Pomoc - Szukaj - Uytkownicy - Kalendarz
Pena wersja: Ksiki
LFC FAN SITE > My kibice > Pogawdki o wszystkim
Stron: 1, 2, 3, 4
lamf
Jakie ksi???ki czytacie? Macie swoich ulubionych autor??w czy konkretne pozycje, do kt??rych zdarzy??o wam si? wraca?? W tym temacie b?dziemy dyskutowa? nt. wszelakiej literatury smile.gif

Ja jestem mi??o??nikiem gatunku, co si? zwie Political Fiction czy te?? thriller/sensacja/krymina?? laugh.gif . Moim ulubionym pisarzem jest zdecydowanie Jack Higgins [w??a??ciwie - Harry Patterson]. Jego ksi???ki - 'Orze?? Wyl?dowa??', 'Orze?? Odlecia??', 'Konfesjona??', 'Na niebezpiecznym gruncie', 'C??rka Prezydenta' czy 'Kryptonim 'Walhalla' i wiele, wiele innych tytu????w - znam prawie ??e na pami?? i wszystkim polecam ze szczerego serca. Higgins pisze po prostu ??wietnie, dla mnie oczywi??cie - jego najs??ynniejsza powie???, kt??r? wymieni??em jako pierwsz?, jak i kilkana??cie innych, jest osadzona w realiach drugiej wojny ??wiatowej. Z kolei wiele r??wnie?? napisa?? o szeroko rozumianej Sprawie Irlandzkiej. W ka??dej potrafi stworzy? niepowtarzalny klimat, mimo, ??e da si? zauwa??y? kilka pozycji napisanych wg jednego schematu. Jeszcze raz polecam, je??li kto?? chcia??by ze mn? o ksi???kach Higginsa porozmawia?, zapraszam na priv, bo mog? uznawa? si? za sporego znawc? tego tematu dry.gif

Ale przecie?? nie samym Higginsem literatura stoi tongue.gif Kolejnym autorem, kt??rego ksi???ki czytam z przyjemno??ci?, jest na pewno Frederick Forsyth / 'Akta OdeSSy', 'Dzie?? Szakala' czy 'Czwarty Protok????'/. Brytyjczyk jest uwa??any za mistrza swojego gatunku, co?? w tym na pewno musi by? wink.gif Forsyth ma to do siebie, ??e pisze co?? 'pod sytuacj?', czyli np. 'Dzie?? Szakala', w kt??rym opisuje kulisy zamachu na de Gaulle'a z roku 1963.

Jest te?? kilku innych - Ken Follett /'Ig??a', 'Tr??jka', 'Klucz do Rebeki'/, nie gardz? te?? Grishamem, lubi? poczyta? Kinga, Clancy'ego i paru innych. Swego czasu za?? przepada??em z tw??rczo??ci? A. Christie, ale ostatnio troszk? mi przesz??o wink.gif .

Zapraszam do dyskusji i dzielenia si? swoimi upodobaniami literackimi.
Dudek
Ja nie nawidze czytac ksiazek bleee fuuu, ostatnia ksiazka jaka czyta??em a w??asciwie streszczenie Ani z Zielonego Wzgorza tongue.gif
karas
Ja jakie?? 18 lat temu chwyci??em pierwszy raz za Tolkiena... Przeczyta??em trylogi? + Hobbita jednym tchem. Po 3 razie (w ci?gu paru lat przypomina??em sobie przygody Dru??yny Pier??cienia) zamarzy???m sobie, coby go na ekranie poogl?da?... No i par? lat temu marzenie si? spe??ni??o...smile.gif Pi?kna, szlyczna i niepowtarzalna...

Jako szczeniak w podstaw??wce czyta??em przygody Tomka Wilmowskiego (A.Szklarski) - Hameryka jak dla mnie. W og??lniaku i na studiach to ju?? dominator Dean R.Koontz i jego thrillerowskie powie??ci sajens fikszyn. Opiekunowie rules! ?zy Smoka, Nocne dreszcze, Odwieczny wr??g, Nie??miertelny i insze pikne powie??ci trzyma??y mnie do ko??ca w napi?ciu. Kole?? potrafi budowa? napi?cie jak nikt inny.

Teraz wstyd si?przyzna?, ale rzadko si?gam po ksi???k?. Czas. To jest problem. Ale czasem cu?? tam poczytam. Dudek - miesi?c bez ksi???ki - miesi?c stracony... wink.gif

paka!
smyku
hmm wiec tak: moje gusta raczej sie nie zmienily (w sensie przestalem lubic dany gatunek) i dalej czytam ksiazki przygodowe, sensacyjne... no i w pewnym stopniu science fiction pomieszane z przygoda.
Tak wiec zaczynalem na ksiazkach A. Szklarskiego, Tomka kazda znam prawie na pamiec smile.gif poza tym wciagly mnie ksiazki W. Wernica czy J. Verne, Tajemnicza Wyspa to lektura ktora zostala przeze mnie czytnieta tak mniej wiecej 30 razy smile.gif

Co poza tym? Nie liczac wiekszosci lektur szkolnych z podst. i szkoly sredniej, to czytalo sie troche sensacji Ludluma, czy paru innych, ale ich nazwiska wylecialy mi z glowy...o mam! Colina Forbesa! tez ma kilka fajnych, obecnie moze skorzystam z polecen kumpli i wezme sie za wlasnie science fiction ale takie juz na dobre smile.gif

Ruszy??em troch? Diun? Franka Herberta, ale ciut za ci???ka dla mnie, albo ja za g??upi jestem laugh.gif

Zapomnialbym, rzecz jasna super ksiazka to Wladca Pier??cieni! To dzie??o ??wiatowej klasy, ale mam jedynie zaliczone 2 razy sad.gif Z takich naj??wie??szych to Harry Potter wszystkie cz???ci, czekam z ut?sknieniem na Ksi?cia P????krwi!

