Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mistrzostwa Świata 2010!!!
LFC FAN SITE > Rozgrywki > Drużyny narodowe
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
kuba
sprawdziłem.. jego prawdziwe nazwisko to: Ernst Otto Pradella..
Wlodert
CYTAT(kuba @ 05-07-2010 - 15:39) *
CYTAT(Wlodert)
Przy całym szacunku dla Wilimowskiego,

szacunku? za te występy ze swastyką na ramieniu u mnie szacunku miał na pewno nie będzie.. z tego co wiem to to bardziej Niemiec był niz Polak i chyba nawet prawdziwe nazwisko miał niemieckie.. ale 4 bramy wtłuczone Leonidasowi i spółce w 1938 roku mimo wszystko robią wrażenie..

Rzeczywiście z pochodzenia bardziej Niemiec (lub raczej Górnoślązak), po ojcu Enst Otto Pradella - nie musiał więc czuć związku emocjonalnego z Polską.Nie każdy był jak gen. Kleeberg czy adm. Unrug walczący z Niemcami w 1939 r., a i później deklarujący swoją polskość. Dlatego nie traktuję go jak zdrajcy, ale gwoli ścisłości, pisząc o szacunku, miałem na myśli umiejętności piłkarskie, a nie wybory życiowe.

Edit: sorry za podwójne posty, coś mi tu szwankuje.
Katun
No i co z tego, że miał niemieckie nazwisko ?
Kuba, jako mgr historii pewnie wiesz, że po wojnie komuniści w ramach krzewienia polskich ideałów wielu osobom na Śląsku zmieniali niemieckie imiona czy nazwiska na polskie "odpowiedniki", podejrzewam, że gdyby nie to, to w spisie powszechnym byłoby trochę więcej Joergów i innych Hansów smile.gif
kuba
znaczy mnie nawet to nazwisko jebie szczerze mówiąc.. nie rozumiem jak można grac dla Polski a potem dla Rzeszy w momencie gdy prawie każde dziecko widziało na ulicy masowe egzekucje w czasie łapanek.. kompletnie nie mam nic do Klosego czy Poldiego a tego ostatniego nawet darzę sympatią ale grac dla Niemców kiedy pewnie niejeden z jego kumpli z boiska poszedł na odstrzał to gruba przesada.. a wierz mi Katun ja na prawdę w sprawach narodowościowych jestem liberalny..
sebix129
CYTAT(kuba @ 05-07-2010 - 18:39) *
znaczy mnie nawet to nazwisko jebie szczerze mówiąc.. nie rozumiem jak można grac dla Polski a potem dla Rzeszy w momencie gdy prawie każde dziecko widziało na ulicy masowe egzekucje w czasie łapanek.. kompletnie nie mam nic do Klosego czy Poldiego a tego ostatniego nawet darzę sympatią ale grac dla Niemców kiedy pewnie niejeden z jego kumpli z boiska poszedł na odstrzał to gruba przesada.. a wierz mi Katun ja na prawdę w sprawach narodowościowych jestem liberalny..

nie jestem historykiem ale wydaje mi sie ze w czasie wojny wszelkie rozgrywki zostaly przerwane ... wiec jak mogl ich reprezentowac i jednoczesnie zdawac sobie sprawe ze jego rodacy gina na ulicach zabijani przez niemcow ???
Wlodert
CYTAT(sebix129 @ 05-07-2010 - 19:12) *

nie jestem historykiem ale wydaje mi sie ze w czasie wojny wszelkie rozgrywki zostaly przerwane ... wiec jak mogl ich reprezentowac i jednoczesnie zdawac sobie sprawe ze jego rodacy gina na ulicach zabijani przez niemcow ???

