Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sezon 2008/2009
LFC FAN SITE > Rozgrywki > Premiership
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26
LFC_FUN
Po meczach o pietruchę, dawania szans młodzikom, tasowania składem i eksperymentowania ustawieniami nadeszła pora gry o mistrzostwo! Już o 13.45 pierwszy mecz w tym sezonie, na Emirates Arsenal podejmie WBA.

My gramy o 16.00 czasu polskiego. Nadzieję im bliżej sezonu coraz większe, ale mecz ze Standardem nie napawał optymizmem. Był to jednak mecz, w którym chcieliśmy uzyskać korzystny wynik jak najmniejszym nakładem sił, więc nie ma większego sensu rozpamiętywania go.

Manchester United znów jest największym kandydatem do zdobycia mistrzostwa, w Chelsea został jednak Lampard i to oni będą zapewne walczyć z United o ostateczne zwycięstwo. Tottenham sprzedał nam Robbiego, przyszłość Berbatova wciąż niejasna, ale kupili też chorwacki talent, Modrica i dos Santosa. Mówi się, że to przestaje być Tottenham Jola, a zaczyna być Tottenhamem Ramosa, więc myślę, że jeśli Bułgar nie odejdzie od Spurs, to wejdą oni w tym sezonie do 'big four' kosztem Arsenalu lub... nas. Co chodzi o beniaminki (WBA, Hull, Stoke), to muszę przyznać, że jestem sympatykiem Tygrysów, to oni są głównym kandydatem do spadku. Stoke raczej mało znam, a WBA raczej się utrzyma.

Jeśli chodzi o transfery, to kupiliśmy przede wszystkim Robbiego Keana, zawodnik świetny, ale suma za jaką został kupiony... 19 mln funtów za zawodnika, który ma już swoje lata (data urodzenia: 1980-07-08) to chyba jednak za dużo. W sparingach nie pokazał nic, ale jeśli w Premiership zaprezentuje się dobrze, to nikt nie będzie o tym pamiętał. Kupiliśmy też N'goga z PSG (początkowo była mowa o 2 mln funtów, ale teraz na stronie widnieje tajemniczy status 'nieujawniona'), strzelił on tam w poprzednim sezonie 1 gola, ale podobno pokazał się w meczu z Rangersami (nie oglądałem). Do tego zmiennik dla Reiny, Cavalieri z Palmeiras, Degen za darmo (kolejny słaby prawy obrońca, po Josemim i Kromkampie), Dossena za 7 mln funtów (JARa za 3 jakoś oddaliśmy rolleyes.gif ) i jacyś młodzicy, którzy kiedyś może przebiją się do pierwszego składu i będą supergwiazdami. tongue.gif Mówi się o jeszcze jednym, 'dużym nazwisku', najczęściej wymieniany jest kapitan Aston Villi, Gareth Barry.

Oznacza to, wciąż brak skrzydłowych, a czy bez nich można wygrać Premiership? Pierwsze odczucia będzie można opisywać już dziś, po pierwszej kolejce spotkań, która prezentuje się tak:

Arsenal Londyn - West Bromwich Albion
Bolton Wanderers - Stoke City
Aston Villa - Manchester City
Chelsea Londyn - Portsmouth
Everton - Blackburn Rovers
Hull City - Fulham Londyn
Manchester United - Newcastle United
Middlesbrough - Tottenham Hotspur
Sunderland - Liverpool FC
West Ham United - Wigan Athletic
balonik88
Ten sezon rozpocznie rozdział pt: Mistrzostwa Świata i przede wszystkim IO przyczyną słabego startu w Premiership.
Rozdział drugi będzie nieco lepszy, znaczy coś koło: wygraliśmy 5(lub więcej) spotkań z rzędu, strzeliliśmy w nich 30 goli idziemy na mistrza, mimo 10 pkt straty do lidera wypracowanej w sierpniu, wrześniu i na początku października.
Kolejne rozdziały znów bliźniaczo podobne do tych z sezonów poprzednich. Kolejne przebudzenie w okolicach lutego bądź marca i mdła koncówka sezonu bo albo walczymy o 4 miejsce z drużynami wśród których będziemy głównym faworytem do koncowego sukcesu albo będziemy oszczędzać siły na LM tudzież Puchar Anglii z zapewnionym miejscem w czołowej 4 sezonu.

