Pomoc - Szukaj - Uytkownicy - Kalendarz
Pena wersja: Wdkarstwo
LFC FAN SITE > My kibice > Pogawdki o wszystkim
szuti
Czy lubicie ??owi? ryby ? Dzisiaj bylem i jestem totalnie sfrustrowany. Stracilem blache i splawik a moj kumpel 2 splawiki, brania byly gowniane, raz tylko na poczatku cos wzielo ale sie zagapilem, a moj kolega mial pecha bo na koncu lowil na zywca i mu sie szczpak zj**al. Mam nadzie je ze jutro bedzie lepiej.
Wpiszcie swoje przemyslenia czy jakies tam pierdo??y
Michael
raz bylem na wedce z tata, ale to full czasu do ty??u. Moja dziewczyna ch?tnie ??owi, ale dla mnie.... brak cierpliwo??ci...
karas
Gdyby "D??ugie" i Ba??tyk mog??y m??wi?, to hoho! Tyle blaszek i pilkerk??w utopi??em ju?? w wodach naszej kochanej Polski. Przez kilka ostatnich lat rok w rok p??ywa??em na okonia i szczupaka nad jeziorkiem w miejscowos?i D??ugie ko??o Gorzowa. Rodzice mieli domek nad jeziorem, wi?c tyrzeba by??o korzysta?. Piekna okolica, jeziora po???czone przesmykami, z dala od cywilizacji i my z kumplami na ????dce.... Piekne sztuki wyci?ga??em z jednego i drugiego jeziorka... Niestety wszystko si? poko??czy??o, kiedy jezioro zosta??o wydzier??awione, a rybacy "zabili" wszystkie ryby...sad.gif No i parentsi sprzedali domek...

Jednak od dw??ch lat ??migam jak tylko mog? nad nasz Ba??tyk. Je??li kto?? ??owi?? drapie??niki, a takimi s? na pewno szczupaki i okonie, to niech koniecznie wybierze si? na kuter na po????w dorsza. To jes dopiero jazda! Ciagnie si? byczka 2-3 kilo z 40-50 metr??w. Pod koniec po??ow??w cz??owiek nie ma si??y - tak ??apki bol? - o ile oczywi??cie jest trafiony dzie?? z po??owem. Najmniej z??owi??em 5 sztuk i faktycznie by??o licho. Ale 3 tygodnie temu by??em w ?ebie i razem z ojcem dziabn?li??my 45 sztuk (ja 21). Takie patelniaki - idealne do sma??enia. Naprawd? polecam. mam ju?? zaklepany termin w Ko??obrzegu na Czerwonym Szkwale na 2 wrze??nia. Pi?kna, du??a ??ajba - serwuj? ??niadanko ze sznapsem wink.gif i zupk? na obiad. No i dorsze w morzu oczywi??cie!

paka!
siona
Ja roniez chodzilem troche zamoczyc kij ale od ostatniego razu powiedzialem ze wiecej nie pojde jakies 2 tygodnie temu wstalem o 4 rani no i poszedlem z zamiarem zlowienia paru rybek wink.gif I co ?? Katastrofa siedzialem nie wiem do ktorej a brania nie bylo ani jednego !!!! Po tym powiedzialem ze nigdy wiecej nie pojde na ryby tylko nerwy stracilem i nic dobrego z tego mojego wczesnego wstania nie bylo. W przeszlosci chodzilem i zawsze cos sie lapalo ale zebym mial jakies wielkie okazy to nie. Traktowalem to jako zabawe.

pozdrowka
szuti
S?dz?c po twoim nicku kara?? to rzeczywiscie jestes niezlym wedkarzem. Mozesz mi powiedziec ile kosztuje na jedna osobe taki polow na kutrze oraz czy potrzeba innej wedki czy zylki niz normalnie w glebi kraju sie lowi.
karas
CYTAT(szuti @ Aug 2 2005, 10:39 AM)
S?dz?c po twoim nicku kara?? to rzeczywiscie jestes niezlym wedkarzem. Mozesz mi powiedziec ile kosztuje na jedna osobe taki polow na kutrze  oraz czy potrzeba innej wedki czy zylki niz normalnie w glebi kraju sie lowi.

Akurat nick mam od nazwiska, ale fakt - kocham ??owi? ryby. Bia??? te?? kiedy?? ??owi??em - p??otki, uklejki, leszcze...

Cennik na wybrze??u jest zr????nicowany, ale 10-godzinny rejs po Ba??tyku kosztuje ok 110-120pln. I teraz w zale??no??ci czy masz w?dk?, czy nie, p??acisz za wypo??yczenie ok 20 pln dodatkowo. Zawsze mo??na si? zaopatrzy? w swoj?, ale w zwi?zku z tym, ??e jestem na dorszu ok. 5 razy do roku, to jeszcze si? nie zdecydowa??em. Warto mie? ze sob? kilka pilker??w, bo czasem szyper zabiera wiar? na wraki i cz?sto g?sto rwie si? wszystko. Ryzyko zaczepu du??e, ale za to jak trafisz - to mo??esz wyci?gn?? 5-7 kg dorsza. Przy mnie kole?? wyci?gn??? 7kg, a ojciec dziabn??? 5,5. M??j najlepszy wynik jak do tej pory to ino2-2,5kg, ale jeszcze wszystko przede mn?. A tak BTW - ca??y Czerwony Szkwa?? oblepiony jest zdj?ciami rekordzisty, kt??ry z??owi?? 20-kg besti?! Szok!