Podsumowuj?c, ksi???ki rulezzz, ciesz? sie ze zrozumialem to juz w podstawowce, ale to zasluga ojca, ktory mi b. duzo czytal jak bylem maly a potem uznalem to za normalk? i jecha??em dalej :]

PS. Pamietam jak raz w podstawowce wlasnie wciagnela mnie ksiazka "Winnetou" - 2 tomy ponad 1000 stron ??acznie, przeczytalem uwaga....4 dni 8) siedzia??em w szkole i czyta??em na przerwach, a kumple sie ze mnie smiali.

PS 2. Oj Dudek Dudek smile.gif
Czepik
Mo??e b?de mia??o oryginalny i wieksza cze??? ludzi mnie zabije,ale ja przeczyta??em wszystkie cze??ci....Harrego Poterra ostatnia kt??ra mia??a ko??o 1300 stron w 3 noce, jak ??adna inna ksi???ka wci?gne??a mnie na mase. Po za Potterem by?? te?? "Kamienie Na Szaciec" niby lektura szkolna, ale jadnak mnie zafascynowa??a.

P.S. sorry ??e nie w temacie, ale GDZIE PODZIEWA SIE WITEK ??
Dudek
CYTAT(smyku)
PS 2. Oj Dudek Dudek

CYTAT(karas)
Dudek - miesi?c bez ksi???ki - miesi?c stracony

oj no co tak sie na mnie uwzieliscie ;-) mnie nie korca ksiazki smile.gif
jodmak
Suuuper temat!!

Uwielbiam czyta? ksi???ki, tylko teraz mam na to znacznie mniej czasu, ale ka??d? woln? chwile w autobusie przeznaczam na czytanie smile.gif

Kiedy?? zaczytywa??em si? w serii Pana Samochodzika!! Smyku 1000 stron w 4 dni? Ja czyta??em po 3 tomy Pana Samochodzika w ci?gu jednego dnia. Pamietam, ??e by?? konkurs u nas w bibliotece i moj rekord to jakies 970 stron w ciagu jednego dnia. Najlepsze jest to, ze wszyscy oszukiwali a ja naprawde to czytalem. Tak mnie wciagalo, ze caly dzien siedzialem w domu, robilem sobie wagary i czytalem smile.gif Obiad mama przynosila mi do pokoju bo nie moglem sie oderwac.

Niestety piekne czasy sie skonczyly smile.gif Tolkien klasyka smile.gif Pierwszy raz przeczytalem przez przypadek, bo kumpel na wycieczce mial wiec zaczalem czytac i...musialem skonczyc smile.gif Z ciekawosci zaczalem Harrego Pottera i teraz nie moge sie doczekac kolejnej czesci.

Dziekuje za podsuniecie mi kilku autorow to zaczne czytac, bo wlasnie sie zastanawialem co zaczac smile.gif Ludlum, Forsyth, Clancy to moj gatunek, ale musze powiedziec, ze niezmiernie lubie Crichtona, i Robina Cooka oraz Stephena Kinga i Mastertona.

Holy jutro smigam po Higginsa do bilbioteki i zobaczymy co to jest biggrin.gif
Michael
Dan Brown, Stephen King, John Grasham, Tolkien, Grochola, Dickinson, Coelho... og??lnie to full du??o smile.gif polecam wam te?? czyta?, to rozwija Nas samych laugh.gif