Nie wszędzie. W niektórych krajach grała liga, odbywały się mecze międzypaństwowe... Wilimowski czuł się raczej Ślązakiem niż Polakiem. Na Śląsku czy Pomorzu panowały dość skomplikowane stosunki narodowościowe. To, że ktoś był obywatelem II RP nie musiało wcale znaczyć, że był polskim patriotą. Zresztą Wilimowski to był człowiek piłki, grał dla Niemiec nie z miłości do Hitlera, ale z chęci robienia tego, co kochał. Co nie znaczy, że to pochwalam, ale jestem w stanie zrozumieć.
Inna historia to np. Eugeniusz Świerczewski czy Blanka Kaczorowska - nie tylko z nazwiska w pełni Polacy, a wydatnie przyczynili się do aresztowania przez gestapo gen. Grota-Roweckiego.
karas
No to za trochę ponad 3 godziny zacznie się pierwszy `słabszy` półfinał. Rewelacja turnieju - Urugwaj i jeden z cichych faworytów - Holandia. W ekipie Urugwaju nie zagra Suarez - czerwień w meczu z Ghaną, nie zobaczymy też Fucile za żółtka, no i obrońca Lugano jest kontuzjowany. Teoretycznie Holendrzy są faworytami, ale piłka to piłka, ewrysink ken hapen.

Sneijder ma 4 gole gole, Forlan 3 - obaj walczą o złotego buta, ale to pikuś. W ekipie Oranje de Jong poprosił chłopaków, coby mógł wrócić na mecz o mistrzostwo, nie o 3 miejsce. Nie zagra treż van der Wiel. Matko bosko, nieważne, idę na filecika z dorsza i pomału zaczynamy oglądanie!

Dziś kibicuję Holendrom, jutro Hiszpanom, także śmiało u buków możecie obstawiać finał Niemcy - Urugwaj...wink.gif
monthy python
CYTAT(karas @ 06-07-2010 - 15:18) *
Dziś kibicuję Holendrom, jutro Hiszpanom, także śmiało u buków możecie obstawiać finał Niemcy - Urugwaj... wink.gif

O,myslalem,ze ja tylko taki skarzony jestem.Od kilku lat mnie takie cos przesladuje.
Jak sie tylko pokieruje uczuciami to hu.. bombki strzeli.
Wiec powtorze za karasem ,chcecie wygrac szmal to nie stawiajcie na Holandie albo
Hiszpanie bo im mam zamiar dopingowac.Co kuzwa postawie na LFC to MU lige wygrywa.
Jak na Chelsi postawilem to kur... wygrali ,ale jak na LFC to MU wygrywa.
Jak na Anglie, to Niemcy wygraja i tak do zaj....ania. hehehhe
I z babami to samo.Ja mi sie nie podoba to ta franca buty za mna chce uchodzic.
Jak sie tylko z uczuciami wychyle do jakiejs, to cip.. samochod potraci.
Nie musicie za porade bukmacherska dziekowac.Pozdrawiam
Luka NN
murem za oranje...!!!
Mateusz_LFC
CYTAT(Luka NN @ 06-07-2010 - 18:34) *
murem za oranje...!!!

Podpisuję się obiema rękami ! wink.gif

Tylko Holendrzy mogą powstrzymać Niemców
yoda
CYTAT(Mateusz_LFC @ 06-07-2010 - 17:16) *
CYTAT(Luka NN @ 06-07-2010 - 18:34) *
murem za oranje...!!!

Podpisuję się obiema rękami ! wink.gif

blitzkreig... ich nikt już nie zatrzyma.. Dojcz weltmajter..!!
redmann1
CYTAT
Dojcz weltmajter..!!

też za sąsiaami trzymać kciuki będe! nie dość że to pogromcy Anglii to tatuś się bardzo ucieszy, a jak tatuś ma dobry humor to........... nie zapeszam hehe.
karas
Jabadabulani robi psikusy, że hej!

Co strzał Gio był przekozacki, to już przy wyrównującym uderzeniu Forlana bramkarz Holandii się nie popisał. Bo dziwnych rotacji jakby mniej miała gałka po strzale Diego. Oj bedzie się działo w drugiej odsłonie, bo mecz na razie wyrównany.

