Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dariusz Szpakowski
LFC FAN SITE > My kibice > Pogawędki o wszystkim
zabost
Witam wszystkich smile.gif

Dawno się tu nie udzielałem i trochę zaczęło mi tego brakować smile.gif
Do rozpoczęcia tego wątku zainspirował mnie wczorajszy mecz Wisły z Tottenhamem, komentowany przez niestrudzonego Dariusza Szpakowskiego, choć może słowo "komentowany" jest tu nieco na wyrost... Wspomniane spotkanie nie jest rzecz jasna pierwszym, które obnażyło rażącą wprost niekompetencję Szpakowskiego, jednak takiego nagromadzenia wpadek dawno już nie doświadczyłem, nawet w wykonaniu tego pana, że pozwolę sobie przytoczyć kilka najbardziej spektakularnych:

Angielski: Bale; Szpakowski: Bejli
Angielski: Jenas; Szpakowski: Dżinas
Angielski: Zokora; Szpakowski: Zakora
Angielski: White Hart Lane; Szpakowski: Łart Hart Lejn
Polski: Boguski; Szpakowski: Bogucki

Nie czepiałbym się pojednynczych pomyłek, wszak te zdarzają się najlepszym. Ale powyższe raczył pan Szpakowski powielać przez pełne 90 minut spotkania. Tego i poprzednich, kiedy to na przykład po boisku w meczu Realu z Sevillą, i to nie przez półtorej, a trzy godziny, bo był to dwumecz, biegał niejaki "Snajders". Wpadki tego typu świadczą po pierwsze o skrajnym nieprzygotowaniu do wykonywania swojej pracy, po wtóre zaś, o braku szacunku do osób, których dotyczą. Nie chciałbym popadać w przesadny patos czy nadęcie, ale chyba nikt z nas nie pomyślałby sobie dobrze o osobie notorycznie przekręcającej jego nazwisko. Ciekawe, czy Szpakowski myli się również rozmawiając z nimi osobiście, a takie zdarzenia mają chyba miejsce, wszak nie przypominam sobie meczu, w którym rzeczony komentator nie wtrąciłby w pewnym momencie: "Kiedy wczoraj rozmawiałam z [nazwisko piłkarza]".
Żeby była jasność: nie chcę inspirować żadnej nagonki na Szpaka, po prostu wczorajszy mecz przelał czarę goryczy i osobiście doszedłem do wniosku, że ten facet już się skończył. Nie trafiają do mnie argumenty obrońców Szpaka, że "nikt tak jak on nie potrafi wprowadzić takiej atmosfery". Guzik prawda. Może kiedyś, nie wiem, jestem młodym człowiekiem. Wiem natomiast, że dziś coraz częściej zdarzają mu się długie przestoje w komentarzu i to w kluczowych akcjach, kiedy najwyraźniej zwyczajnie brakuje mu słów i milczy, kiedy drużyna przez 30 sekund wymienia się podaniami. Ożywia się ewentualnie dopiero pod jej (akcji) koniec, krzycząc: "Szansa...! Ach jej, jej...". Jeśli to ma być to niepowtarzalne tworzenie atmosfery, to stwierdzam, że sam śmiało mogę się zatrudnić do komentowania meczów.
Żeby nie było tak do końca w negatywnym tonie: bardzo podobają mi się u Szpaka jego wprowadzenia do meczów, kiedy mówi coś, co wcześniej sobie przygotował. Wtedy jego komentarze naprawdę bywają celne i nawet autentycznie zabawne. Wtedy wraca ten Szpak, którego ja sam nie pamiętam, ale z opowieści starszych ode mnie ludzi wiem, że kiedyś istniał. Niestety, kiedy przychodzi do skomentowania czegoś na bieżąco, w trakcie gry, Darek zwyczajnie nie nadąża i popełnia masę żenujących pomyłek, których nijak nie da się złożyć na karb jego tak zwanego "przeżywania" meczu, bo ono także pozostaje w mojej opinii odległym wspomnieniem.
A w Waszej? Zapraszam do dzielenia się swoimi przemyśleniami na temat Szpaka, według mnie postaci dla komentarza telewizyjnego i radiowego zasłużonej, ale niestety, o zdolnościach już chyba nieco przebrzmiałych...
LFC_FUN
Szpaku tak już ma. Komentując Liverpool gada tylko o tym, że Rafa Benitez to geniusz taktyczny, a przy interwencjach Reiny wspomina, że to on zastąpił Jerzego Dudka. tongue.gif Ale wszyscy śmieją się, że wymawia Manchester, zamiast Menchester, a to pierwsze jest poprawne... Jednak inni też często zaliczają wpadki, oglądając dziś powtórkę sobotniego meczu z Manu dowiedziałem się, że Riera został przez nas wypożyczony z Espanyolu. wink.gif