Mistrza a nawet realnej walki o mistrza sie nie spodziewam i nawet nie oczekuje. Licze na jakiś sukces pucharowy bo 3 sezon bez trofeum będzie żenujący.

A Benitezowi po sezonie mówimy serdeczne spieprzaj dziadu.

I jeszcze jedno. To okienko transferowe wciąż uważam za katastrofe bo przepłacony Keane jak kiedyś pisałem to nie jest piłkarz mogący nam wydatnie pomóc w wywalczeniu mistrzostwa. To będzie raczej kolejny Kuyt niż Torres i właśnie coś mi się wydaje że odegra w tym sezonie podobną rolę jak Dirk w swoim pierwszym roku na Anfield. Tzn coś koło 10 goli w Premier może do 15 dobije ogółem, mase walki, setki km wybieganych i ogólne zadowolenie kibiców. Nic ponad to się po Robbiem nie spodziewam.
Dla wspomnianego Dirka zaś pierwsze pół roku powinno byc decydujące. Jeśli się diametralnie nie poprawi w styczniu bilet powrotny do Niderlandów i tam niech zostaje królem strzelców czy czym tam sobie chce.

Na sam koniec słyszeliście że Wenger złożył ponoć oficjalną ofertę za cipka Alonso opiewającą na sumę 11 mln funtów? Tak ten sam Wenger, który jest uważany za geniusza transferowego chce tego samego Alonso który to przeceż do Premiership się kompletnie nie nadaje.
A sam Alonso mam nadzieje zacznie wkońcu grać jak w swoim pierwszym sezonie w Anglii i kolejny przepłacony transfer jakim miałby być Barry nam potrzebny nie będzie.
sabre69
Dla mnie nei musimy wygrac zadnego trofeum byleby pokonac Manchester United w bezpośrednich spotkaniach... ;P
LFC_FUN
CYTAT(sabre69 @ 16-08-2008 - 12:18) *
Dla mnie nei musimy wygrac zadnego trofeum byleby pokonac Manchester United w bezpośrednich spotkaniach... ;P

A nie lepiej odwrotnie? smile.gif

Arsenal prowadzi do przerwy z WBA po golu Nasriego, mecz taki sobie. Drugą połówkę chyba sobie daruję.
szuti
yeeeeeeeeessssssssssssss!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

everton dostal w dupe po doliczonym czasie gry! swietny mecz! niemaly wklad warnocka, szczeglne wrazenie robi asysta przy golu cruza

arsenal wygral zasluzenie ale mogli sie troche bardziej wysilic

teraz czas na naszych
LFC_FUN
CYTAT(szuti @ 16-08-2008 - 15:57) *
yeeeeeeeeessssssssssssss!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

everton dostal w dupe po doliczonym czasie gry! swietny mecz! niemaly wklad warnocka, szczeglne wrazenie robi asysta przy golu cruza

arsenal wygral zasluzenie ale mogli sie troche bardziej wysilic

teraz czas na naszych

Hehe, oglądałem Hull i siedziałem na livescorze, ale zobaczyłem, że już 90 i wyłączyłem, a tu proszę. tongue.gif Tottenham 2:1 dostał z Boro laugh.gif Hull 2:1 Fulham, brawo! Przy bramce na 2:1 raczej faul, bo niby tylko lekko przytrzymał, ale jednak ręce poszły w ruch.
Grzegoorz
ale z was "optymiści" co do startów LFC w nowym sezonie... a może to ja zawsze jestem pełen bezpodstawnej nadziei, ale jako kibic zawsze mam wiarę w The Reds...
Faktem jest, że transfery nie są oszałamiające, ale to nie wyklucza faktu, że nie mamy jedenastki na zdobycie mistrza. Sam chętnie widziałbym jakieś nowe znaczące nazwiska w zespole, ale skoro jest ich jak na lekarstwo to trzeba wierzyć w tych zawodników, których już mamy, a nie są to pierwsi lepsi kopacze piłek.