Ale tak jak mówiłem - jak w przerwie jeszcze buków on-line odwiedzacie - śmiało na Urugwaj...wink.gif
gerrard75
Z calym szacunkiem do Holandii ale do tej pory nic specjalnego nie pokazali w tym turnieju.
45 minut z Brazylia ich dobrej gry,dzisiaj znow slabo i to jest troche za malo aby wejsc do finalu.
Mieli duze szczescie na uklad drabinki bo podejrzewam,ze mogli juz wczesniej wrocic do domu. wink.gif

Szacun dla Urusow i powodzenia w 2 polowie!
rockNrolla
Jakby zamiast głowy zawodnika przy tej przewrotce była piłka to by mógł być całkiem ładny gol.
A jakby mu tak urwało? I sędzia by zaliczył? Nic mnie już nie zdziwi w sędziowaniu na tym mundialu.
Tymczasem wracam do oglądania tych wyczynów.
Oranje! biggrin.gif
sniper77
I pozamiatane. Nokaut.
Oranje w finale. Dla Urusów gratki za półfinał wink.gif
karas
QUOTE (Nostradamus)
Ale tak jak mówiłem - jak w przerwie jeszcze buków on-line odwiedzacie - śmiało na Urugwaj...wink.gif

Sie wie!
rockNrolla
Holendrzy są dziwni. Na początku grają jak stare baby, w drugiej połowie już zamiatają.
Gol Bronckhorsta jak dla mnie wręcz magiczny, główka Robbena bardzo ładna, precyzyjna.
Myślę, że mogą powalczyć z Niemcami o tytuł; nie tyle powalczyć co wygrać. Bo, że Niemcy będą w finale to raczej pewne.
Btw. pierwsza połowa dosyć brzydka, jeśli chodzi o zachowanie na boisku.
Z niecierpliwością czekam na niedziele biggrin.gif

O groźnie było, sędzia spoko, dolicza 3, grają 6. hahahha śmiech na sali. Ale wygrali, więc jestem spokojna biggrin.gif
VES_111
CYTAT
Bo, że Niemcy będą w finale to raczej pewne.

ta, żebyście się nie zdziwili
monthy python
hmmmm
Jak jeszcze jutro Hiszpania wygra,to chyba sie przyjze dokladniej kobitce.
Moza ona naprawde mi sie jeszcze podoba.Koncze bo chyba idzie.
rockNrolla
Heh, też by było pociesznie dla mnie, gdyby to Hiszpania była w finale, ale Niemcy idą jak burza i ładnej piłki nie sposób im odmówić.
gerrard75
CYTAT(rockNrolla @ 06-07-2010 - 20:28) *
Heh, też by było pociesznie dla mnie, gdyby to Hiszpania była w finale, ale Niemcy idą jak burza i ładnej piłki nie sposób im odmówić.

Ale w koncu ile mozna wygrywac? tongue.gif
Juz raz na tym turnieju ktos Niemcow ogral i bynajmniej nie byl to jakis mocarz a dosyc srednia ekipa Serbii,wiec tym bardziej powinna to zrobic Hiszpania.
Tyle tylko,ze jak do tej pory to nie zagrali jakiegos dobrego meczu.
Nie lubie zreszta ich stylu,te tysiace podan a sytuacji do zdobycia bramki niewiele sobie stwarzaja.

Jeszcze przed mistrzostwami to Hiszpania bylaby faworytem ale po tym co Niemcy pokazali do tej pory to wlasnie oni nim sa. sad.gif
Mimo wszystko stawiam na Hiszpanow i im bede kibicowal!
kuba
CYTAT(gerrard75)
Z calym szacunkiem do Holandii ale do tej pory nic specjalnego nie pokazali w tym turnieju.

nic a nic.. i jak tam nie szkoda wam że Brasil już nie ma po takich popisach Oranje? z tego co widze finał powinien być taki jak drugi półfinał i finał poprzedniego Euro.. ktokolwiek nie zagra w finale z Oranje to raczej ich rozwali.. aha i żeby nie było znowu ja lubie Holandie.. ale w tym turnieju ich gra kompletnie do mnie nei przemawia.. bramki farciarskie (te wszystkie farfocle Sneijdera), ani tam super defensywa ani super atak, taka drużyna bez charakterystki kompletnie.. moja Holandia to czasy Overmarsa, Kluiverta i Davidsa.. chociaż Robben jest dla mnie bogiem..
karas
Terere... Drużyna dochodzi do finału i nie gra nic, piach właściwie, farfocle Sneijdera, olbrzym Robben wali z bani, fart za fartem.
Ludzie dajcie pokój. Przypadkiem to... gumy pekają, a nie dochodzi się do finału na MŚ!

