansę na organizację Euro 2012. Największą siłą tej oferty jest to, że razem z nami organizatorem ma być Ukraina. Być może poprzez taką imprezę Europa będzie chciała "przyciągnąć" ten kraj w stronę Unii Europejskiej. Może się mylę, ale nie potrafię znaleźć innego racjonalnego argumentu na naszą korzyść.

Wątpię, by przy tak socjalnym programie rządu znalazły się w budżecie pieniądze na rozpoczęcie inwestycji związanych z EURO 2012. A cos przez ten rok musielibyśmy przecież zrobić, żeby pokazać, że nie stoimy w miejscu. Dlatego myślę, że za rok nie będziemy mieli o czym dyskutować. Ale na razie rzeczywiście mamy powody do radości.
Cythrawl
Fajnie, że jesteśmy w trójce. NIestety nie sądzę żebyśmy wygrali. Po prostu uważam, że nasz rząd nie kiwnie palcem nawet w tym kierunku. Wszak wybrała ich uboga część społeczeństwa, która potrzebuje zapomogi bardziej niż takiej imprezy i nowych dróg.
Kangur
Zas co do stadionow to chyba jestes nie w temacie bo na 5 tysiecznym nie mozna rozgrywac spotkan na imprezie takiej rangi z tego co wiem to stadiony musza miec grubo ponad 30 tysiecy a przynajmniej cos kolo tego i takie maja powstac w Polsce.

pozdrowka

to w takim razie troche śmiesznie bo nasz najnowocześniejszy stadion w Polsce- w Kielcach, ma być pojemny do 15 tysięcy. Po prostu śmiech na sali...

A co do tematu, to nie uważam żeby Polska byla jakimś superbogatym krajem, by robić tego typu imprezy. Portugalczycy podobno na koniec ME wyszli na minus, więc jeżeli Polska i Ukraina liczą na jakiś horendalny zysk to się trochę mylą...

A poza tym dla mnie ma to mniejsze znaczenie kto bedzie organizatorem, bo PZPN odrzucił Szczecin jako miasto...
deathman[]
Grekow nie ma bo dopiero co organizowali takie mistrzowstwa i smrod i niedociagniecia pozostaly jeszcze swieze .... chociazby sedziowanie pozostawialo wiele do zyczenia ...

mnie to zaskoczylo jak zima naszych drogowcow co roku biggrin.gif ... mimo szczerej wiary to jednak Wegry ze swoim wspolorganizatorem dostana te igrzyska ....
paulinqa
grekow nie ma zapewne dlatego ze nie splacili jeszcze dlugow po organizacji olimpiady.....
wlochy? tam jest caly czas problem. za duzo zamieszek na stadionach i sporo rasistowskich zachowan.....
najbardziej boje sie tego ze wygra chorwacja z wegrami, to wlasnie oni sa naszymi najwiekszymi konkuretnami. my mozemy ta rywalizacje wygrac o ile w koncy ktos zrozumie ze to jest szansa i cos zniemia a maja na to nieco ponad rok. trzeba tylko zaczac, a pozniej a zrobienie wszystkiego bedzie jeszcze 6 lat - to sporo czasu. ostatnio zarowno na ukrainie jak i u nas zaszlo sporo zmian i taka impreza bedzie szansa na wypromowanie sie. mysle ze jesli chcieli by nas odrzucic to zrobili by to juz teraz, bo po co blokowac komus miejsce?
co do jakis zyskow po takiej imprezie to przede wszystkim promocja. zadnych super dotatcji zapewne nie dostaniemy, a zmienic trzeba duzo, juz nie uzyje slowa wszystko. jesli sie uda to takze my i nasza pilka sporo zyska ... nowe stadiony, drogi, hotele. juz nikt nie bedzie sie bal do nas przyjechac, bedzie wiadomo na co nas stac. licze na to ze naprawde nam sie uda.
siona
QUOTE(deathman[] @ Nov 8 2005, 02:42 PM)
Grekow nie ma bo dopiero co organizowali takie mistrzowstwa i smrod i niedociagniecia pozostaly jeszcze swieze .... chociazby sedziowanie pozostawialo wiele do zyczenia ...

mnie to zaskoczylo jak zima naszych drogowcow co roku biggrin.gif ... mimo szczerej wiary to jednak Wegry ze swoim wspolorganizatorem dostana te igrzyska ....
[right][snapback]9876[/snapback][/right]