edit; no i jest chyba rekordzistą w zmienianiu swej wymowy nazwiska Kuyt biggrin.gif Słyszałem już 'Kujt', 'Kałt', 'Kajt'.
smyku
Wypadałoby coś napisać, bo ja Darka "żabie oczka" Szpakowskiego lubię smile.gif

Lubię za tę atmosferę jaką tworzy(ł). Ale fakt faktem, ostatnio bardzo podupadł na formie i ma więcej niż zwykle wpadek. No bo ja rozumiem, że można się mylić w czytaniu "Kuyt - Kałt, Kjut itp itd" bo co telewizja, to inaczej mówią, ale żeby mówić "BoguCki" na kolesia, co ma Boguski, to już brak słów.

Takie mam wrażenie, że koleś po prostu był narąbany i dlatego smile.gif

Osobiście uważam jednak, że jego czas dobiega końca, a szkoda, bo poza nim, w TVP nie ma nikogo konkretnego do takiej roli.
mak
Kiedys bylem wielkim zwolennikiem tego pana ze wzgledu na bardzp charaketerystyczny i ciekawy glos. Jednakze z biegiem czasu zaczalem zauwazac coraz wiecej wielbladow w komentarzu Szpakowskiego, a juz najbardziej sie poirytowalem, gdy poczas meczu na Stamford nagle kibice zaczeli spiewac YNWA, a pan szpak powiedzial, ze fani Chelsea zagrzewaja swoich pilkarzy do ataku... Bynajmniej nie zdenerowalem sie o to, ze chodzilo o moj klub, ale na milosc boska YNWA jest najslawniejszym chyba hymnem pilkarskim na swiecie. Totez wydaje mi sie, ze czlowiek ktory "siedzi" w futbolu bardzo dlugo nie powinien takich bledow popelniac.
kuba
ja tam pamiętam jak ten kretyn pomylił niegrającego już wtedy od 10 lat Linekera z Thomasem Linke co utwierdziło mnie w przekonaniu że ten człowiek to kompletny debil i nawet nie chce mu się przeczytać poprawnie tych nazwisk które mu przed meczem zapewne ktoś inny wypisuje.. dla mnie szpaku to jest relikt komuny od wielu lat blokujący miejsce młodszym i zapewne nieporównywalnie lepszym komentatorom bez "pleców" na górze!! niestety tak jak wyglądają nasze stadiony, nasze szkółki tak samo przedstawia się poziom komentowania którego koszmarny szpaku jest najlepszym dowodem i wyznacznikiem.. dobrze przynajmniej że już nie ma tej upokarzającej zaczeski..

EDIT:
jedyne co szpaku ma na "plusa" to emocjonalne reakcje na wydarzenia na boisku i nic więcej.. przede wszystkim wiedze o futbolu ma na poziomie ujemnym!!! jak na sowicie opłacanego komentatora jeżdżącego po świecie i śpiacego w najlepszych hotelach za kase podatników to chociaż w samolocie mógłby sobie coś poczytać o piłkarzach drużyn meczu który przyjdzie mu komentować żeby się tak nie błaźnić za każdym razem!!
Szarlatan
CYTAT(LFC_FUN @ 19-09-2008 - 12:43) *
Szpaku tak już ma. Komentując Liverpool gada tylko o tym, że Rafa Benitez to geniusz taktyczny, a przy interwencjach Reiny wspomina, że to on zastąpił Jerzego Dudka. tongue.gif Ale wszyscy śmieją się, że wymawia Manchester, zamiast Menchester, a to pierwsze jest poprawne... Jednak inni też często zaliczają wpadki, oglądając dziś powtórkę sobotniego meczu z Manu dowiedziałem się, że Riera został przez nas wypożyczony z Espanyolu. wink.gif

Oj, zdziwiłbyś się. Menchester to się mówi po polsku w Polsce. Wymowa w samym Manchesterze jest dużo bliższa A niż E. Tam jest to "ae" lub nawet zwykłe przeciągnięte "a". Także spokojnie z tym śmianiem się.