i te?? ??wiadczy o wy??szo??ci kibic??w tongue.gif
kasia_tree
co ja czyta?... no ja czyta? du??o szeroko poj?tej fantastyki, ??e sie tak o??miele wrzucic do jednego wora fantasy i sf... smile.gif
Tolkien, Dukaj, Pilipiuk, Lem, Bradbury, Yeskov itp... No i Adams smile.gif
teraz po??ykam Vonneguta - "Kocia ko??yska", czyli klasyka smile.gif No i u??miecha si? do mnie z p????eczki "Czarownik Iwanow" Pilipiuka smile.gif
co tam jeszcze... Marquez "Sto lat...", Cortazar "Gra w klasy" i Llosa "Miasto i psy", a z politycznych to - z racji zawodu (oj, bo padne ze ??miechu) - Brzezi??ski, Kagan etc. no i wszelkiego rodzaju ksi?zki historyczno-polityczne.
last but not least - anglojezyczne pere??ki: Caldwell, Poe, Verne, Shelley. mniut...
no i oboje z panem P. sadzimy sie na Mroczna Wieze teraz, hehe...
zabost
Widz?, ??e ja i Holy celujemy w podobne tematy, literatura sensacyjna to r??wnie?? moja domena, a "Tr??jka" Folleta czy "Orze?? wyl?dowa??" Higginsa to jedne z moich ulubionych pozycji (co do tej drugiej, to podczas czytania z??apa??em si? na tym, ??e trzymam stron? Niemc??w, ale autorowi chba o to chodzi??o, prawda?). Jest jeszcze "Na skrzyd??ach or????w", autorstwa wspomnianego ju?? Folleta, to jest chyba m??j prywatny numer jeden. Ksi???ka podobno oparta na faktach, ale a?? trudno mi w to uwierzy? (podobnie jak "Tr??jka", jednak to ju?? chyba czysta fikcja, kto przeczyta??, ten wie).
Opr??cz tego, oczywi??cie Alistair MacLean, dla mi??o??nik??w gatunku to klasyka.
No i Robert Ludlum. Facet musia?? mie?? troch? nakitraszone we ??bie, ale z drugiej strony, fabu??y, kt??re wymy??la?? i jego nadzwyczajna zdolno??? do komplikowania sytuacji i wi?zania pozornie niezwi?zanych ze sob? fakt??w czyni? go chyba niedo??cignionym wzorem dla innych autor??w. Innymi s??owy, jego ksi???ki to szajs, ale czyta si? po prostu rewelacyjnie! smile.gif A "To??samo??? Bourne'a" by??a ju?? na prawd? porz?dn? lektur?...
Jeszcze jeden autor, kt??rego ceni? i o kt??rym chcia??bym wspomnie? : to Freud. Jego obecno??? w tym zestawieniu mo??e byc troch? dziwna, ale tak ju?? mam, takie moje dziwne hobby, jeszcze w gimnazjum mnie wzi???o. Jego teorie s? co prawda miejscami na prawd? zakr?cone, ale droga, jak? je opisuje czyni je du??o prostszymi do zrozumienia, po sposobie formu??owania zda?? wida?, ??e by?? cholernie inteligentnm facetem i znakomitym psychologiem-potrafi przeci?gn?? czytelnika na swoj? stron?. A jego techniki gmatwania i kombinacji dor??wnuj? tym Ludluma smile.gif
Natomiast w og??le nie poci?gaj? mnie wszystkie Tolkieny, Harry Pottery i literatura fantasy czy science-fiction w ca??o??ci. Chyba jestem chorobliwym racjonalist? i pragmatykiem, ale dzi?ki lekturze Freuda przynajmniej zdaj? sobi? z tego spraw? i nie prze??laduj? innych smile.gif
Przepirek
Fajny temat smile.gif
Ja zaczyna??em od Tomka Wilmowskiego. To moje pierwsze ulubione ksi???ki smile.gif P????niej wkr?ci??em si? w Z??oto G??r Czarnych, te?? Szklarskiego. Od tego czasu bardzo polubi??em Indian, w przeciwie??stwie do bia??ej cz???ci Ameryki. I w sumie tak jest do dzisiaj...
Teraz te?? czytam du??o ksi???ek. W sumie nie mam jednego ulubionego gatunku, cho? ostatnio czyta??em najwi?cej fantastyki: Tolkiena po raz kolejny, Yeskowa, teraz Pilipiuka... Poza tym lubi? Grishama, Forsytha, Ludluma. Nic oryginalnego, jak wida?. Kod Leonardo Da Vinci te?? przeczyta??em i nie wiem dlaczego ta ksi???ka wzbudza tyle emocji w niekt??rych kr?gach... Ot, zwyczajna fikcja literacka, a chyba o tym w??a??nie zapominaj? przeciwnicy Browna. Niedawno te?? czyta??em Templariuszy autorstwa pary brytyjskich dziennikarzy i jest to moim zdaniem du??o ciekawsze ni?? Kod Leonarda.
A jak ju?? wcze??niej napisa??a kasia_tree, przymierzamy si? do Mrocznej Wie??y Kinga smile.gif
Bati
Ach, czyta? uwielbiam. Tolkiena trylogia ??ykni?ta, wiadomo. Musze si? kiedy?? zaj?? reszt? tw??rczo??ci. Polecam r??wnie?? „Pier??cie?? Mroku”/”Mroczny Pier??cie??”[nigdy nie pami?tam] Nika Pierumowa. Akcja 300 lat po WP, czyta si? wr?cz jednym tchem, ponadto autor zrezygnowa?? z szablonu Z??y-Dobry. Nikt tam nie jest do ko??ca taki, a taki.
Joann? Chmielewsk? uwielbiam ponad ??ycie. Od zawsze poci?ga??o mnie czytanie o tajemnicach. W dodatku trafia znakomicie w moje poczucie humoru. Tak, jak Joseph Heller swoim „Paragrafem 22”. Zakocha??am si? bez pami?ci w tej ksi???ce i odkocha? si? nie mog?.
C???? jeszcze... „Mistrz i Ma??gorzata” Michai??a Bu??hakowa na pewno, do gustu mi przypad?? „Ja, Klaudiusz” Roberta Gravesa, Dan Brown niez??e rzeczy pisze, Paulo Coelho, „Dziewczynka w czerwonym p??aszczyku” Romy Ligockiej...
Kibicom polecam „Futbolow? gor?czk?” Nicka Hornby’ego. To o nas, moi drodzy, o nas. Tylko klub si? nie zgadza, ale mania ta sama.
Z poet??w Jan Andrzej Morsztyn i Juliusz S??owacki [wielkim poet? by??!], je??li to si? tak??e zalicza.
To tak w skr??cie, bo co nudzi? b?d?.
NightWolf
Widz? ??e nie jestem sam i wiele os??b zaczyna??o tak samo jak ja czyli od Tomka W. i jego przyg??d. W sumie to ojciec mnie przekona?? do czytania ksi???ek o indianinach(sam ma chyba 2 szafy tego wszystkiego smile.gif ) Niestety mnie bardziej ci?gne??o do fantastyki i tutaj znowu dzi?ki tacie si?gn???em po Tolkiena i jego "W??adc? Pier??cieni". Pierwsza pr??ba sko??czy??a sie w po??owie "Dru??yny", bo chyba nie doros??em w wieku 9 lat do czytania tego. Troche si? zrazi??em i dopiero kiedy mia?? wyj??? film postanowi??em sobie, ??e przed obejrzeniem go musz? przeczyta? ksi???ke, ??eby mie? por??wnanie i tak oto sko??czy??em ca??e 3 tomy w ci?gu 4-5 dni biggrin.gif p????niej przeczyta??em Hobbita i Silimarilion. Ostatnio koledzy z by??ej ju?? klasy postanowili mi na koniec roku kupi? ksi???k? "Dzie?? Smoka" osadzon? w ??wiecie WarCrafta. Szczerze bardzo mi si? spodoba?? i nied??ugo musz? sobie za??atwi? kolejne cz???ci sagi. W sumie to tak jak patrze na ksi???ki kt??re przeczyta??em to jest w??r??d nich wiele fantastyki i dosy? ma??o ksi???ek z innych gatunk??w. W og??le nie potrafi? zrozumie? jak kto?? mo??e czyta? po kilka razy t? sam? ksi???k?. Mnie najbardziej poci?ga to ??e nie wiem co si? stanie dalej i czytam z zapartym tchem. A tak odrazu wiadomo co sie stanie, bo ja mam tak ??e jak raz przeczytam to jestem w stanie ze szczeg????ami ca??? ksi???k? opowiedzie? biggrin.gif
dziki
Ponad 3 lata bytno??ci na polskiej scenie pi??karstwa internetowego i dopiero teraz znalaz??em grono ludzi kt??re prawdopodobnie my??li podobnie do mnie. Co si? porobi??o na tym ??wiecie:)

Ksi???ki? Moje domena. Podobnie jak pewien u??ytkownik przede mn? zaczytywa??em si? kiedy?? w seriach pana Nienackiego - Panu Samochodziku.