O i Dethmenowi moge przybic piatke w tej chwili Grekow nie ma bo mieli dopiero igrzyska teraz maja je Wlosci i tez nie dostana Euro wiec zostaja dwie kandydatury a lepsza wydaje misie byc ta Chorwatow z Wegrami od naszej ale ja wierze ze je dostaniemy. I musza wierzyc wszyscy bo bez tego ani rusz wink.gif

pozdrowka
browar
a mi sie wydaje ze szansa jest, spójrzmy na to przez pryzmat ostatnich wydarzeń na Ukrainie... wiem ze nie ma to zupełnie nic wspólnego z piłka nozna, ale zawsze w jakis tam specyficzny sposób moze wpływac na decyzje ...
ale tak swoja droga, sama kandydatura nam wiele dała, daje i przez to ze jestesmy teraz w tej trójce jeszcze wiele dobrego dla naszej rodzimej piłki moze dac, chocby samo przystosowywanie stadionów i całej onfrastruktury do standardów europejskich

wiec z której strony by nie spojrzec, i tak wyjdziemy na + smile.gif
banan
QUOTE(siona @ Nov 8 2005, 04:00 PM)
Z tego co mi wiadomo to Brazylia lezy w Ameryce PÅ‚. a nie Europie tongue.gif

pozdrowka
[right][snapback]9865[/snapback][/right]

Chyba siona troszke przesadziłes z tymi 30 tysiacami wink.gif, mysle, ze minimum to 10 tys., chociaz szczegolow nie znam... Jesli siona ma racje, ze trzeba miec 30 tysiecy miejsc to o Euro mozemy zapomniec. Z tego co sie orientuje nie ma w Polsce stadionu z tyloma miejscami...
deathman[]
jest chociazby nasz stadion slaski smile.gif ktory spokojnie wpuszcza 45.000 a docelowo maja zrobic 62.000 ........ no ale to jedna perelka biggrin.gif
Szalony_ Iwan
Moim zdaniem mamy małe sznase żeby te mistrzostwa zorganizować, ale jest przynajmniej jakis cień nadzieji . Jeśli nam sie uda moze to być wielka szansa na rozwój naszego kraju. Fakt , że sporo trzeba zainwestowac , ale może nam się to w wydatny sposób zwrócić . Co do stadionów w 6 lat da sie kilka zbudowac , kilka można rozbudowac i powiększyć i unowoczesnić . Jeśli ciagle bedziemy twierdzic ,że nam sie nie uda to zorganizujemy co najwyżej Puchar Świata w skokach narciarskich . Trochę wiary , dobrej woli , pieniędzy i czasu to nam jest potrzebne.
siona
QUOTE(banan @ Nov 8 2005, 03:04 PM)
Chyba siona troszke przesadziłes z tymi 30 tysiacami wink.gif, mysle, ze minimum to 10 tys., chociaz szczegolow nie znam... Jesli siona ma racje, ze trzeba miec 30 tysiecy miejsc to o Euro mozemy zapomniec. Z tego co sie orientuje nie ma w Polsce stadionu z tyloma miejscami...
[right][snapback]9880[/snapback][/right]

Nie banan musi byc cos kolo 30 tysiecy ile dokladnie nie potrafie powiedziec ale wiemz e cos kolo 30 dlatego w Poznaniu buduja stadion jeszcze wiekszy choc juz teraz ma 26,500 to docelowo za kilka lat ma miec ponad 40 a w maju przyszlego roku ponad 30 tysiecy.

pozdrowka
Katun
No i udało się biggrin.gif
Tak naprawdę samo wystartowanie do konkursu nic nam nie dawało- dopiero teraz przejście do drugiego etapu spowoduje, że zaczną się inwestycje w stadiony i infrastrukturę. Wydaje mi się, że najmniejsze szanse z tej trójki mają Włosi, bo FIFIA i UEFA zaczynają się w wyborach wspierać kluczem geograficznym, a ew. organizacja przyniosła by o wiele więcej dobrego pozostałym czterem zespołom.
Miejsce w II turze dostaliśmy praktycznie za darmo- dopiero teraz trzeba się wykazać. Jak sobie z tym poradzimy?
Pozostaje czekać do grudnia 2006 smile.gif
kuba
oby nie.. Polska by sie moim zdaniem skompromitowala i tyle!!! poza tym nawet jak by sie te wielkie stadiony juz za cos wybudowalo to niby jak po mistrzostwach byly by utrzymywane przez kogo he???!!! w Japoni po mistrzostwach stadiony sa pozamykane albo zasiada na nich 5% widzow z tych co stadion moglby pomiescic!!! ale Japonie akurat stac na takie marnotrastwo nas na pewno nie!!! poza tym poza zyskami znowu najwiecej zapewne oblowili by sie krętacze z roznych szemranych organizacji!!! ludzie jesli chcecie zeby na zachodzie jeszcze ktos myslal ze tu moze juz jest Europa to modlmy sie aby nam tych mistrzostw nie przyznano!! bo u nas niestety do tej prawdziwej Europy daleko a im dalej na wschod kraju tym do niej niestety dalej o czy z reszta swiadcza ostatnie wybory i poparcie dla pewnej kaczki przez wystraszonych postepemi zasciankowych wschodnich Polaczkow (tu zaznaczam ze niechcialem nikogo urazic i sorry za polityczna dygresje)!!!
Pawe3
Bardzo mnie ta wiadomość mile zaskoczyła smile.gif ,ale nic poza tym,to jest niemożliwe by w ciągu 6 lat POLSKA naprawiła nasze polskie drogi i wybudowała hotele z ośrodkami treningowymi.Podobno cuda się zdarzają,ale ja w nie nie wierzę. sad.gif
Z resztą wszystko zależy od rządu,tylko którego???? sad.gif