Wracając do Szpaka, na wstępie przyznam, że na nim się wychowałem. Może własnie z tego powodu uważam, że nikt nie tworzy atmosfery lepiej niż Darek. Trzeba jednak przyznać, że chłop się starzeje. Pamiętam jak komentował mecz Roma - Liverpool w pUEFA kiedyś. W kółko tylko o Romie było. Zdziwiłem się, że bramkę zauważyli smile.gif
Przepiórek
Pomyłek i głupot Szpaku walnął tyle, że na pokaźną książkę by się uzbierało. Ja w sumie jakoś przez te wszystkie lata przyzwyczaiłem się do głosu Szpakowskiego. Nie przeszkadza mi w oglądaniu meczów, w przeciwieństwie do pozostałych komentatorów telewizji publicznej. Choć oczywiście ma kilka irytujących zwrotów typu: "nie kto inny jak...", "z wykorzystaniem bramkarza...", "gdy dzisiaj przed meczem rozmawiałem z (tu imię) powiedział, - słuchaj, Darek..."

Co do jego wiedzy o piłce, to podczas komentowania pokazuje, że ma jej coraz mniej (demencja jakaś?). Być może Szpakowski po prostu wychodzi z założenia, że skoro już komentuje tyle lat, to wszystko wie o piłce nożnej...

Ale Zydorowiczowi pod względem gadania głupot i tak nawet do pięt nie dorasta.
skipim
Dołączając się do dyskusji powiem tylko, że nie trawię Szpaka. Kiedyś był mi obojętny, a czasami można było się pośmiać nawet...
Jednak jest jedna rzecz, której nie trawie u ludzi.
Oczywiście Szpakowski popełnia wiele wpadek i przekręceń, a nikt nie zwraca mu uwagi na antenie. Natomiast kiedy druga osoba w studiu zrobi chociaż drobny błąd, Szpakowski od razu wyskakuje i poprawia!! Ile razy była sytuacja, że ktoś mówi (takie drobnostki nawet) "przy piłce Cole" i oczywiście Szpakowski strzela - "nie, nie to nie Cole, a Malouda"
Nie mogę wytrzymać jak słyszę Szpaka poprawiającego kogoś.... mad.gif

Nienawidzę osób, które u kogoś widzą każdą skazę, a same uważają się za doskonałych, bo tak wygląda to na antenie czasami.
Dafy
Ja również lubię Szpaka za jego charakterystyczne widmo głosu, oraz utrzymywanie atmosfery. Nie zapomnę jednak tych pomyłek:

- czyta się Szkrtel (Skrtel), Szpak: Szkrytl,
- czyta się Krkić (Bojan Krkić), a Szpak: kr, kr, kr, Bojan. tongue.gif

LFC_FUN
CYTAT(Szarlatan @ 19-09-2008 - 12:13) *

Oj, zdziwiłbyś się. Menchester to się mówi po polsku w Polsce. Wymowa w samym Manchesterze jest dużo bliższa A niż E. Tam jest to "ae" lub nawet zwykłe przeciągnięte "a". Także spokojnie z tym śmianiem się.

No a co ja napisałem? huh.gif
DOBRY
a na stadion tottenhamu Szpaku raz powiedział Łot hart lejn
Szarlatan
CYTAT(LFC_FUN @ 19-09-2008 - 13:46) *

Kłania się czytanie ze zrozumieniem... Mnie się kłania.
Przepraszam za próbę poprawiania a'la Szpak smile.gif

Piłki Dariusz Sz. nie przeszkadza mi oglądać. Za to w hokeju przeszkadza mi strasznie. A pcha się przed mikrofon na każdej zimowej olimpiadzie. A o tym on nie ma zielonego pojęcia. Grubo ponad 50% nazwisk przekręca, ale to jeszcze nic. Chłop nie zna przepisów i gada trzy po trzy. A jest taki pan, który się Snopek nazywa, pracuje w TVP i w dodatku świetnie daje radę sobie z hokejem.
LFC_FUN
CYTAT(Szarlatan @ 19-09-2008 - 14:24) *
CYTAT(LFC_FUN @ 19-09-2008 - 13:46) *

Kłania się czytanie ze zrozumieniem... Mnie się kłania.
Przepraszam za próbę poprawiania a'la Szpak smile.gif

Zdarza się każdemu. Przed chwilą na onecie też o Szpaku w komentarzach pisali i o tym BOGUCKIM.
Kangur
Wszystko zostało już o nim powiedziane, ale mnie urzekł pewien tekst z wczorajszego właśnie meczu Wisły. Po strzeleniu bramki przez Wiślaków, rzekł Szpakowski Dariusz:

"Diabeł nie taki straszny, choć nie czerwony, a biały, a w zasadzie kogut".