Ogolnie o ksiazkach moge pisac godzinami - Holy Ty cos o tym wiesz chyba nie ?smile.gif . Ostatnio chwyci??em now? form? ksi???ek - filozoficzne. Przeczyta??em ju?? historie filozofii, pare ksi???ek traktuj?cych o tym temacie oraz pare pobocznych od filozofii - np. o filozofii materializmu i t p . Wczoraj dorwa??em troszke inna ksi???k? pana Siegmunda(Zygmunta) Freuda - Wst?p do psychoanalizy. Niektorych moze to nei interesowac, ale ja lubie takie rzeczy. Pozniej moga sie przydac w zyciu...

Uwielbiam ksiazki z nurtu tzw. comic fantasy. Szczegolnie Terry Pratchett i jego fenomenalna seria ??wiata Dysku. Taka cho?by ksi???ka z tej serii - "Ruchome obrazki" parodiuje ca??y przemys?? filmowy, a jednocze??nei przestrzega przed zbytnim zapatrzeniem si? w film i sam obraz. Mo??e sie to lekko m??wi?c zgubne okaza?. W ka??dej ksi?zce Terrego znadjzie sie pe??no odneisien do swiata realnego, i wiele wiele roznego rodzaju przeslanek - ze nei wolno sie zaPtrywac w B??stwa zbyt ??lepo i t p . Zreszta - prosze czytac - inteligentny czytelnik dopatrzy si? nich a jednoczesnie zasmieje z bardzo ciekawej ksiazki Pratchetta.smile.gif

Nie pami?tam jak si? nazywa ta seria, jednakze te?? ostatnio przypad??a mi do gustu. O wamyprach wink.gif taki horror, opowiadajacy historie pewnego Nekropskopa. Moze brzmi lekko mowiac glupio- jak kazdy horror traktujacy o wamipirach i t p - aczkolwiek ... poszukajcie sami przecztajcie to zoabczycie wrazenia:)
Adi
Ja przeczyta??em wszystkie harry Pottery bo mi si? podoba??y...fajny by?? tak??e Kod Leonarda Da Vinci...Lubie tak??e czyta? r????ne ksi???ki sportowe oraz biografie sportowc??w
mak
Od kiedy nauczono mnie korzysta? z biblioteki czytam ksi???ki. Pierwsz? seri? ksi???ek, kt??re mnie wybitnie przyci?gn???y by?? Pan Samochodzik. Przeczyta??em wi?kszo??? dzie?? Sienkiewicza. Niestety opr??cz Potopu. Nast?pnym etapem mojej mi??o??ci do ksi???ek sta??a si? fantasty. Oczywi??cie jak wszyscy rozpocz???em swoj? przygod? z Tolkienem i W??adc? Pier??cieni. Po??niej by?? Wied??min...Ma??a przerwa na Grishama i jego Bractwo, Harrisa i Milczenie Owiec oraz Hanibala. Po??niej ju?? na dobre wr??ci??em do Fantasy.

Szczeg??lnie bliska mi jest seria pt. Miecz prawdy. Do tej pory na p????kach w ksi?garniach pojawi??o si? 7 ksi???ek z tej serii, ale "pisz?" si? kolejne. Dzie??o Terry'ego Goodkinda, bo on jest autorem tego ??wietnego "tasiemca", jest cudowne. Zwykle taki rodzaj literatury kojarzy si? ludziom ze smokami i durnym machaniem mieczem. Co??... w tej serii autor cz?sto prowadzi dysputy filozoficzne, kt??re ju?? wcze??niej by??y tematem rozm??w cho?by w Antyku(takiej epoce, jakby kto?? szuka?? takiej ksi???ki:P ) Po raz pierwszy dzie??o wci?gn???o mnie od pierwszej strony, bo zwykle troch? czasu mi zajmuje, abym zaintersowa?? si? fabu??a danej ksi???ki. W tym przypadku by??o zupe??nie inaczej.

Obecnie czytam: Achaj?- Ziema??skiego oraz Pami??, Smutek i Cier?? Tadda Wiliamsa. Nie opisa??em wszystkich ksi???ek, kt??re ju?? "zaliczy??em", bo co b?d? ludzi nudzi??.

CYTAT(Bati)
  Polecam r??wnie?? „Pier??cie?? Mroku”/”Mroczny Pier??cie??”[nigdy nie pami?tam] Nika Pierumowa. Akcja 300 lat po WP, czyta si? wr?cz jednym tchem, ponadto autor zrezygnowa?? z szablonu Z??y-Dobry. Nikt tam nie jest do ko??ca taki, a taki.

Pier??cie?? mroku tongue.gif Jestem po pierwszej cz???ci smile.gif

Z racji tematu maturalnego zaintersowa??em si? r??wnie?? grotesk? i chyba bli??ej przyjrz? si? Gombrowiczowi i innym kt??rzy tworzyli w tej konwencji.
Mlody
Ja nie przepadam za ksi???kami. Bardziej przemawia do mnie ruchomy obraz wink.gif Jedyna, jak? kiedykolwiek przyczyta??em z w??asnej woli to kt??ra?? cz???? Gwiezdnych Wojen.

