Jakie ksi???ki czytacie? Macie swoich ulubionych autor??w czy konkretne pozycje, do kt??rych zdarzy??o wam si? wraca?? W tym temacie b?dziemy dyskutowa? nt. wszelakiej literatury
Ja jestem mi??o??nikiem gatunku, co si? zwie Political Fiction czy te?? thriller/sensacja/krymina??

. Moim ulubionym pisarzem jest zdecydowanie Jack Higgins [w??a??ciwie - Harry Patterson]. Jego ksi???ki - 'Orze?? Wyl?dowa??', 'Orze?? Odlecia??', 'Konfesjona??', 'Na niebezpiecznym gruncie', 'C??rka Prezydenta' czy 'Kryptonim 'Walhalla' i wiele, wiele innych tytu????w - znam prawie ??e na pami?? i wszystkim polecam ze szczerego serca. Higgins pisze po prostu ??wietnie, dla mnie oczywi??cie - jego najs??ynniejsza powie???, kt??r? wymieni??em jako pierwsz?, jak i kilkana??cie innych, jest osadzona w realiach drugiej wojny ??wiatowej. Z kolei wiele r??wnie?? napisa?? o szeroko rozumianej Sprawie Irlandzkiej. W ka??dej potrafi stworzy? niepowtarzalny klimat, mimo, ??e da si? zauwa??y? kilka pozycji napisanych wg jednego schematu. Jeszcze raz polecam, je??li kto?? chcia??by ze mn? o ksi???kach Higginsa porozmawia?, zapraszam na priv, bo mog? uznawa? si? za sporego znawc? tego tematu
Ale przecie?? nie samym Higginsem literatura stoi

Kolejnym autorem, kt??rego ksi???ki czytam z przyjemno??ci?, jest na pewno Frederick Forsyth / 'Akta OdeSSy', 'Dzie?? Szakala' czy 'Czwarty Protok????'/. Brytyjczyk jest uwa??any za mistrza swojego gatunku, co?? w tym na pewno musi by?

Forsyth ma to do siebie, ??e pisze co?? 'pod sytuacj?', czyli np. 'Dzie?? Szakala', w kt??rym opisuje kulisy zamachu na de Gaulle'a z roku 1963.
Jest te?? kilku innych - Ken Follett /'Ig??a', 'Tr??jka', 'Klucz do Rebeki'/, nie gardz? te?? Grishamem, lubi? poczyta? Kinga, Clancy'ego i paru innych. Swego czasu za?? przepada??em z tw??rczo??ci? A. Christie, ale ostatnio troszk? mi przesz??o

.
Zapraszam do dyskusji i dzielenia si? swoimi upodobaniami literackimi.