Kelly
Ale z was pesymiści mad.gif cool.gif Teraz każdy ma szanse na organizacje.Trzeba tylko wierzyć w kaczory laugh.gif
paulinqa
ja w kaczory nie wierze, ale wierze, ze jednak komus zalezy w tym kraju na pilce. liczac od dnia dzisiejszego mamy 7 lat, wiec jak w 6 sie nie da to juz te 7 napewno wystarczy wink.gif
ktos tu wspominal o japonii ?? dziwne. oni niech sobiew robia z tymi swoimi stadionami co chca, my nawet nic nie mozemy ze swoimi stadionami zrobic bo ich najzwyczajniej w swiecie nie mamy. to jest chyba jedyna szansa zeby jakies powstaly.
dzemek
No nie wiem...Polska z Ukrainą w pierwszej trójce...jednak nie wierzę byśmy dostali mistrzostwa europy(gdzie u nas porządny stadion?No może jedynie Stadion Śląski)Nie sądzę by udało się kompletnie przewrócić kraj do góry nogami by wybudować lub zmodernizować stadiony do jakiejś normalnej formy po kilka tysiecy widzów.
kuba
dziwne. oni niech sobiew robia z tymi swoimi stadionami co chca, my nawet nic nie mozemy ze swoimi stadionami zrobic bo ich najzwyczajniej w swiecie nie mamy. to jest chyba jedyna szansa zeby jakies powstaly.

Paulinqa wytlumacze ci to po prostemu: stadionow nie mamy musimy wiec na taka okazje je za gruba kase wybudowac (tak bys chciala) a potem trzeba je utrzymac zeby nie skonczyly jak stadion Dziesieciolecia na ktorym kiedys gral wielki Pele a dzis sprzedaja na nim swoje barachło male żółte kukielki z Wietnamu!!! tak wiec kto da kase na utrzymanie obiektow na ktorych Polska oczywiscie kilka miesiecy wczesniej zdobedzie mistrzostwo????? ano na pewno nie panstwo!! kluby????? o nie bo niektore z nich nie maja nawet na wode pod prysznic dla swoich wirtuozow!! wiec moze polscy szemrani sponsorzy ktorzy co miesiac mowia co innego a na koncu zechca w zamian za 'sponsoring' na takim stadionie urzadzic sobie targ co???!!!! tak wiec jako realista zapewniam cie ze nawet jakby jakims cudem takowe obiekty powstaly to zapewne podzielily by predko losy obecnego kukielkowego kotła w centrum Warszawy..
marwis
QUOTE(kuba @ Nov 9 2005, 02:22 AM)
Paulinqa wytlumacze ci to po prostemu:  stadionow nie mamy musimy wiec na taka okazje je za gruba kase wybudowac (tak bys chciala) a potem trzeba je utrzymac zeby nie skonczyly jak stadion Dziesieciolecia na ktorym kiedys gral wielki Pele a dzis sprzedaja na nim swoje barachÅ‚o male żółte kukielki z Wietnamu!!! tak wiec kto da kase na utrzymanie obiektow na ktorych Polska oczywiscie kilka miesiecy wczesniej zdobedzie mistrzostwo????? ano na pewno nie panstwo!! kluby????? o nie bo niektore z nich nie maja nawet na wode pod prysznic dla swoich wirtuozow!! wiec moze polscy szemrani sponsorzy ktorzy co miesiac mowia co innego a na koncu zechca w zamian za 'sponsoring' na takim stadionie urzadzic sobie targ co???!!!! tak wiec jako realista zapewniam cie ze nawet jakby jakims cudem takowe obiekty powstaly to zapewne podzielily by predko losy obecnego kukielkowego kotÅ‚a w centrum Warszawy..
[right][snapback]9906[/snapback][/right]

O los obiektów powstałych w miejsce Stadionu XX lecia nie martw sie. Trudno jednak ze Szczecina oceniać to, co ma dziać się w Warszawie. Otóż jeśli nawet w miejsce starego sadionu na powstać nowy, to nie martw się. Są plany zagospodarowania go na targi, koncerty, widowiska. Zresztą tam i tak na powstać nowe centrum biznesowe (nie stadion) z biurami i jakims hotelem (jak będę w szkole to się dokladniej dowiem od różnych urzedasów - moich kolegów i koleżanek). Spokojnie - targu więc nie bedzie.