Ostatnia ksi???ka jak? przeczyta??em to... "Poznaj C w 24 godziny" wink.gif Obecnie zabra??em si? za "Symfonia C++" a w kolejce ju?? czeka "Struktury danych w j?zyku C". Wiem, nie s? zbyt porywaj?ce ale c????... sam sobie takie studia wybra??em unsure.gif
Lok
Czytam od czasu do czasu, podobnie jak M??ody preferuj? ruchomy obraz wink.gif
Hmm, czytanie sprawia mi przyjemno???, owszem, lecz zazwyczaj nie mam zbyt wiele czasu aby usi???? nad ksi???k? i zag???bi? si? w jej tre???. Pozycj? obowi?zkow? dla ka??dego jest na pewno W??adca Pier??cieni. Przeczyta??em, jednak bardzo, bardzo ci???ko przebrn???em przez lektur? tej??e ksi???ki. B?d?c m??odszym, hmm, 2 lata temu ub??stwia??em ksi???ki fantasy - Pratchett, Glenn Cook, Salvatore, jednak z biegiem czasu zainteresowanie tym gatunkiem literatury mala??o. Obecnie mog? si? podpisa? pod thrillerami psychologicznym, tudzie?? pozycjami sensacyjnymi.
Ludlum, Dan Brown - naprawd? warto. Jednak aby si? oderwa? od opowie??ci pe??nych intryg, sensacji, oraz nieprzewidywalno??ci czytam ksi???k? Jona Collinsa " Marillion " - jak sama nazwa wskazuje wytw??r traktuje o zespole progresywnego rocka Marillionie wink.gif M??j skarb wink.gif
Arek_LFC
Za du??o ksi?zek to ja nie przeczyta??em, ale najlepsza i tak kt??ra mnie najbardziej wci?gne??a to "Kamienie na Szaniec", a pozatym lubie r????ne ksi???ki wojenne smile.gif
Plateq
Teraz czytam:
Lance Armstrong, Sally Jenkins - "Liczy si? ka??da sekunda"

Ostatnio:
Sergiusz Piasecki "Zapiski oficera Armii Czerwonej" POLECAM !!

A tak pozatym to lubie czytac smile.gif czytam sporo smile.gif

Ps: W ??yciu przeczyta??em moze jedna lekture szkolna biggrin.gif
Megi
Heh...r??wnie?? uwielbiam czyta? ksi???ki smile.gif

Gor?co polecam:
Brown (z wyj?tkiem "Cyfrowej twierdzy")
W. Kuczok "Gn??j"
Tony Parsons "M???czyzna i ch??opiec", "Za moje dziecko"
P. Suskind "Pachnid??o" <-- ksi???ka jest straszna ( m??wi o pewnym psychopacie, kt??ry ma niezwyk??y dar w?chu...), ale zawiera cudowne opisy zapach??w (a?? si? czuje! smile.gif )
MaLiN
Ostatnio co czyta??em z pasj? to by?? Harry Poter ale bylo dawno temu...
A tak to tylko lektury szkolne np "Lalka" ... Pr??bowa??em tak??e przeczytac "Wa??ace pier??cini" ale ostatecznie w ca??o??ci obej??a??em tylko film:]
Sonia
Ostatnio mam kaprysa (biggrin.gif) na ksi???ki Marty Fox.
"Magda.doc" by??a fajna, zaczynam czyta? drug? cz???? "Paulina.doc".
Fajna jest jeszcze "Batoniki always mi?kkie jak deszcz??wka" (dziwny tytu??, nie? cool.gif ). Czyta??am t? ksi???k? z 3 lub 4 lata temu i do tej pory ch?tnie zn??w do niej zagl?dam gdy mi si? nudzi.
"Czwarty wymiar" Meg Cabot.
No c????, wakacje, to z nud??w czytam. Jakby mnie co?? jeszcze zachwyci??o to dam zna?.
Koper
Ja lubie biografie biggrin.gif przeczytalem bio : Davida Beckhama , Adama Ma??ysza , Lance Armstronga ...
RDK
No za du??o ksi???ek to ja w ??yciu nie przeczyta??em, ale opr??cz tych szkolnych to:
W??adce Pier??cieni- wszystkie cz???ci, co ciekawe film??w nie widzia??em
Hobbit,czyli tam i z powrotem
Harry Potter-chyba wszystkie cz???ci jakie do tej pory wysz??y w Polsce
I jeszcze jakie?? w podstaw??wce, ale nie pamietam
No rzeczywi??cie nie ma tego du??o biggrin.gif:D:D
duckser
CYTAT(holy @ Jul 4 2005, 06:59 PM)
Kolejnym autorem, kt??rego ksi???ki czytam z przyjemno??ci?, jest na pewno Frederick Forsyth / 'Akta OdeSSy', 'Dzie?? Szakala' czy 'Czwarty Protok????'/. Brytyjczyk jest uwa??any za mistrza swojego gatunku, co?? w tym na pewno musi by? wink.gif Forsyth ma to do siebie, ??e pisze co?? 'pod sytuacj?', czyli np. 'Dzie?? Szakala', w kt??rym opisuje kulisy zamachu na de Gaulle'a z roku 1963.
*

O tak "Dzie?? Szakala" to ??wietna ksi???ka biggrin.gif Mog? ??mia??o powiedzie?, ??e jedna z lepszych jakie mia??em okazj? przeczyta?. A wiesz, ??e spekuluje si?, ??e to wszystko by??o ustawiane przez de Gaulle'a? Zawsze po zamachu jego popularno??? ros??a i Francui go kochali. Teza mocno naci?gana, ale mo??e prawdziwa smile.gif

A nikt nie czyta?? "Ojca chrzestnego" biggrin.gif ? Jestem zakochany w tej ksi???ce. Mog? ??mia??o powiedzie?, ??e to najlepsza ksi???ka ! wink.gif Czytam j? ju?? kt??ry?? raz i ci?gle odkrywam co?? nowego. Gor?co polecam. I trzeba podkre??li?, ??e film to nie to samo.

To m??j 1 post na forum biggrin.gif Witam serdecznie wszystkich na nowym, lepszym forum wink.gif
dziki
Puzo wog??le ??wietne ksi???ki tworzy??. Ojciec Chrzestny ojcem chrzestnym, aczkolwiek do mne badziej przem??wi?? Sycylijczyk. AHH ten klimat Sycylii i w??oskiej mafii. Kur... ta ksi???ka jest wybitna.

Sonia tamte ksiazki (paulina.doc, i magda.doc) czytalem kiedys. Mialem zmiane na punkcie ksiazek mlodziezowych i je przeczytalem rozpedem. Ale czyta sie je jakos takos. Typowe dziewczece;)
duckser
CYTAT(dziki @ Jul 12 2005, 03:26 PM)
Puzo wog??le ??wietne ksi???ki tworzy??. Ojciec Chrzestny ojcem chrzestnym, aczkolwiek do mne badziej przem??wi?? Sycylijczyk. AHH ten klimat Sycylii i w??oskiej mafii. Kur... ta ksi???ka jest wybitna.
*

No w??a??nie chodz? po bibliotekach i nigdzie nie ma "Sycylijczyka" mad.gif sad.gif
dziki
No coz jak dolapiesz powiem Ci ze ksiazka wybitna. Szczerze polecam.

