Jeszcze na chwilkę wracając do poprzedniego tematu...
CYTAT(kuba @ 05-07-2010 - 15:39)

z tego co wiem to to bardziej Niemiec był niz Polak
Z tego co mi wiadomo, to Wilimowski w domu posługiwał się językiem niemieckim, a sam nie stwierdzał i nie przesądzał czy bardziej czuje się Polakiem, czy Niemcem.
CYTAT(kuba @ 05-07-2010 - 18:39)

grac dla Niemców kiedy pewnie niejeden z jego kumpli z boiska poszedł na odstrzał to gruba przesada..
CYTAT(sebix129 @ 05-07-2010 - 19:12)

nie jestem historykiem ale wydaje mi sie ze w czasie wojny wszelkie rozgrywki zostaly przerwane
Większość Ślązaków, w trakcie gdy Wilimowski przeprowadził się do Niemiec, grała w śląskiej lidze piłkarskiej. Niektóre z tych zespołów grały nawet w finałach Pucharu Niemiec, a na jednym ze śląskich stadionów (bodajże na chorzowskim) odbył się nawet mecz międzypaństwowy pomiędzy III Rzeszą a Rumunią...
Ogólnie rzecz biorąc, losy śląskich piłkarzy z okresu lat 30. są bardzo zagmatwane, ale zarazem i bardzo ciekawe.
Widzę, że dużo na tym forum historyków, więc myślę, że kogoś na pewno to zainteresuje. Bardzo ciekawy artykuł, który znalazłem już jakiś czas temu:
http://ofiaromwojny.republika.pl/teksty/0294.htmA co do dzisiejszego meczu, to cieszy mnie, że Holandia wygrała. Liczę na ciekawy finał, oby z Hiszpanią