Kuba - kiedy ostatni raz byłeś w Warszawie?
paulinqa
jakos sie nie boje o daleszy los naszych obiektow sportowych, jest u nas spore zainteresowanie pilka. jesli znajda sie pieniadze na zbudowanie stadionow to i znajda sie na ich utrzymanie. moze i gadam od rzeczy, ale wole miec nadzieje na lepsze jutro, niz patrzec na to co dzieje sie dzisiaj.
kuba
marwis ja stadion Dziesieciolecia podalem jak przyklad i nie pisze tylko o Warszawce bo jak mistrzostwa maja sie odbyc w Polsce to chyba nie tylko w Wawie prawda???? a w stolicy bylem jakies 6 lat temu..
Ma³y Ksi±¿e
QUOTE(paulinqa @ Nov 9 2005, 07:45 AM)
jakos sie nie boje o daleszy los naszych obiektow sportowych, jest u nas spore zainteresowanie pilka. jesli znajda sie pieniadze na zbudowanie stadionow to i znajda sie na ich utrzymanie. moze i gadam od rzeczy, ale wole miec nadzieje na lepsze jutro, niz patrzec na to co dzieje sie dzisiaj.
[right][snapback]9908[/snapback][/right]

Racja, jak byśmy mieli myśleć co jest teraz to można by odrazu zrezygnować z organizacji tych mistrzostw, bo teraz jest jak jest. Trzeba myśleć pozytywnie. Czeka nas dużo pracy i inwestycji, żeby tylko nasza kochana władza niczego głópiego nie zrobiła , typu "nie damy wam pieniędzy bo nie mamy", kasa jest! Tylko trzeba chcieć ją zainwestować. Na pewno by sie zwróciła.
moudie
QUOTE(paulinqa @ Nov 9 2005, 06:45 AM)
[right][snapback]9908[/snapback][/right]

No coz- zainteresowanie duze ale co tu duzo mowic na pilke nie ma kasy- patrzcie na sytuacje finansowa klubow.
Po drugie oprocz stadionow ja widze wiekszy problem- brak calej infrastruktury. Nie ma problemu jak stadiony sa oddalone od siebie 300 km i mozna autostrada sobie dojechac w 1,5 godz ale juz 300 km u nas to 3 godz drogi- nie wspominajac o korkach itp.

ale bedac wielkim optymista- super by bylo popatrzec sobie na gwiazdy:))
marwis
QUOTE(kuba @ Nov 9 2005, 12:41 PM)
marwis ja stadion Dziesieciolecia podalem jak przyklad i nie pisze tylko o Warszawce bo jak mistrzostwa maja sie odbyc w Polsce to chyba nie tylko w Wawie prawda???? a w stolicy bylem jakies 6 lat temu..
[right][snapback]9912[/snapback][/right]

W porządku ok! A w organizację całego tego przedsięwzięcia i tak nie wierzę. Zresztą jak wczoraj zobaczyłem Listkiewicza w TVN 24 mającego orgazm na twarzy, pomyslałem sobie "to i tak już sukces, przecież jesteśmy na pudle". Zresztą nowo wybudowane stadiony powinny należeć w polowie do korporacji samorządowych, a w połowie do firm wykonujacych te obiekty. Wtedy przynajmiej wiadomo by było, że urtzymane bylyby w należytym porzadku. No, ale skoro brak jest środkow z dochodów wlasnych budżetów samorządów na wykonywanie podstawowych zadań wyszczególnionych w ustawie, to skąd wziąśc dodatkowe środki na utrzymanie tych stadionów?

Do kitu z tym wszystkim.
kasia_tree
dzisiejsze Życie Warszawy:

Ułatwili zadanie Włochom?

Taki wybór może oznaczać „wyczyszczenie” pola dla kandydatury WÅ‚och – mówi o decyzji UEFA Zbigniew Boniek.

Mieszkający w Rzymie znany piłkarz, a obecnie biznesmen, nie kryje swojego zaskoczenia wynikami głosowania na Malcie.
– Nie wiem, jak traktować decyzjÄ™ Europejskiej Unii PiÅ‚karskiej. Z jednej strony możemy być szczęśliwi, bo przecież niedawny raport tej organizacji nie pozostawiaÅ‚ nam wiÄ™kszych zÅ‚udzeÅ„. ByÅ‚ bardzo krytyczny wobec Polski. Z drugiej strony... zastanawia mnie strategia dziaÅ‚aczy UEFA.

Czy to przypadkiem nie jest uÅ‚atwienie zadania WÅ‚ochom, faworytom wyÅ›cigu o Euro 2012? Gdyby walczyli w drugiej turze z Grekami i Turkami, mogliby mieć problemy. Polacy, UkraiÅ„cy czy WÄ™grzy bÄ™dÄ… zadowoleni z samego faktu znalezienia siÄ™ w drugiej fazie. Być może UEFA daÅ‚a zielone Å›wiatÅ‚o WÅ‚ochom. SwojÄ… wtorkowÄ… decyzjÄ… pokazaÅ‚a im, że mogÄ… już siÄ™ szykować siÄ™ do przygotowywania mistrzostw – dodaje Boniek.