Co do dzisiejszych wyników. Cieszy skromne, choć wymęczone zwycięstwo LFC, piękna bramka Torresa. A z innych meczów, dobra postawa Hull, tego się nie spodziewałem. A i porażka Evertonu nie jest dla mnie powodem do płaczu wink.gif. Zobaczymy jak jutro sobie (nie)poradzą Chelsea i ManU ;]
Niko
Po 22 minutach meczu muły przegrywają z Newcastle 0-1 po bramce Martinsa !!! laugh.gif

Meczyk dobry na razie, Sroki cisną jak złoto, tak trzymać !! tongue.gif

EDIT :

Kur*a 1-1 - Fletcher !
Majkel
heh, chelsea pokazala jak grac i to ich uwazam za faworyta do tytulu. 4-0 z portsmouth to wynik z ktorego mozna byc dumnym( wiem, wiem w ostatnim sezonie bylo 4-1 dla nas ale to nie to samo). united 1-1 ze srokami:D pieknie keegan zrob prezent swojemu bylemu klubowi:D ogolnie kiedys jak byl managerem newcastle to tez zawsze frustrowal united:D trzeba go zatrudnic:D
Bodzio_lfc
Obejrzałem mecze wielkiej czwórki i dochodze do wniosku, że:

Chelsea będzie nieziemsko mocna, mają dobrą obrone i ogólnie grają zajebiśćie. Jeszcze Drogba dojdzie...ehh...

Arsenal gra jak zwykle ładną piłke. Wczoraj też ładnie zagrali a szczególnie Nasri. Niech jeszcze Adeba dojdzie do formy i będzie wymiatanka, ale z nimi to nie wiadomo jak pokazał poprzedni sezon.

Liverpool - nie mamy formy, słabo jak na razie ale powinniśmy się rozkręcać z meczu na mecz.

Manchester słabizna max, dziś nic nie grali, Rooney co chwila tracił jak reszta - na 1 - 1 zasłużyli. Ale jak rozpoczęli sezon rok temu to każdy wie i jak skończyli to zapewne też każdy wie.
wojo
Sądzę że podstawowym krokiem jest zdobycie któregoś z pucharów bo już od 2 lat żadnego nie mieliśmy a to boli i pogarsza nasza sytuacje dlatego musimy mieć jakis konkretny cel bo widać że o mistrzostwo będzie bardzo trudno. Dla mnie chelsea jest faworytem do zdobycia tytułu mistrzowskiego. Ale będe dobrej myśli i wstrzymam sie z oceną do następnego meczu z Boro który gramy u siebie. Tam nasi piłkarze powinni naprawdę pokazać na co ich stać i pocieszeniem też może być że nie mamy jeszcze wszystkich piłkarzy.
kuba
aaa tam gadacie.. mistrzem będzie na 90% Manchester United i jestem sie w stanie w tej chwili o to założyć..
Alien4321
CYTAT
jestem sie w stanie w tej chwili o to założyć..

Spoko o browara????
p.s. Jak bedziesz na zlocie, to ten poprzedni zakład masz obstawiony przez Dudiego.....

Ja niestety mojego WYGRANEGO zakładu jeszcze nie dostałem... wink.gif mad.gif

P.S.2 A gdzie aselto???? może sie wypowie dlaczego MU TYLKO zremisował???
dzemek
CYTAT(Grzegoorz @ 17-08-2008 - 01:23) *
ale z was "optymiści" co do startów LFC w nowym sezonie... a może to ja zawsze jestem pełen bezpodstawnej nadziei, ale jako kibic zawsze mam wiarę w The Reds..