A je??li mia??bym poleca? to przede wszystkim Czerwony Szkwa?? w Ko??obrzegu, Dr S??owik, Halny, Mors i przede wszystkim rybka w ?ebie, we W??adys??awowie taki duu??y, ale nazwy nie pami?tam. Cu?? W??a- i tu jaki?? numer wink.gif .

paka!
Kiepacz
nom ja po prostu kocham ??owi? ryby. Wczoraj np. wieczorem by??em na rybach w kiblu i szczerze przyznam i si? wam pochwal?, ??e z??owi??em zajebistego karasia. Troszk? si? rzuca??, ale jak ju?? si? zm?czy?? to by?? m??j!!! Mia?? jakie?? 8-9 cm. Wspania??y okaz, tylko troszk? ??mierdzia??. Dzisiaj na obiad tata gotuje fasolke szparagow? i zapowiadaj? si? wspania??e ??owy w nocy. Musze tylko gumaczki zakupi? jakie??.

CYTAT("siona")
Ja roniez chodzilem troche zamoczyc kij

Widz?, ??e niez??y j**aka z pana redaktora biggrin.gif Kondony tylko kupuj, bo potem przykre niespodzianki sad.gif
qbapiasek
Ja tam w?dkarstwo ograniczam do ogl?dania Rexa Hunta tongue.gif
pawelini1
ja bylem raz i to mnie poprostu nudzi ... nie mam tyle cierpliwosci aby wstawac rano i sleczec przed stawem czy jakas inna woda nawet nie wiedzac czy cos zlowie .... lubie ryby jesc a lowieniem niech zajma sie inni
szuti
ej kara?? zlowilem dzisiaj twojego immiennika sporego karasia z??ocistego
karas
CYTAT(szuti @ Aug 4 2005, 08:59 PM)
ej kara?? zlowilem dzisiaj twojego immiennika sporego karasia z??ocistego

Gratuluj? wink.gif

Ja karasie wykorzystywalem jako... ??ywca na szczupaki (cel u??wi?ca ??rodki). Spr??buj chocia?? pospiningowac, je??li na dorsza si?nie wybierasz. Bia??a rybka jest fantastyczna (klimat - sp??awik, p??aska tafla jeziora itp.), ale je??li lubisz walk?z drapie??nikiem to polecam ????deczk?, spining i walka z okoniem lub szczupakiem - to jest dopiero jazda!

paka!
kuba
aaaaaaaaa dlaczego dopiero teraz trafilem na ten temat??/!!!!

przez caly rok czy cieplo czy zimno srednio raz w miesiacu mam sen w ktorym widze lekko podtapiajacy sie splawik gdzies na jeziorze kolo trzcinowiska hehe!!! uwielbiam.. wedkuje wlasciwie tylko latem w wakacje.. na gwiazdke dostalem nowy spinning i juz sie nie moge doczekac kiedy go wyprobuje!! jeszcze kilka tych cholernych egzaminow i czy zdam czy nie jade nad jezioro Woświn kolo Stargardu Szczecinskiego i siedze tam z kijem dwa tygodnie no i z piwkiem(ami) of course!!! zdam relacje z moich lowow..
karas
Odkąd spadła na nas radosna nowina, że mój fader pozbył się obco brzmiącego tętniaka aorty sercowej unsure.gif - życie po raz kolejny w tym roku nabrało kolorków. W maju już 3 razy, we wrześniu zaplanowane 4 (akurat w czasie naszego zlotu - jaix...), no ale w lipcu już jedziemy razem na dorszyka. 16 dokładnie. Czerwony Szkwał zakotwiczony jest latem w Mrzeżynie, więc połączyłem to sobie z urlopikiem i zamierzam ze dwa razy stawić się na wezwanie o 5 rano wink.gif.

Ojciec na jednym wędkowaniu dwa tygodnie temu dziabnął w sumie 20 kilo dorsza... ale już po wyfiletowaniu! Szok! Rybki ładnie obrodziły w tym roku w naszych rodzimych wodach...smile.gif

Może jakiś kompetyszyn na zlocie...?
kuba
ale co gdzie w Bałtyku?????!!!!! karas w moim przypadku to ZERO ikspiriensu w dziedzinie polowow morskich wiec chyba odpada hehe..
n_t
W Mrzeżynie bywam niemal co roku...
karas
QUOTE(n_t @ Jun 6 2006, 03:43 PM)
W Mrzeżynie bywam niemal co roku...

No to może w tym sezonie sięsfazujemy Wojteczku? Będę w okresie "posuchy ligowej" wink.gif - 15-21.07, więc możemy się spotkać.

QUOTE(kuba)
ale co gdzie w Bałtyku?????!!!!! karas w moim przypadku to ZERO ikspiriensu w dziedzinie polowow morskich wiec chyba odpada hehe..

Możemy napuścić wody do miseczki i łowić... schłodzone browary...wink.gif

kuba
o na tym polu moge wspolzawodniczyc oczywiscie!!!!
n_t
w tym terminie będe niestety na bank zajęty, zreszta wakacyjne plany nie zależą tylko ode mnie i w grę nie wchodzi jedynie polskie morze:)

Edit: A wędkarstwo znam z Rexa Hunta. smile.gif
karas
Ostatni raz 3 tygodnie temu byem na dorszu i zarzekaem si, e w tym roku nie popyn! Mj szwagier wczoraj wrci z Darowa... i prosz:

10,5 kg - jego nowy rekord!

nie ma bata! W niedziel rozpoczynam wakacje w Koobrzegu - ju krc ekip na Czerwonego Szkwaa! wink.gif Oj...
smyku
hmm, a ta ryba jaka zdziwiona... sesja zdjciowa a ja taki nieogolony wink.gif
To jest wersja lo-fi gwnej zawartoci. Aby zobaczy pen wersj z wiksz zawartoci, obrazkami i formatowaniem prosz kliknij tutaj.