Jak podkreÅ›la „Zibi”, we WÅ‚oszech nikt nie przejmowaÅ‚ siÄ™ wynikami pierwszej fazy eliminacji.

– WÅ‚osi byli absolutnie pewni, że znajdÄ… siÄ™ w drugiej turze. Oni wiedzÄ…, że majÄ… ogromne szanse. Nie sÄ…dzÄ™, żeby mogÅ‚a im zaszkodzić sprawa pseudokibiców. Podobny problem istnieje w wielu krajach Europy – koÅ„czy Boniek.

źródło: http://www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?plac...3&news_id=74089
boczek
Jak zobaczyłem to, że Polska wraz z Ukrainą przeszła do kolejnego etapu to na mojej twarzy zawitał piekny ironiczny uśmiech...
Na pierwszy rzut oka dla nas jest to tak wielkie wyróznienie, że przeszlismy do kolejnego etapu, ale co dalej?? a no tyle, ze na pobożnych zyczeniach się skonczy, bo my nic a nic nie mamy do zaproponowania Europie..no chyba ze powróci temat, ze Polska to przedmurze Europy(kiedys to chrześcijanśtwa było) i odgrywamy wielką rolę w integracji europejskiej, jak kiedys w propagowaniu chrzesijanśtwa na inne kraje..Jesli tym będą się kierować to szanse jakies mamy, ale tylko tyle pozytywów...Bo w naszym pieknym kraju to przede wszystkim nie ma infrastruktury, która mogła być na przyzwoitym poziomie..a o stadionach nie wspomne, jak tak beda zabierac sie do budowania stadionów na mistrzostwa jak budowany jest stadion narodowy w Warszawie, to ja dziekuje bardzo..
Banan, Siona ma rację, musza byc stadiony ponad 30 tys..a mamy taki mamy bądz będziemy mieli w najbliższym czasie w Polsce?? laugh.gif
siona
QUOTE(boczek @ Nov 9 2005, 02:11 PM)

Banan, Siona ma rację, musza byc stadiony ponad 30 tys..a mamy taki mamy bądz będziemy mieli w najbliższym czasie w Polsce?? laugh.gif
[right][snapback]9927[/snapback][/right]

Boczus takiego jeszcze nie mamy ale juz w maju przyszlego roku bedziemy mieli a raczej bedzie mial Poznan na ponad 30 tysiecy i to ma byc stadion zadaszony tylko nie potrafie powiedziec czy caly czy nie ale chyba nie skoro beda go zponiej na ponad 40 rozbudowywac wiem tylko ze na nowych trybunach ma byc dach .

Wiec jeden stadion juz mamy tyle tylkoz e Poznan jest rezerwowy a tego nie rozumiem kompletnie.

pozdrowka
boczek
QUOTE(siona @ Nov 9 2005, 04:24 PM)
Wiec jeden stadion juz mamy tyle tylkoz e Poznan jest rezerwowy a tego nie rozumiem kompletnie.
[right][snapback]9930[/snapback][/right]

Z tym się Siona zgodzę w Poznaniu cos się dzieje przecież to Wielkopolska i ludzie mają głowę na karku, zaraz gromy się posypią, ale przecież to były zabór pruski, wiec wszystko jasne..A ze Poznan, jest rezerowy to sie nie dziw, przeciez W PZPN zasiada banda krętaczy, a ze Krakowa wogóle nie ma, to juz jest smiechu warte, ale coż im dalej w las tym drzew więcej..A lesniczy Listkiewicz i jego banda zuchów w pewną ciała (****)sobię tną i porządnie.. laugh.gif
paulinqa
ok to kilka rzeczy za tym zeby te me zrobic w polsce i ukrainie:
Lokalizacja ME, którą proponujemy, dawałaby znakomitą okazję spotkania się Wschodu z Zachodem

Za naszymi kandydaturami przemawiają w dużej mierze osiągnięcia sportowe - reprezentacje Polski i Ukrainy, oraz kluby piłkarskie z tych krajów odegrały wielką rolę w historii footballu

szansa rozwoju kulturowo - cywilizacyjnego.

to tez przemawia za tym ze chyba warto chocby sprubowac sie ubiegac o organizacje tej imprezy.

Przygotowanie imprezy pociągnie za sobą konieczność stworzenia wielu nowych miejsc pracy. Dla przykładu - warte 800 milionów euro inwestycje w Portugalii dały rynkowi pracy aż 36 tysięcy etatów, i to na ponad cztery lata. W setkach milionów euro liczone są także zyski całego kraju. Nie mówiąc już o prestiżu, jaki daje organizacja ME.