Jedno drugiego nie wyklucza. Ludzie tak przewidują, bo wystarczy spojrzeć na nasze poprzednie sezony jak to pięknie już Balonik opisał jak było. Również sądzę, że będzie podobnie, choć chciałbym się mylić...
Z klubami z Londynu może jeszcze jakoś sobie poradzimy, ale z Manchesterem biorę remis w ciemno...k****ile jeszcze tych porażek?
Ja jednak upatruję do pozycji mistrza Chelsea i to nie tylko na podstawie dzisiejszego meczu. Jeśli fochów nie będą odstrzelać, zgrają się ze sobą, dogadają się z trenerem to będzie ich sezon.
aselto
Bo Given znow mial mecz zycia... Znow przeciwko United...

To co on wyczynial to sie w glowie nie miescilo...

Zreszta juz sie do tego przywyczailem smile.gif

Ogolnie jestes dosc zadowolny po formie jaka zaprezentowalo united i jak im sie gra ukladala... Jeden blad fletchera i mamy 0-1 dla newcastle.

Mialem spore obawy po meczch sparingowych, wle nie jest zle.

No i mlodziez dostala szanse... to mnie ferguson zaskoczyl... Campbell pokazal sie ze swietnej strony, no ale ten mlokos z brazyli to mnie zdziwil smile.gif W ogole mnie zdziwila lawka, raz ze dluzsza niz normalnie (zapomnialem io tym) dwa ze sami obroncy na niej biggrin.gif
LFC_FUN
CYTAT(aselto @ 17-08-2008 - 23:42) *
Campbell pokazal sie ze swietnej strony

A jak Ci mówiłem, że świetnie gra na wypożyczeniu w Hull, to twierdziłeś, że do United się nie nadaje. smile.gif
RAWI
Że się wtrącę... Pamiętam jak w którymś temacie aselto napisałeś (gdy nasilały się plotki o odejściu Ronaldo), że to Rooney jest najważniejszym piłkarzem w kadrze Fergusona i bez niego nie widzisz MU obecnie. Dziś nie było Ronaldo, Rooney był - ostatnio gdy był Ronaldo z Newcastle wygraliście 6-0, teraz macie marny remis bez niego. Co by nie mówić o Roo, takiego wpływu na grę United jak Ronaldo nie ma. I miejmy nadzieje, że do 13 wrzesnia, do meczu z nami, Portugalczyk nie wroci do gry (a są jakiekolwiek szanse, że zdąży?), a najlepiej by się nie spieszył w ogóle z powrotem na boisko, to jest szansa, że MU zaliczy jeszcze gorszy start sezonu niż rok temu...

Swoją drogą 2 sezon z rzędu MU notuje mały falstart, ciekawe...
Wiadomo, początek sezonu, nie każdy z czołowych graczy jest jeszcze w formie. Ale tak jak bodzio napisał - pamiętamy jak MU rozpoczął sezon rok temu i wiadomo jak go skończył.

A Newcastle zaprezentowało się całkiem nieźle, choć trzeba przyznać, że trochę szczęścia też mieli, choćby w sytuacji Scholesa kiedy świetnie interweniował Given. A i wielki szacunek dla Martinsa - parę dni temu zmarła mu matka, a mimo to pozbierał się, strzelił bramkę, był aktywny, stwarzał zagrożenie, zagrał naprawdę dobry mecz.

MU dla mnie jest nadal (w końcu to jeden mecz dopiero, żadnych wniosków nie można, a nawet nie należy wyciągać) głównym kandydatem do mistrza, znów powalczą z Chelsea do końca.

A My... Z tym trenerem i z tym składem mistrza nie zdobędziemy pewnie, ale jak wróci Mascherano i Babel i jeśli kupimy Barrego lub jakieś porządnego skrzydłowego to nasz sezon z szansami na mistrzostwo powinien trwać nieco dłużej niż do stycznia jak rok temu...
aselto
@LFC fun