Jaja to będą, jak Holandia ten mundial wygra... póki co - BRAWO ORANJE!!!
Ya neck
Jeszcze na chwilkę wracając do poprzedniego tematu...

CYTAT(kuba @ 05-07-2010 - 15:39) *
z tego co wiem to to bardziej Niemiec był niz Polak

Z tego co mi wiadomo, to Wilimowski w domu posługiwał się językiem niemieckim, a sam nie stwierdzał i nie przesądzał czy bardziej czuje się Polakiem, czy Niemcem.

grac dla Niemców kiedy pewnie niejeden z jego kumpli z boiska poszedł na odstrzał to gruba przesada..

CYTAT(sebix129 @ 05-07-2010 - 19:12) *
nie jestem historykiem ale wydaje mi sie ze w czasie wojny wszelkie rozgrywki zostaly przerwane

Większość Ślązaków, w trakcie gdy Wilimowski przeprowadził się do Niemiec, grała w śląskiej lidze piłkarskiej. Niektóre z tych zespołów grały nawet w finałach Pucharu Niemiec, a na jednym ze śląskich stadionów (bodajże na chorzowskim) odbył się nawet mecz międzypaństwowy pomiędzy III Rzeszą a Rumunią...
Ogólnie rzecz biorąc, losy śląskich piłkarzy z okresu lat 30. są bardzo zagmatwane, ale zarazem i bardzo ciekawe.

Widzę, że dużo na tym forum historyków, więc myślę, że kogoś na pewno to zainteresuje. Bardzo ciekawy artykuł, który znalazłem już jakiś czas temu:
http://ofiaromwojny.republika.pl/teksty/0294.htm

A co do dzisiejszego meczu, to cieszy mnie, że Holandia wygrała. Liczę na ciekawy finał, oby z Hiszpanią smile.gif
boczek
Hup-Holland-Hup. Laat de Leeuw niet in zyn Hempoe staan. Wij houden van Oranje!

Oby kiedyś nasze "Orzeły" tak brzydko i fartownie grały...
monthy python
CYTAT(kuba @ 06-07-2010 - 20:40) *
CYTAT(gerrard75)

nic a nic.. i jak tam nie szkoda wam że Brasil już nie ma po takich popisach Oranje? z tego co widze finał powinien być taki jak drugi półfinał i finał poprzedniego Euro.. ktokolwiek nie zagra w finale z Oranje to raczej ich rozwali.. aha i żeby nie było znowu ja lubie Holandie.. ale w tym turnieju ich gra kompletnie do mnie nei przemawia.. bramki farciarskie (te wszystkie farfocle Sneijdera), ani tam super defensywa ani super atak, taka drużyna bez charakterystki kompletnie.. moja Holandia to czasy Overmarsa, Kluiverta i Davidsa.. chociaż Robben jest dla mnie bogiem..

Przesadzasz.
Ale jak juz sie tak upierasz,Czyz nie jest to juz niechluba tradycja MS pilki kopanej.
Co 4 lata jaks niefinezyja druzyna walczy w finale?
Czyli jest norma.Swoja droga to chcialbym zobaczyc tak grajacy zespol jak dzis Holandia byla nazywana nieudolna fuksiara.Alez bylyby finaly.Zupelnie jak Niemcy-Italia (zygowiny do entej lat poprzednich)
Boczus!!! Hallo!!!
VES_111

tyle w temacie dzisiejszego wyniku wink.gif ESPAŃA CAMPEON!
yoda
..no słyszałem o tej ośmiornicy.. wink.gif
ponoć przewidziała wszystkie wyniki niemców, łącznie z przegrana z serbami.. przydałaby się taka.. można by pokusić się o parę zł do zarobienia.. tylko ciekawe co na to prokuratura we wrocławiu.. wink.gif
Cythrawl
Oby ośmiornica miała rację.
rockNrolla
Ciekawe, czy del Bosque w końcu zdecyduje się wpuścić na boisko Silvę, a na ławce posadzi Torresa. Może by jeszcze chłopak spiął poślady i coś ugrał. Bez ryzyka nie ma zabawy, no ale to w końcu walka o finał.
Luka NN
licze, że hiszpanie beda wygladac po spotkaniu jak ulice bunol po la tomatina...