A apropo`s ksiazek mafijnych. moze ktos polecic jakas dobra produkcje najlepiej o czasach Capone, badz tez latach 20-tych? Oczywiscie biografie Capone czytalem;d takze cos innego.
joasia
Jestem mi??o??niczk? ksi?zek Stephena Ambrose s? to ksi?zki o tmeatyce wojennej np. Kompania braci kt??r? uwielbiam, D- Day, Obywatele w mundurach i Most Pegasus. Poza tym to lubie Tolkena Hobbit i wszystkie cz???ci W??adcy Pier??cienia, Imie r??zy - Umberto Eco i ksia??ki zwiazane ze ??redniowieczem. Wsp????czesne to np. Samotno??? w sieci i jakise tam inne kt??rych tytu??ow nie chce mi sie wymieniac

When You walk through a storm hold you head up high
And don't be afraid of the dark
At the end of the storm theres golden sky and the sweet silver song of a lark
Walk on through the wind walk on through the rain ....
banan
Ja ostanio zaczalem czytac krymina??y smile.gif. Kiedys pr??bowa??em przeczyta? "Mroczn? Wie??e", ale skonczy??o sie na 40 stronie pierwszego tomu. Nienawidze ksi???ek fantasy. Oczywiscie tak jak wiekszosc przeczytalem wszystkie cz???ci Harrego Pottera, ale moja ukochana ksiazka w dziecinstwie to "Dzieci z Bullerbyn" biggrin.gif. A wracajac to rodzaj??w ksiazek to najbardziej lubie przygodowe i ... kryminaly wink.gif
Xabi
tak szczerze to nie lubie czyta? :/ jedyne co czytam to program telewizyjny, jakie?? pisma sportowe i lektury szkolne.
Xabi
No i bymby?? zapomnia??.Przeczytaem jeszcze ksi???ke Kamila Durczoka "Wygra? ??ycie" ,bo niestety sam choruje na raka i w tym czasie ta ksi???ka mi bardzo pomaga.

Zaleca, wr?cz nakazuje si? u??ywania opcji 'edytuj'.
holy
smyku
wiecie co nasunela mi sie pewna mysl, ktora wprawdzie mialem w glowie dluuugi czas, ale przypomnial mi ja jeden osobnik wiek 17 lat z ktorym w tym momencie rozmawiam ale jego ksywki nie zdradze tongue.gif

wiec moi kochani (czytajacy i nie czytajacy), poprawcie mnie jesli sie myle, ale czy dobre mam odczucie ze u nas w kraju NAGLE 3/4 spoleczenstwa ma dysortografie, dysgrafie i inne dysmozgowia? :>

"za??orzy?"; "bu??a" i inne kwiatki... analfabetyzm wt??rny? nied??ugo niektorzy b?d? pope??niali b???dy w swoim nazwisku ;p

Nie ??ebym bawi?? si? w moralizatora czy co?? innego, ale chyba sie starzeje i jak widze w 5 literowym wyrazie 4 b???dy to mnie szlag trafia biggrin.gif, ja tez nie pisze pieknie, co holy czesto mi wytyka tongue.gif (nie mowiac o wymawianiu hehehe) ale kurde bez przesady, bo "hyba pizanie z b???dami nje jezd pofotem do hwa??y ;p" poza tym dziwne troche ze zanim nasta??a doba komputer??w wcale nie by??o tak, ??e co 3 osoba mia??a dysortografie i inne ;p
dziki
Holy jest takim odpowiednikiem mojej osoby - te?? intelgentny (alez skromno???smile.gif ) i probuj?cy zwalczac choroby wspo??cze??no??ci poprzez upomnienia i t p ...

To dzisiejszy ??wiat przez to ze nie wyszkala w ludziach odruchu (czy jak to nazwac) czytania, spowodowal to co widzimy teraz. w wyrazie Rze??ucha wiekszo??? wsp????czesnej m??odzie??y zrobi??aby od 1 do 3 b???d??w.. a mo??e i wi?cej - o ile to mo??liwe... :/

Wszytskie - jak to juz wspomnial Smyku - "choroby" jak dysortografia i t p sa spowodowane przez to ze nie czytamy. W wiekszosci. Bo przepraszam ael nei wyobrazam sobe zeby zrobic tyle bledow gdy sie np. jedno slowo czytalo iles tam tysiecy razy w roznych ksiazkach,artykulach,felietonach i innych "periodicach":)

Ale to temat do osobnego "topicu". Inna sprawa jest tez zbytnie zapozyczenie obcojezycznych wyrazow. Ale dobra... koniec wy??ale??....

---------------

"Dobry omen" - Terry Pratchett. Szczerze polecam, ksiazka niby humorystyczna a jednoczesnie mocno poruszajaca. Jest to parodia slynnego "Omenu". W srodku ksiazki s? sceny spotkania archanio??a oraz diab??a (postacie mocno sparodiowane - anio?? w??a??ciciel antykwariatu oraz diabe?? kt??ry stworzy?? Manchester smile.gif ) w kt??rych dywaguja na temat sensu stworzenia i sensu Armagedonu. Jak sam tytul wskazuje zbliza sie koniec swiata (omen to zwiastun konca - sadu ostatecznego , zwyciestwa nieba badz piekla) a aniol i diabel sobie konwersuja o tym jaki jest sens w skonczeniiu ( dobrze podsumowa?? to diabe??
" - a potem co? Game Over i wrzu? monete? " )

Zreszta polecam. Ksiazka i dla entuzjastow humorystyki , i dla fanow Pratchetta. Typowy angielski humor, i do tego wlasnie te rozmowy diabla i aniola w ktorych bardzo duzo filozoficznych odnosnikow i ciekawych mysli - inteligentny czytelnik zreszta je wyluska z calosci. POLECAAAM:d
lamf
CYTAT(dziki @ Jul 17 2005, 02:43 PM)
Holy jest takim odpowiednikiem mojej osoby - te?? intelgentny (alez skromno???smile.gif ) i probuj?cy zwalczac choroby wspo??cze??no??ci poprzez upomnienia i t p ...

