Ja tak samo nie zgodze sie zwami i uwazam ze Benitez to swietny trener i wcale nie taki nieprzywidywalny.
Jak piszecie, nierozumiecie jego posuniec transferowych, ktorych, dlaczego?
Wiekszosc z kupionych przez niego zawodnikow w tamtym sezonie prezentowala sie dobrze i stanowila o sile zespolu.
Alonso i
Luis Garcia, to przeciez glownie dzieki nim zdobylismy 5 raz puchar LM.
Josemi prezentowal sie bardzo dobrze w pierwszej czesci sezonu, regularnie wygrywal rywalizacje o miejsce w skladzie z Finanem, niestety kontuzje troche przychamowaly jego rozwuj i przystosowanie do gry na wyspach.
Cisse to jak wszysyc wiedza jest bardzo dobrym napastnikiem wiec o nim wspominac narazie nie bede. Do tego dochodzi jeszcze
Nunez ale wszyscy doskonale pamietamy ze poprostu Real wywalil go do nas i w tym oknie transferowym moglismy zobaczyc jak bardzo Benitezowi zalezy na tym graczu.
A transfery z tego sezonu, to tez niebardzo wiem o co chodzi. Kupilismy:
Sisoko - chlopak ma cos kolo 20 lat i juz prezentuje sie bardzo dobrze, a co bedzie dalej,
Zenden przyszedl za darmo i o jego klasie to chyba nikogo nie trzeba przekonywac,
Crouch - caly czas czytam komentarze, ze ciagle tylko kupuje Hiszpanow, a jak juz kupil Anglika to wszyscy narzekaja, bo po co. Ja pamietam tylko jedno, w tamtym sezonie ogladalem mecz z Southampton na wyjezdzie i niestety ale wtedy to Crouch rozbil nas w pyl i zaden zawodnik nie mogl sobie z nim poradzic. Dodajac to tego swietne warunki fizyczne, co jak sami piszecie jest bardzo wazne w fubolu wyspiarskim i jego panowanie nad pilka stwarza go wedlug mnie za wazny punkt naszej rywalizacji na angielskich boiskach. Zgodze sie ze troche przeplacilismy za niego.
Reina - ten transfer byl juz przesadzony od bardzo dlugiego czasu i oczywiscie jako Polaka bardzo mnie dziwil, jednak tak z miesiac temu ogladalem przeglad sezonu ze wszystkimi bramkami, wypowiedziami pomeczowymi itd. i musze stwierdzic ze doskonale rozumiem Beniteza, bo w tamtym sezonie nie mielismy klasowego bramkarza, Jerzy Dudek, jest wybitnym bramkarzem, ale baaaardzo nierownym i doslownie w jednym meczu potrafi zachwycac po czym poszcza frajerskiego gola i bedac obiektywnym to troche bramek wlasnie zawdzieczamy Dudkowi. A ze Reina byl drogi, trudno, za dobrych bramkarzy trzeba duzo placic.
Oczywiscie zgadzam sie ze potrzeba nam srodkowego obroncy, ale to doskonale wie Benitez i ciagle szuka kogos na ta pozycje, niestety nikt nie chce sprzedac nam wystarczajaco dobrych zawodnikow.