Rubin
Ee.. pytanko do bardziej wtajemniczonych, o co chodzi z tą ośmiornicą?

CYTAT(Luka NN @ 07-07-2010 - 13:26) *
licze, że hiszpanie beda wygladac po spotkaniu jak ulice bunol po la tomatina...

Dokładnie. (: Mam nadzieję, że po meczu będą mogli obrzucać się pomidorami ze szczęścia. Czas, aby w końcu ktoś utarł nosa tym Deutschlandom.

Vamos España! Oranjes are waiting. Kamon! smile.gif
Air Slash
Jeśli o mnie chodzi, to Fernando może cały mecz z Niemcami grzać ławę. smile.gif
Luka NN
ja wole zeby grał...wtedy spaniards na pewno nic nie trafią...wink.gif
VES_111
CYTAT
Ee.. pytanko do bardziej wtajemniczonych, o co chodzi z tą ośmiornicą?

Pewna ośmiornica ma dar przewidywania. Od jakiegoś czasu przed meczem Niemców ów zwierzaczek (?) dostaje 2 rodzaje pożywienia - w skrzynce z flagą Niemiec i przeciwnika. Zwykle tą skrzynkę, która wybierze, to ta drużyna potem wygrywa wink.gif Jak narazie pomyliła się tylko raz
http://www.eurosport.pl/pilka-nozna/m/2010...434/story.shtml
Rubin
Aha, więc to tak. Dzięki za wyjaśnienia. Zignorować ośmiornicę, mieszka w Niemczech więc pewnie jest nieobiektywna w swoich przewidywaniach. ;)
karas
Oby ten mięczak wyczarował w finale Hiszpanię.
Na razie wczorajszy półfinał zdecydowanie ciekawszy. Ale tak to jest, jak Loew parkuje autobus...
Oby drugie 45 min było ciekawsze. Może być dogrywka i karne, a co!
sniper77
Z tego co wiem to wyjadł z pudła z flagą Hiszpanii i chyba się znowu nie pomylił tongue.gif
karas
QUOTE (prorok)
Dziś kibicuję Holendrom, jutro Hiszpanom, także śmiało u buków możecie obstawiać finał Niemcy - Urugwaj...

Ale Niemcy grają do końca...wink.gif
LFC_FUN
Szkoda, że Pedro mózgu nie ma.
VES_111
CYTAT

CYTAT

CYTAT
Wsumie Niemcy najbardziej zasluguja na razie na tutal

CYTAT
dla mnie zdecydowanym faworytem w półfinale są Germany..

CYTAT
1-0 Espana ale z taką grą (jeśli dowiozą wynik) Niemiaszki ich rozklepią w semi

CYTAT
tak czy siak wygrają Niemcy..

CYTAT
z taka gra to moga nawet bez wychodzenia na boisko Niemcom finał oddać..

wink.gif

Brawo Hiszpania! Viva la Furia Roja! Espana Campeon!
Trzymam kciuki za Urugwaj, szwaby do domu!
rockNrolla
Niemcy do domu!!!
Wyrównany mecz, bardzo ładny, widać było ogromną walkę obu drużyn, Niemcy, do tej pory szli jak burza, Hiszpania natomiast nieco ciężej była w stanie ugrać cokolwiek. Ostry zaskok, ale jakże pocieszny. Super. Szkoda, że Silve i Torresa tak późno puścili, myślę, że szczególnie ten pierwszy mógł coś ciekawego na boisku nabroić.
Na temat zagrania Pedro można by napisać opowieść. 2 vs 1 i takiego babola walnąć.