*

Pieprzysz, dziki tongue.gif Nie czuj? si? niczyim odpowiednikiem, mo??emy by? co najwy??ej kompanami wink.gif

CYTAT
wiecie co nasunela mi sie pewna mysl, ktora wprawdzie mialem w glowie dluuugi czas, ale przypomnial mi ja jeden osobnik wiek 17 lat z ktorym w tym momencie rozmawiam ale jego ksywki nie zdradze

wiec moi kochani (czytajacy i nie czytajacy), poprawcie mnie jesli sie myle, ale czy dobre mam odczucie ze u nas w kraju NAGLE 3/4 spoleczenstwa ma dysortografie, dysgrafie i inne dysmozgowia? :>

"za??orzy?"; "bu??a" i inne kwiatki... analfabetyzm wt??rny? nied??ugo niektorzy b?d? pope??niali b???dy w swoim nazwisku ;p

Smyku ma, niestety, racj?. Najbardziej w tym wszystkim martwi?ce jest to, ??e ludzie, o kt??rych m??wi, czuj? si? ??wi?cie obra??eni po zwr??ceniu im uwagi. A przecie?? 'errare humanum est', tote?? wszelkie poprawki - pomijaj?c te z??o??liwe, oczywi??cie - nie maj? na celu niczego z??ego, wr?cz przeciwnie.

Niestety, ro??nie nam pokolenie analfabet??w - nawet nie wt??rnych, jak to napisa?? smyku, bo s? tak wychowywani od pocz?tku, zw??aszcza, ??e dzisiejsi najm??odsi rodzice wywodz? si? ju?? z pokolenia komputerowego i zapewne uczy? swoich dzieci poprawnie pisa? nie b?d?.

Jedyne, co pozwala z optymizmem patrze?, to to, ??e s? ju?? tworzone akcji przeciwko internetowemu analfabetyzmowi (vide- 'Bykom STOP'). Z czasem pewnie przyjm? one szersz? skal?, wi?c jest pewna nadzieja, ??e za jaki?? czas pisanie bez b???d??w zacznie by? po prostu modne, bo to najlepiej trafi do m??odzie??y.
sully erna
Lubi? czyta?,tylko jako?? ma??o na to czasu.Przeczyta??em kilka ksi???ek Deana R.Koontza : "Z??e miejsce","Nie??miertelny","Intensywno???","Odwieczny wr??g".Dwie ostatnie najlepsze.Koontz bardzo dobrze buduje atmosfer? grozy i napi?cia,mo??na si? poba?.Wog??le raczej wol? takie "mocniejsze" klimaty.Za czas??w podstaw??wki uwielbia??em ksi???ki Hanny O??ogowskiej : "G??owa na tranzystorach" i "Tajemnica zielonej piecz?ci" - te by??y super! smile.gif Obecnie zacz???em czyta? "Domofon" debiutanta,Zygmunta Mi??oszewskiego.
kasia_tree
Odno??nie b???d??w ortograficznych: jednym powodem jest na pewno to, ??e ludzie ma??o czytaj?. W g??owie musi dzia??a? automat - pewnie rzeczy tak si? pisze i ju??! Ksi???kami si? utrwala wiedz? szkoln? i wzbogaca j? o nowe s??owa. No i dobijamy do powodu nr 2... rodzice. Wkurza mnie jedna rzecz. Wystarczy, ??e dzieciakowi nie chce si? uczy? ortografii lub ma troszeczk? gorsze wyniki na kartk??wkach i ju?? rodzice biegn? do poradni, ??eby za??atwi? papierek na dysortografi? itp. Efekt jest taki, ??e posiadacz takiego papierka czuje si? automatycznie zwolniony z dalszej nauki ortografii i do ka??dej nas?czonej bykami pracy do???cza ??w dokument. I szafa gra! Czyli sumuj?c te dwa powody wychodzi jedno: LENISTWO!!!

A co do ksi???ek - ostatnio ??ykn???am "Miasto i psy" Mario Vargasa Llosy. Ksi???ka jest o kadetach z pewnej peruwia??skiej szko??y ??redniej o profilu wojskowym. Momentami do??? siarczysta smile.gif. Polecam facetom, bo to zdecydowanie m?skie klimaty. Pe??no r????nych bezece??stw, jak to m??wi??a moja babcia smile.gif
A teraz zabieram si? za biografi? Nicka Cave'a smile.gif
dziki
Kasiu kogo jest ta biografia Nicka Cave? bo wlasnei w tym momencie takze wypozyczylem ksiazke o nim i sie zastanawiam czy ne ta sama;d
lamf
CYTAT(dziki @ Jul 19 2005, 11:51 AM)
Kasiu kogo jest ta biografia Nicka Cave? bo wlasnei w tym momencie takze wypozyczylem ksiazke o nim i sie zastanawiam czy ne ta sama;d
*

Czyja, dziki, czyja tongue.gif

Wybaczcie mi offtopa wink.gif
kasia_tree
Dziki - biografi?, kt??ra w??a??nie le??y przede mn?, napisa?? Ian Johnston. Powsta??a w 1995 r., wydana w Polsce w 1997 r. przez pewne toru??skie wydawnictwo (a niech si? rehabilituj?, a co! smile.gif)
kas-ka
Ja wog??le uwielbiam czyta? ksi???ki je??li tylko s? ciekawe smile.gif
Harry Potter - wszystkie jakie ukaza??y si? w Polsce przeczyta??am, ??wietne moim zdaniem smile.gif
Pami?tnik Ksi???niczki - jestem w trakcie wink.gif
Hobbit, czyli tam i spowrotem - strasznie mi si? podoba biggrin.gif