Transfer Owena, tez nie jest dla mnie zaskoczeniem. Benitez mowi ze mu Owen nie jest potrzebny i oczywiscie mowi prawde, bo nie jest, mamy juz wystarczajaca liczbe napastnikow (nawet za duzo i dlatego sprzedaje Barosa), nie sadze takze zeby tak bardzo zalezalo Benitezowi na Owenie ze wzgledu na to ze rok wczesniej Owen go olal i poszedl do Realu i do tego wszystkie Benitez doskonale zdaje sobie sprawe ze bedzie na nim ciagla presja ze strony prasy, kibicow i trenera reprezentacji zeby wystawiac Owena w kazdym meczu, zeby mogl przygotowywac forme na zblizajace sie mistrzostwa swiata. Jedna do tego wszystkie znowu wchodza pieniadze i jestem pewny ze kupno Owena nie bedzie decyzja Beniteza tylko zarzadu klubu, bo stety lub niestety Liverpool nie moze sobie pozwolic na to zeby Owen poszedl do innego angielskiego klubu, zeby jeden z symboli klubu gral np. w Man U. Mam tylko nadzieje ze ten transfer nie odbije sie negatywnie na Cisse, ze to tylko spekulacje prasowe, ze nie sa to kolejne zagrywki zarzadu majace na celu sondowanie Beniteza co do ewentualnej wymiany Cisse na Owena. Tak samo jestem pewny ze Benitez zdecydowanie woli Cisse ale niestety Benitez nie jest najwazniejsza osoba w klubie i tez musi sie liczyc ze zdaniem, "prosbami" osob postawionych wyzej w klubowej hierarchi.
Tak samo czesto czytam na stronie straszne zdziwienie ze kupujemy mlodych zawodnikow z Hiszpani i tez nie rozumiem osob to piszacych, bo wystarczy popatrzyc na pozostale kluby z Premiership, jak chodzby Arsenal ktory ma juz teraz w pierwszym skladzie Fabregasa (sciagnietego w wieku 17 lat z Barcelony), Man U tez ukradlo Barcy jakiegos obronce dobrego. Nie wiem czy cos sie zmienilo od tego czasu, ale spowowdowane to bylo tym ze w Hiszpani nie mozna bylo placic zawodnikom do ktoregos tam roku zycia chyba 18 lat zadnej pensji w klubie, dostawali cos na wzor stypendiow, a w Angli zawodnik juz chyba 16 letni moze dostawac normalna pensje z klubu, wiec kluby angielskie mogly (i chyba dalej moga) w ten sposob kusic mlodych hiszpanow. Do tego do chodzi fakt cen za mlodych zawodnikow z wysp i hiszpani i jak wiadomo na wyspach bardzo trudno kupic jakis talent, sadze ze w hiszpani jest to zdecydowanie latwiejsze.
Jesli sie myle to prosze o poprawienie mnie.
Na koniec pozostala tylko ta nieszczesna taktyka
4-5-1. Jak mozecie pisac ze ta taktyka jest nieskuteczna w Angli, skoro pierwsze 3 kluby graja glownie ta taktyka

. Mourinho juz prowadzac Porto, a takze przy wczesniejszych klubach stosowal ta taktyke i doskonale zdawala egzamin, rok temu przeniusl ja na wyspy i jaki tego byl efekt to doskonale wiemy. Arsenal tez dosc regularnie gra ta taktyka, Ferguson juz conajmniej ze 4 lata temu zaczal wprowadzac ta taktyke do swojego klubu jednak ciagle efekty nie sa takie jakichby oczekiwal. I problem w tej taktyce to nie jest to ze gramy jednym napastnikiem tylko do niej potrzeba bardzo dobrych skrzydlowych i to jest powod dlaczego Benitez ciagle szuka silnych skrzydlowych, juz w ostatnim meczu po wejsciu na boisko Cisse, ktory zagral wlasnie na prawym skrzydle widac bylo duzo wieksze zagrozenie pod bramka przeciwnikow, a przeciez taktyka nie ulegla zmianie.
Taktyka 4-5-1 jest bardzo offensywna, bardzo latwo przechodzic z niej do ustawienia 4-3-3, jak i doskonale nadaje sie do defensywnych wariantow 4-5-1. Niestety jak wszystko ma swoje wady, potrzeba miec odpowiednich zawodnikow do grania ta taktyka a niestety my nie mamy jeszcze wszystkich, ale wierze ze Benitez podopina ostatnie transfery (prawy pomocnik) i gra bedzie wygladala duz lepiej.
Mam nadzieje ze moj post wywola troche polemiki, moze troche przekona co niektorych do Beniteza.
Przepraszam ze nie uzywam polskich znakow, ale poprostu nie mam polskiej klawiatury

, moderatorow czy adminow prosze o poprawienie bledow ortograficznych