Hiszpania - Holandia - finał marzenie. Oranje!

Magiczne kulki z nosa Loewa na nic się zdały tym razem cool.gif

CYTAT

Ves_111, napisałam 'raczej', bo Niemcy do tej pory grali na pewniaka, duchem jednak byłam za Hiszpanią. No ale dobra biggrin.gif
sniper77
CYTAT(VES_111 @ 07-07-2010 - 21:27) *
CYTAT

CYTAT

CYTAT
Wsumie Niemcy najbardziej zasluguja na razie na tutal

CYTAT
dla mnie zdecydowanym faworytem w półfinale są Germany..

CYTAT
1-0 Espana ale z taką grą (jeśli dowiozą wynik) Niemiaszki ich rozklepią w semi

CYTAT
tak czy siak wygrają Niemcy..

CYTAT
z taka gra to moga nawet bez wychodzenia na boisko Niemcom finał oddać..

wink.gif

Brawo Hiszpania! Viva la Furia Roja! Espana Campeon!
Trzymam kciuki za Urugwaj, szwaby do domu!

No same eksperty na forum wink.gif
karas
Kuyt vs Torres... oj dobrze, że w poniedziałek profilaktycznie wolne na aklimatyzację wziąłem.

Myślę, że w niedzielę do pierwszego składu wróci Torres. jaka szkoda, że nie dał mu Pedro otworzyć konta na mundialu. Ale nasz Dzieciak lubi w finale strzelać...wink.gif Kapitalnie zapowiada się finał.
VES_111
Bez Mullera siła ofensywna Niemców nie istnieje, w dodatku niezłym łbem trzeba być, żeby wyjść tak defensywnie w półfinale, mając takich zawodników.
Swoją drogą Pedro przysporzył niepotrzebnie 'godzin' nerwów wink.gif
rockNrolla
W ogóle to ośmiornica miała rację biggrin.gif
dzemek
Coby nie porównywac gry zespołów w tym turnieju to Niemcy zasłużyli na grę w finale. Stało się inaczej ale...nie narzekam. Zadecydowała forma dnia, wyczekiwanie rywala, po stracie bramki już było mało czasu na odrobienie strat a wszystko wskazywało na dogrywkę. Jednak wielkolud Pyuol strzela bramkę głowę i Niemcy ponownie grają o 3 miejsce w MŚ, Hiszpania ma szanse bycia najlepszą drużyną na świecie-wszak ME już mają, pozostaje puchar MŚ. Ale oby Oranje ich powstrzymali wink.gif
monthy python
Nierozumiem.Swat sie chyba zawali.Argentyna,Brazylia,Niemcy,Wlochy czli kwartet z ktorego zawsze przynajmniej jedna z tych druzyn uracza nas finalem teraz w dupie.
Juz nawet los mi nie zrobil jak zwykle na zlosc.Naprawde bedzie koniec swiata w tym 2012?????
Rubin
Hehehi VES - mega post, a w zasadzie cytaty, które przytoczyłeś (pozdro.). Nie wątpię, że nie tylko na tym forum i nie tylko wielu Polaków uważało, że to Niemcy z taką grą rozjadą wszystkich do finału i w finale również - jestem tylko ciekawy co osoby, które tak myślały powiedziały by teraz o grze Deutschlandów. Jakieś ciekawe komentarze?

Dla mnie osobiście Niemcy zaprezentowali dzisiaj antyfutbol w stosunku gry jaką prezentowali w poprzednich meczach, i mimo, że im nie kibicowałem to naprawdę zawiodła mnie postawa naszych sąsiadów. Teraz mam bardzo silne wrażenie, że dzisiaj tak naprawdę grała tylko España, dlatego bez wątpienia finał im się jak najbardziej należy. Z drugiej strony, jednak szkoda, tylko odrobinkę, bo zdecydowanie ciekawiej by było gdyby postawa Niemców była bardziej gościnna, mielibyśmy otwartą i ładniejszą grę z obu stron.

Cieszę się, że Hiszpania wygrała. W końcu życie okazało się być dla Niemców sprawiedliwe. (:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.