A poza tym lubie czyta? wiersze takie o ??yciu s? najlepsze smile.gif
dziki
Holy przepraszam uni??enie:) a?? zobaczysz pewnego dnia nad sob? czarne chmury dzikiego gniewu smile.gif

KAsko to czytamy prawdopodobnie t? sam? ksi???k?. Aczkolwiek w miedzyczasie musze przewertowa? bio Janis Joplin wink.gif
qbapiasek
teraz czytam Stephen Kinga, Michaela Marschalla, Jeffera Deaver. No i m??j ulubiony Harlan Coben ubustwiam tego autora genialne ksi???ki. A kiedy?? do do lektur te?? za bardzo si? nie rwa??em za to Pan samochodzik to klasyka po kilka razy ka??d? cz????
Kangur
Do gustu mi przypad??a trylogia W??adcy Pier??cieni, niekt??re ksi???ki Gwiezdnych Wojen, dzie??a Sapkowskiego no i oczywi??cie Harry Potter (polecam 6 cz???? smile.gif )
dziki
Kubo - Pan Samochodzik to dla mnie wybitna seria.. Nienacki mial nosa do ksiazek musze to przyznac. Nawet teraz gdy juz ksiazKi takiego Niziurskiego mnie nie ruszaja az tak zbytnio, to przeczytane po raz 10 "Pan Samochodzik i Templariusze" nadal zadziwiaja czyms nowym... a jak jedziesz jeszcze przez miejsca o ktorych on opowiadal...ahh;)

kangur ... nie wiem mi sie Tolkien lekko przejadl - przez ta cala szopke odstawiona przez mass media - zrobili z niego ikone popkultury. Nie zauwazaja przeslania w Wladcy(Sauron i jego porownanie do Hitlera) w Hobbicie znajduja tylko sceny basniowe.. To jest juz kpina:/
qbapiasek
no najlepsze s? pierwsze cz???ci Pana samochodzika bo te ostatnie nie s? ju?? tak pomys??owe i nie maja tego magnetyzmu i masz racje templariusze rz?dz?. Jak dobrze pamietam to te ostatnie chyba pisa?? nie sam nienacki bo on ju?? chyba nie ??y?? i jego uczniowie to ko??czyli ale nie wiem napewno jak co?? to mnie popraw
dziki
Nienacki (a wlasciwie Zbigniew Tomasz Nowicki) napisa?? 16 cz?s?i Pana Samochodzika. Od "Pierwszej przygody Pana Samochodzika" ciagnie sie mini cykl tzw. opowiadan jeszcze bez pojazdu. Czasy studenckie gdy byl jeszcze przyjacielem z panem z??ym wink.gif czyli Batur? (taki on zly jak ja fan Realu), ("Skarb Atanaryka" oraz "Swiety relikwiarz"). Pozniej powstal wlasnie 12 czesciowy cykl ksiazek, od poczatku "Wyspa zloczyncow" pozniej tam pare innych z moja ulubiona z czesci poczatkowych "Niesamowity dwor". Pozniej powstala chyba najbardziej filozoficzna ksiazka Nienackiego dot. pana Tomasza - "Niewidzialni" ( badz tez "Pan Samochodzik i latajace talerze" - zalezy jakie wydawcnitwo) . Nastepne ksiazki sa pisane przez "uczniow" a w zasadzie oredownikow stylu pisarskeigo Nienackiego i jego nastepcow w tym kanonie polskiej literatury. Sa nimi ludzie ukrywajacy sie pod pseudonimem Jerzy Szumski ....a zreszta zapraszam an strone www.nienacki.art.pl poczytaj sobie:)
AvLee
Hoho.. ksi???ki czyta? uwielbiam smile.gif G????wnie fantastyk?. Tolkiena przerobi??em ca??ego chyba (W??adca, Hobbit, Silmarillion, Niedoko??czone Opowie??ci, Ksi?ga Zaginionych Opowie??ci.. je??li jest jeszcze co?? dotycz?ce historii ??rodziemia to niech kto?? mnie u??wiadomi, pliz wink.gif ). Sapkowskiego czyt???em Sag?, kilka opowiada??, tych zwi?zanych i nie zwi?zanych z Wied??minem, no i Narrenturm i Bo??ych Bojownik??w, ??wietne ksi???ki. biggrin.gif Pratchetta te?? bardzo ch?tnie czytuj?, przy komentowaniu jego ksi???ek s??owo "majstersztyk" samo ci??nie si? na usta (a w zasadzie.. hmm... na palce? biggrin.gif). Humor po prostu powalaj?cy :] Kiedy?? czyta??em troch? Dicka, ale niestety w mojej wiejskiej bibliotece jest niewiele jego ksi???ek a po prostu nie chce mi si? jecha? gdzie indziej wink.gif. Przymierzam si? do przeczytania sagi Erikssona, czyta?? kto??? warto kupowa?? Musz? te?? poszuka? troche Wellsa i Lovecrafta, ale niestety nie ma ich w bibliotece i b?d? zmuszony wyda? pare z??otych na bilet ZTM mad.gif wink.gif teraz czytam Kinga, a dok??adnie "Skazanych na Shawshank", a kilka dni temu sko??czy??em czyta? "Misery". Kurcz?... czyta??em sporo innych niez??ych ksia??ek, ale jako?? nic mi sie nie przypomina... a mo??e po prostu by??y za ma??o "niez??e" ??eby mi zapa??? w pami??? ;]
dziki
Czyatm wlasnei biografie Franka Abegnale - najslynniejszego kanciarza w historii.. Koles bez liceum wyklada socjologie na uniwersytecie w wieku 18 lat, latal samolotami, pobral prawie 30 mln dolarow z czekow i t p ... do 21 roku zycia !

film byl na podstawie jego zycai - "Zlap mnie jesli potrafisz" w rezyserii Spielberga..

teraz ten koles jest chyba najwybitniejszym ekspertem policyjnym ds. przesptepstw finansowych - wiec jak pewien hacker:) sie nawrocil
To jest wersja lo-fi gwnej zawartoci. Aby zobaczy pen wersj z wiksz zawartoci, obrazkami i formatowaniem prosz kliknij tutaj.