I w sumie dalej podtrzymuje to zdanie... Naprawde chcialbym, zeby zablysnal i sie wprowadzil do skladu i byl chociazby kims takim jak fletcher czy oshea... No ale nie chcialbym, zeby np przeciwko lfc czy chelsea czy w lm wychodzic w ataku z campbellem. Choc nie powiem, bardzo pozytywnie mnie zaskoczyl... Widzialem go kilka razy w rezerwach, w spraingach i ogolnie nie bylem zachwycony. Tutaj pokazal, ze umie zawalczyc z obroncami (choc tez nie ma co ukrywac, ze obroncy newcastle sa po prostu kiepscy), umie zastawiac pilke... No kto wie jak to bedzie jak sie ogra... Naprawde nie spodziewalem sie po nim takiego wystepu. Choc chyba i tak ciagle to nie gracz na miare united.

@Rawi

A w zeslym sezonie zaczelismy bez rooneya ale z ronaldo i zanotowalismy 2 punkty w 3 meczach. Nie mozna tak pisac. A nawet dzis rooney pokazal jak jest wazny. Napracowal sie dzis niesamowicie. Tylko, ze to pilkarz ktory obsluguje kolegow a nie ktory sam konczy akcje... A za bardzo nie mial kogo dzis obslugiwac. Zreszta juz o tym wspominalem, ronaldo zawdzieczamy naprawde bardzo duzo i naprawde daje tej druzynie wiele. Ale jezeli mialbym wybierac pomiedzy ronaldo a rooneyem, jezeli ktorys mialby odejsc, to bez dwoch zdani wole by zostal rooney. Nie dla tego, ze bardziej go lubie, tylko dla tego, ze ronaldo mimo wszystko latwiej bedzie zastapic, biorac kolejnego utalentowanego skrzydlowego. Nie bedzie to ta sama klasa przez spory okres czasu, ale bedzie wystarczajacy. Rooneya obecnie nie wyobrazam sobie zastapic kims innym... To sa tacy ludzie jak Cantona, ktorego dopiero w sumie rooney zastapil. Choc tez prawda, ze ronaldo ma to cos, ze wezmie pilke, minie pol druzyny przeciwnej i wcisnie to 2-1... Rooney w sumie tez pokazal ze umie, ale to bardziej wypadki przy pracy...

Ja tam ogolnie jestem zadowolony (nie liczac straty punktow, bo spodziewalem sie latwego zwycistwa) bo united zaprezentowalo sie calkiem dobrze. A wez tez pod uwage ze zagralismy 7 obroncami w pewnym momecie (ferguso podpatruje troche od beniteza i zaczal bronic tego 1-1 biggrin.gif). Po prostu brakuje nam jeszcze jednego napastnika (dlatego wlasnie trzeba kupic berbatova, bo w tej druzynie tak naprawde nie istnieje pojecie rezerwowy), bo wystarczylo ze tevezowi zmarla matka i wrocil do argentyny (swoja droga dziwny zbieg okolicznosci z martinsem) i zostalismy z jednym rooneyem, ktory typem egzekutora nie jest. I zostalismy tez z jednym skrzydlowym biggrin.gif Giggsem. I tak naprawde nasza ofensywa w tym meczu wygladala tragicznie jezeli mowimy o skladzie.

A swoja droga zna ktos tego jonesa z newcastle? No gosc po prostu niesamowity byl... Skad sie wzial on tam?

EDIT:

jeszcze odnosnie kwesti startu sezonu, to w sumie united nigdy nie rozpoczynalo jakos rewelacyjnie sezonow... Ale to moim zdaniem wychodza wlasnie te wszystkie wyajzdy do afryki (gdzie dot ego rooney i carrick zlapali jakiegos wirusa), azjii i ogolnie pogon za kasa... To co bylo w poprzednim sezonie to wrecz kpina byla. Teraz niby troche lepiej sie dot eo zabralismy, ale i tak ten wyjazd tam byl nam w ogole nie potrzebny.

I w sumie ronadlo tez watpie by od razu mial forme (choc cholera go tam wie tak naprawde). Nie mial w ogole okresu przygotowawczego... Nie zagral w zadnym meczu sparingowym. Troche ta kontuzja pozwoli mu odpoczac, bo by sie zajechal, ale kosztem tego, traci przygotowanie do sezonu.
SwietlistyMrok
CYTAT(aselto @ 18-08-2008 - 01:00) *
A swoja droga zna ktos tego jonesa z newcastle? No gosc po prostu niesamowity byl... Skad sie wzial on tam?