Gospodarzem najbliższych ME (2008 rok) będą Szwajcarzy i Austriacy. Już dziś wiadomo, że w samej Szwajcarii powstało dodatkowych 11 500 nowych miejsc pracy. Tak więc na pytanie o opłacalność całego przedsięwzięcia można odpowiedzieć:
tak, to się nam opłaca.

Przed Polską wielka praca do wykonania. Jeśli jednak organizacja ME zostanie nam przyznana, przyniesie ona wspaniale efekty.

tu sa wymagania jesli chodzi o stadiony: Podstawowe wymagania dotyczące stadionów.
Każdy Zgłaszający musi zaproponować osiem nowoczesnych stadionów w swym kraju, na których rozgrywane byłyby mecze UEFA EURO 2012.
Pojemność stadionów: mecze grupowe (30 tysięcy widzów), ćwierćfinały, półfinały (40 tysięcy widzów), mecz otwarcia, finał (50 tysięcy widzów).
W okresie wyłączności każdy stadion musi być wolny od jakichkolwiek oznaczeń reklamowych, nieobciążony żadnymi zobowiązaniami umownymi, ani innymi, zgodnie z zasadą "wolnego miejsca".

Odpowiedni stadion musi być gotowy i w pełni funkcjonalny nie później niż dwa lata przed rozpoczęciem UEFA EURO 2012. Federacja Gospodarza oraz UEFA muszą być regularnie informowane o postępach w realizacji procesu, mającego zapewnić przewidywaną dostępność stadionu.
UEFA otrzyma nieodwołalną i nieograniczoną licencję na korzystanie z nazw, zdjęć i projektów odpowiedniego stadionu dla celów komercyjnych i niekomercyjnych w związku z UEFA EURO 2012.

witek z atlantydy
QUOTE(paulinqa @ Nov 9 2005, 04:34 PM)
Za naszymi kandydaturami przemawiają w dużej mierze osiągnięcia sportowe - reprezentacje Polski i Ukrainy, oraz kluby piłkarskie z tych krajów odegrały wielką rolę w historii footballu[right][snapback]9942[/snapback][/right]
Mniemam iż uważasz, że Włosi mieli mniejszy wkład...
szansa rozwoju kulturowo - cywilizacyjnego.
[right][snapback]9942[/snapback][/right]

No sorka ale czy my jesteśmy krajem trzeciego świata ?? To idealny argument jeśli do organizacji MŚ kandydowałaby Erytrea bądź Lesotho...
to tez przemawia za tym ze chyba warto chocby sprubowac sie ubiegac o organizacje tej imprezy[right][snapback]9942[/snapback][/right]

Myślę, że nie ma sensu SPRÓBOWAĆ...

Pozdrawiam
ar2r
Dlaczego w tej 3-ce nie ma Grekow?? Przeciez maja obiekty maja dobra ifrastrukture przeciez mieli igrzyska wiec musza byc dobrzy. Wiec dlaczego ich nie ma ??

na to pytanie dzisiaj odpowiedzial Boniek smile.gif wszystko jest polityka dokladnie wszystko.
a co do samego tematu. fajnie by bylo zeby taka iprezka odbyla sie w Polsce. Kasiurka by pasowala wystarczy postawic budke z hamburgerami, troche noclegow, zhandlowac jakies bilety i spokojnie roczek do trzech mozna nic nie robic.
Inna sprawa jest taka, ze Polska takie mistrzostwa powinna organizowac sama. Panie i Panowie nie oszukujmy sie jest nas 40 baniek i nie potrafimy zorganizowac takiej imprezki. Trzeba tez powiedziec o stadionie narodowym - jestem ze Slaska - jednak uwazam ze stadion narodowy powinnien byc w warszawce na 60 kola ludzi, otwarcie rozpoczecie itd. no i jakis final na poczatek UEFA CUP a pozniej - jak sie sprawdzi to CL. I jak powiedzial ktos madry na tym nie idzie stracic tylko trzeba jednego goscia z jajami ktory to wszystko pociagnie ladnie, a potem pomyslimy o jakims odznaczeniu panstwowym dla tego pana.
paulinqa
Mniemam iż uważasz, że Włosi mieli mniejszy wkład...
zle mniemanie, nigdzie tego nie napisalam. wlosi maja teraz swoja zimowa olimpiade w turynie i niech sie ciesza.(wiem ze to nie ma nic wspolnego z poilka)
No sorka ale czy my jesteśmy krajem trzeciego świata ??

nie nie jestesmy co nie znaczy ze juz niczego nam nie potrzeba. mozemy usiasc z zalozonymi rekami i nic nie robic. takie zdarzenie to by byl kawal historii naszej pilki noznej. poza tym rozwinelibysmy sie w inny sposob - chociazby drogi ...... tu napewno jestesmy mocno w tyle.
SPRÓBOWAĆ
jasne ze tak. literowka.
Baja
Taka mała dygresja tongue.gif

Dziś rano radiowa "Trójka" gościła przewodniczącego Leppera. Już po
zakończeniu właściwego wywiadu jeden z redaktorów zadaje "dla
rozluźnienia" ostatnie pytanie: "Prawdopodobnie już Pan słyszał, że mamy
szansÄ™ na Euro 2012, co Pan na to". Na co przewodniczÄ…cy dumnie "My jako
Samoobrona jesteśmy przeciwni wprowadzenia euro w Polsce" biggrin.gif

Dobrze wiedzieć co myślą nasi przedstawiciele w parlamencie blink.gif
Dudi
Nie mozliwe chociaz bardzo chcialbym ogldnac reprezentacje Holandii na stadionie ÅšlÄ…skimhehehe ale malo realne
siona
Euro 2012: Nie dla ÅšlÄ…ska !!