Amen.
LFC_FUN
a kto mi przypomni nazwisko włoskiego komentatora, który powiedział 'Robberto Baggio zdobywa bramkę po indywidualnej akcji całego zespołu'? biggrin.gif
oO(v)414(v)Oo
CYTAT(smyku @ 19-09-2008 - 11:46) *
Wypadałoby coś napisać, bo ja Darka "żabie oczka" Szpakowskiego lubię

Lubię za tę atmosferę jaką tworzy(ł). Ale fakt faktem, ostatnio bardzo podupadł na formie i ma więcej niż zwykle wpadek. No bo ja rozumiem, że można się mylić w czytaniu "Kuyt - Kałt, Kjut itp itd" bo co telewizja, to inaczej mówią, ale żeby mówić "BoguCki" na kolesia, co ma Boguski, to już brak słów.

Takie mam wrażenie, że koleś po prostu był narąbany i dlatego

Osobiście uważam jednak, że jego czas dobiega końca, a szkoda, bo poza nim, w TVP nie ma nikogo konkretnego do takiej roli.

Dokladnie.
Darek jest zajebisty . Kiedys czlowiek jak byl mlodszy sie irytował jeszcze jak słyszał jego wpadki dosyc duzego formatu ale teraz patrzac na caloksztalt jego pracy i budowana przez niego atmosfere nie mam nic do niego a jego wpadki traktuje jak jego znak firmowy.

Jak darek odejdzie niech dadza Gmocha a wtedy to bedzie juz klimat zajebisty.
Majkel
Najlepsze dalej bedzie jego komentarz " A bramkarz gra dzisiaj na bramce"
wojo
Kiedyś pamiętam walnął "piłkarz podaje bramki". Jest to człowiek wykztałcony a to że popełnia błędy to zdarza się najlepszym. Ja lubię świetny głos szpakowskiego. Nie ma takiego drugiego teraz komentatora, chociaż dobry ma głos Bożydar Iwanow ale to wszystko. Fajna atmosfera i można sie troche pośmiać.
Fernando Torres
Mam kilka wpadek i śmiesznych tekstów Szpakowskiego oto niektóre z nich:

"Który z meczów był dla was najtrudniejszy - ten ostatni, czy też wbrew pozorom zupełnie wcześniejszy?"

"Viera, brutal, ale kocha dzieci"

"Puścił Bąka lewą stroną"

“Piłkarz polewa sobie wodę głową”

"jak się nie ma lubi tego co się lubi to się lubi co się ma

"...Zająć puścił Bąka..."

,No poprzeczka zostaje podniesiona nad wyższą wysokość można powiedzieć... czyli wyżej"

,,Mają 17 letniego gracza z paroma dniami 18 letniego gracza z paroma paroma paromastoma dniami niespełna 19 letniego a nazywa się Rooney"

,,Zobaczymy w takim razie czy Grecja ma miękkie podbrzusze"

,,To jest cała wielkość techniczna ZIDANA gdy był młodym chłopakiem miał problemy z... głową"

,,Ballack który wtedy grał fantastycznie był uważany za gwiazdę porównywalną z Ronaldo przez te 2 lata trochę sie w Bayernie yyy... zakisił"

,,Na śniadanie Łotwa na obiad Holandia na kolację Niemcy jak śpiewają Czescy kibice aufwiedersehen"

Podczas ostatniego Meczu ManU vs Inter w Lidze Mistrzów Szpaq:
"Gdzie chciał zagrać Vieira...wie on sam."
Michel
cyt."ciekawe czy gerrard odejdzie do chelsea" caly czas to nawija juz od 4 lat biedny dziennikarzyna niestac go chocby na c+ zeby byc choc troche byc na biezaca.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.