CYTAT(paulinqa @ 01-01-2010 - 18:43)

wiesz smyku, ja zawsze, ale to zawsze mam ochote zadac Ci jedno pytanie i byc moze jest ono na poziomie przedszkola "skad wiesz?" to ameryka jest wszystkiemu winna? a moze jednak anglia, ktora wysylala ludzi ktorych nie chce u siebie do australii, albo moze jednak to wina tych, ktorzy uciekl do usa przed tym chorym sytemem.
ja rozumem, ze w polsce zawsze chcemy byc pierwsi i najlepsi i na dodatek najlepiej bez winy.
bo jestesmy w koncu polakami! (zeby nie bylo jestem dumna z tego, ze sie urodzilam w tym kraju) ale dajmy spokoj swiatu.
Napisałem wyżej, że nie lubię tego kraju i tych ludzi w związku z czym mogę być skrajnie nieobiektywny.

Skąd wiem? Daleko mi do ludzi znających historię bardzo głęboko i dokładnie, ale nie jest tajemnicą, że to amerykanie dotowali bin ladena, kiedy ten walczył z Rosjanami, kiedy zas zmieniła się sytuacja, Rosja się wycofała (bo dostała baty notabene), to pan Bin Laden zbuntował się przeciwko swoim dotychczasowym współpracownikom i zaczął działać sam, co Amerykanom bardzo nie pasowało.
Zresztą nie tylko ten terrorysta był szkolony czy to przez USA czy przez Rosję...
Nie jest tajemnicą, że fast foody w postaci mc donalda trują ludzi na potęgę, a to de facto jedyna konkretna "inwestycja" tego kraju tutaj (w Polsce). Jak kupowalismy od nich szrot w postaci F-16, mieli wlać w nasz kraj co nieco kasy /offset/ czego do dzis nie ma. Bumar nie otrzymal zamowien/kontraktow jakie mial zgarnac.
Wepchali sie nie wiadomo po co do Wietnamu i chcieli tam rzadzic i dzielic, w II wojnie swiatowej popelnili mnostwo bledow, ze zle przygotowanymi akcjami desantu, zrzutow, brakowalo komunikacji miedzy sluzbami wywiadowczymi (co mamy po dzis dzien m.in CIA i FBI, ktore nie wymienialy miedzy soba doniesien o zagrozeniu atakiem na WTC), maja jeden z najgorszych wywiadów na swiecie.
kupilem sobie ksiazke Tima Weinera "Dziedzictwo popiołów, historia CIA" i tam poczytałem sobie o tym jak nieudolni ludzie kieruja zyciem wielu ludzi (i wpływają na nie).
To oni są głównym trucicielem Ziemi i nie podpisali protokołu z Kioto (już niezależnie czy mamy czy nie to globalne ocieplenie, niszczenie srodowiska naturalnego jest faktem)
No i jakos tak sie kurna dziwnie zlozylo, ze wlasciwiele MU i LFC to Amerykanie i poki co nie maja nic tylko...dlugi. Nie wiem jak to bylo w MU, ale u nas dwa grubasy kupily klub na kredyt, ktory zrzucili na klub. Czyli wychodzi na to, ze moglismy ten kredyt wziac sami, bez nowych "wlascicieli", bo skoro cale obciazenie trafilo na druzyne, to po co nam dwa hamburgery na stołku?
CYTAT
chcesz sie wsciekac, powkurwiaj sie na boga, to nie usa to sobie wymyslilo, tylko ten pan z siwa broda.
Boga bym w to nie mieszał, bo z tego co pamiętam z nauk na religii, po Noe, potopie i ukaraniu ludzkosci, Bog mial nie wplywac na nasze losy. Wiec skoro nie wplywa, to w takim razie sami sobie taki los zgotowalismy i gotujemy. A sa tacy co by rzekli, ze Boga w ogole nie ma.
Znalazłem kiedys takie cos w Internecie:
CYTAT
Bóg jest wszechmogący i wszechwiedzący, czyli w momencie stwarzania pierwszych ludzi wiedział że ludzie zbuntują się przeciw niemu, skuszeni przez szatana popełnią grzech pierworodny i on sam wygna ich z z raju.
Wiedział także że będzie musiał posłać swojego syna, aby złożyć go przed samym sobą jako ofiarę przebłagalną za grzechy ludzi których on sam stworzył, aby ludzie nie zostali przez niego samego potępieni na sądzie ostatecznym i nie trafili po śmierci do piekła które przygotował im diabeł - czyli upadły anioł stworzony pierwotnie także przez niego samego (w momencie stwarzania tego anioła wszechwiedzący Bóg wiedział że anioł ten upadnie, zostanie szatanem i nakłoni do grzechu pierworodnego pierwszych ludzi)
Innymi słowy Bóg posłał własnego syna na śmierć, Jezus został zabity przez ludzi, trzeciego dnia Bóg go wskrzesił i tym samym Bóg przebłagał samego siebie za grzechy istot ludzkich stworzonych przez niego samego.
Zaiste potrzeba wielkiej wiary (i najlepiej małego rozumku), aby w XXI wieku wciąż wierzyć w te bzdury. Chore dogmaty wymyślane przez całe wieki przez chore umysły.
...jak dla mnie - daje do myslenia.
CYTAT
a co do mordercow ipsycholi sama chetnie wstapilabym w ich szeregi, dzis po raz kolejni obejrzalam film "uspieni" chetnie zabilabym sama wlasnorecznie, ktoregos z winowajcow. i nie czulabym sie zle, ani troche, ale temu te zapewne winna jest amerykanska filmografia.
Tutaj nie wiem co chcesz przekazać. Na pewno Amerykańce mają spaczony gust, bo jako jedyni masowo rozpieprzają własny kraj i planetę w filmach. Europa która przeżyła prawdziwe kataklizmy i tragedie tego nie robi i nie czerpie radosci z niszczenia tego, co nie tak dawno naprawde lezalo w gruzach. To tak apropo spaczonego gustu amerykanskiej filmografii.
CYTAT
edit: jesli miara tego, ze smith jest gorzej wyksztalcony od kowalskiego jest to, ze (ten wychowany w usa) nie zna stolicy estonii to ja dziekuje...
To jest skrot myslowy, nie bierze sie takich rzeczy doslownie. Skoro Amerykanie sa tacy zajebisci, czemu to od nich zaczal sie kryzys, czemu bedac tak wspaniale madrymi pozwalali narodowi brac na potege kredyty ktorych nie byl w stanie ten john smith splacic bo nie pracował i nie zarabial? Ktos mial w tym na pewno jakis cel, ale widac tak trudny wniosek jaki sie tutaj nasuwa czyli aby brac kredyt trzeba byc w stanie go splacic jest nie do osiagniecia dla finansistów (czyli jednych z najlepiej wyksztalconych grup spolecznych) z ameryki.