Warszawa, Poznań, Gdańsk i Wrocław będą walczyć o piłkarskie mistrzostwa Europy dla Polski. Jak się dowiedziała "Gazeta", decydowały nie tylko względy merytoryczne
To, że Wrocław zdystansował Kraków, rozstrzygnęło się w piątek. Pochodzący z PiS wojewoda dolnośląski Krzysztof Grzelczyk oraz marszałek województwa Tomasz Wróblewski zaprosili do Wrocławia ministra sportu Tomasza Lipca. Pokazali mu Stadion Olimpijski, zaprosili na kolację i przekonywali. W sobotę rano podczas konferencji zapewniali już, że Wrocław jest w czwórce.

Nasz informator twierdzi jednak, że wizyta ministra była tylko formalnością: - Awans Wrocławia to przede wszystkim efekt działania posła PiS Adama Lipińskiego, od wielu lat najbliższego współpracownika Kaczyńskich. Jego zdaniem Kraków nie miał szans na nominację, bo nie chciano robić prezentu związanemu z lewicą prezydentowi Jackowi Majchrowskiemu (ma rywalizować o krakowską prezydenturę z kandydatem PiS Zbigniewem Ziobro) i żaden ze znanych posłów PiS nie zaangażowali się w lobbowanie za Krakowem. Był też problem techniczny - krakowscy działacze przedstawili projekt modernizacji stadionu Wisły ze zbyt małą ilością miejsc dla kibiców, poniżej normy wymaganej przez UEFA.

Marcinkiewicz za Poznaniem, Krauze za Gdańskiem

Dlaczego w czwórce znalazł się Poznań, który w sierpniu zeszłego roku decyzją Polskiego Związku Piłki Nożnej razem z Krakowem był na liście rezerwowej? - Zszokowani przedstawiciele Poznania od razu rozpoczęli starania o nowe rozdanie. Po wyborczym zwycięstwie PiS tamtą decyzję unieważniono i gra sześciu miast rozpoczęła się od nowa - opowiada działacz biorący udział w pracach Sztabu Organizacyjnego Euro 2012. - Od tego momentu Poznań lobbował i wykonał wielką pracę marketingową. Ale ich największym atutem było poparcie pochodzącego z Gorzowa Wielkopolskiego premiera Kazimierza Marcinkiewicza. To dzięki niemu Poznań wskoczył do czwórki.

Prawie od początku był w niej natomiast Gdańsk. Przeszkodą nie jest nawet to, że miasto nie jest właścicielem terenów, na których chce za 80 milionów euro wybudować supernowoczesny stadion Baltic Arena. Część z nich zajmują działki ogrodowe, a proces ich wykupywania może potrwać bardzo długo.

Nasz informator podkreśla, że o wyborze Gdańska zdecydowało zaangażowanie dwóch ludzi: - Świetnie w kampanii reklamowej wykorzystano Lecha Wałęsę, co podczas prezentacji w Budapeszcie zrobiło ogromne wrażenie na przedstawicielach UEFA. Ale decydująca była aktywność właściciela Prokomu Ryszarda Krauzego mającego świetne układy z nową władzą. Wybór Gdańska to ukłon w jego stronę.

Warszawa najgorsza, ale wybrana

Zdaniem działacza znającego wszystkie oferty najgorsze przedstawiły Chorzów i Warszawa: - Projekt budowy Stadionu Narodowego w miejsce stołecznego Stadionu Dziesięciolecia jest mało realny, bo nierealne jest rozwiązanie umów z tysiącami kupców handlujących na największym europejskim targowisku - mówi nasz rozmówca. - Przez cztery lata prezydentury w Warszawie Lech Kaczyński nie poradził sobie z tym problemem. Ale od początku było wiadomo, że stolica i tak znajdzie się w czwórce.

Już dawno natomiast skreślono kandydaturę Chorzowa, któremu nie pomogły całostronicowe ogłoszenia promujące kandydaturę w "Gazecie". Przedstawiciele tego miasta byli pasywni w lobbowaniu i nie mieli poparcia politycznego. Minister Lipiec skrytykował też chorzowski stadion: - Trybuny znajdują się bardzo daleko od boiska, widoczność jest słaba. Ale tak naprawdę dziś nie mamy żadnego obiektu, który spełniałby wymogi UEFA, a wszystkie projekty są wirtualne. Na szczęście, kiedy Portugalia dostawała organizację ME, miała tylko jeden stadion spełniający wymogi i jakoś sobie poradziła - przypomina minister.

źródło: gazeta.pl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Juz ogloszono oficjalnie.

Wybrano cztery polskie miasta na Euro 2012

Dziś o godzinie 13.00 poznaliśmy cztery miasta które będą miały szansę organizacji piłkarskich mistrzostw Europy w 2012 roku. Są to: Gdańsk, Warszawa, Poznań i Wrocław.

Z rywalizacji odpadły Chorzów i Kraków.

Wyboru dokonuje Sztab i Komitet Wykonawczy ds. Organizacji Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej Euro 2012 w oparciu o kryteria wskazane przez UEFA w finałowym etapie selekcji. 31 marca minął termin składania przez miasta niezbędnych dokumentów. Wśród najważniejszych kryteriów są informacje dotyczące stadionu i innych kluczowych obiektów w mieście (m.in. dworce, lotniska), liczby miejsc noclegowych w różnej klasy hotelach, infrastruktury drogowej, planu promocyjnego Euro 2012, atrakcyjności turystycznej miast i regionów, doświadczenia w organizacji imprez masowych, w tym sportowych oraz gwarancji finansowych dla realizacji tych projektów. Ważne są także gwarancje gotowości miast do zmiany istniejących już planów zagospodarowania przestrzennego oraz wyjaśnione sprawy własności gruntów, na których będą powstawać planowane inwestycje.

Polska chce zorganizować piłkarskie mistrzostwa Europy w 2012 roku wspólnie z Ukrainą.

pozdrowka
kuba
Euro blagam NIE dla Polski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ludzie litosci zrobmy najpierw ze dwie chociaz autostrady zmienmy mentalnosc naszych bramowych pobratymcow i moze wtedy za... 100lat..
>*Donka*<
QUOTE(kuba @ Apr 24 2006, 04:12 PM)
Euro blagam NIE dla Polski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ludzie litosci zrobmy najpierw ze dwie chociaz autostrady zmienmy mentalnosc naszych bramowych pobratymcow i moze wtedy za...  100lat..
[right][snapback]21159[/snapback][/right]

heh kuba chyba masz niestety racje... lepiej nie teraz EURO u nas... po co mają źle wspominać pobyt w Polsce :/... unsure.gif tylko moze nie za 100 lat tongue.gif wcześniej trochę... happy.gif
szuti
Krakow nie przeszedl...
pisdowcy upolityczniaja wszystkie sfery zycia
nie licza sie wzgledy merytoryczne tylko znajmoosci, "uklady" przeciw ktorym te glupole z pisu "walcza"
kto bedzie gral na stadionie w gdnasku??
3 czy 2ligowa lechia?
po paru latach ten stadion zniszczeje tak jak to sie dzieje w korei

poza tym i tak nie bedzie Euro 2012 w Polsce...
quenterro
brak krakowa troche dziwi! we wroclawiu i gransku nie ma pilki noznej ale organizatorzy kierowali sie zapewno w duzej mierze walorami turystycznymi! tyle ze krakow ma i pilke, i rozpoczeta juz przebudowe stadionu i wielkie walory turystyczne. warszawa wlasciwie nie ma nic poza pilka..

ale z drugiej strony, gdansk i wroclaw to miasta ktore sie preznie rozwijaja.. nie wykluczone ze jesli zbudujemy tam stadiony to pojawi sie inwestor ktory zainwestuje w druzyne na europejskie puchary w wroclawiu czy wlasnie nad morzem.. to by moglo zmienic obraz naszej ligi. juz dzisiaj cos jednak idzie do przodu. w kielcach jest ciekawa druzyna i piekny stadionik.. w poznaniu cos grubego sie kroi. legie tez sie rozwija, przerwala hegemonie krakowian a wisla napewno nie odda przyszlego sezonu bez walki i powinna sie wzmocnij juz latem.. do ligi wraca widzew! jest ok.

ja jestem za, ale bez warszawy a z krakowem!
smyku
ale z czym do ludzi...autostrady to kropla w morzu... przeciez w naszych miastach jak sie jedzie przez centrum to mozna podwozie zostawic! Nam trzeba nie tylko autostrad, ale polozenia 99% drog od nowa! Do tego stadiony ktorych nie mamy, mentalnosc ludzi jak pisal Kuba, tyle ze nie podzielam optymistycznej wersji Kuby...ze za 100 lat moze co... bo za 100 lat to trafi sie biznesmen, powstanie moda na wykupowanie panstw no i kupi sobie taka Polske, zaora i zrobi plantacje ziemniakow, albo zboz czy czego co tu dobrze rosnie. Na tym sie skonczy historia naszego glupiego narodu.

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.