Chyba chodzi Ci o Argentynczyka przybyłego przed tym sezonem z RCD Mallorca- Jonasa Gutierreza(na koszulce nosi napis Jonas i dostał najwyzsza note z Newcastle) ,bo zadnego Jonesa tam nie zauwazyłem...
karas
CYTAT(SwietlistyMrok @ 18-08-2008 - 09:39) *
Chyba chodzi Ci o Argentynczyka przybyłego przed tym sezonem z RCD Mallorca- Jonasa Gutierreza(na koszulce nosi napis Jonas i dostał najwyzsza note z Newcastle) ,bo zadnego Jonesa tam nie zauwazyłem...

No faktycznie siał ten Gutierrez popłoch na lewej flance. Fajnie się prezentował.

Mnie jednak najbardziej podobała się... skoczność Martinsa. Oprócz tego, że Fleczer dał ciała w ogóle nie asekurując tego dośrodkowania, to Obafemi wyskoczył ponad wszystkich obrońców. No i potem te salta...wink.gif Miód na serce...

Największe wrażenie zrobiła na mnie Chelsea. Bez komentarza, zdecydowana dominacja na boisku i te 4-0 to chyba najniższy wymiar kary Pompey.

Po pierwszej kolejce tylko MU zgubił punkty, ale wszyscy wiemy jak to było rok temu...

Znów nawiążę do naszego kolejnego przeciwnika. Gramy w sobotę z Boro, a ci jak pisałem w temacie meczowym - bili wszystkich wysoko w sparringach i teraz pokonali - jak zwykle wysoko aspirujące przed każdym sezonem Koguty.

Mówię Wam, że w sobotę będzie ciężko ich pokonać. Ale liczę oczywiście na 3 punkty. Trzeba budowac bazę na 13 września wink.gif
deathman[Junior]
Mimo wszystko w sobotę powinniśmy pokonać Boro, by powoli wgrywać sie w ten nowy sezon. Gramy u siebie wiec już będzie trochę łatwiej wink.gif Piłkarze wiedzą o co grają i pomimo słabej formy prezentowanej na początku sezonu i będą walczyć do ostatniej minuty ( taką przynajmniej mam nadzieję )

Co do innych meczów. Fakt najlepiej zaprezentowała się stołeczna Chelsea, która zniosła Pompey z boiska. Bramka deco mówi sama za siebie...Ozdoba meczu ( chodź bramką kolejki nie będzie wink.gif Ponieważ ładniejszą zdobył Steinsson z Boltonu przeciwko Stoke.

Manchester zagrał naprawdę słabo. Mieli kilka zrywów ,ale to za mało by pokonać Newcastle. Given znów wyczyniał cuda w bramce wink.gif

Warto dodać,że kapitalne przywitanie miał nowy Menadżer Blackburn Paul Ince ;] Pokonał Toffikow 3-2 na ich stadionie wink.gif brawo brawo wink.gif
aselto
No i naprawde niespodziewany transfer w premiership... Mikael Silvestre przechodzi od nas do... Arsenalu! Pierwszy transfer na tej lini od chyba czasow Bryana Kidda... Na pewno ogromne wzmocnienie Arsenalu, jak i dobry ruch ze strony zawodnika. Nie rozumiem tylko Fergusona, bo jaki jest sens wzmacniania rywala i to w taki sposob? Ale widocznie musial miec Silvestre obiecane, ze moze odejsc gdzie chce, bo innego wytlumaczenia nie widze. Chyba ze Ferguson juz zdebilal na koniec....

Szkoda mi go naprawde... jakies 360 razy wybiegl w koszulce united... Wy mozecie go pamietam chyba przede wszystkim z 2 bramek po roznych na OT, podacz powrotu Rio Ferdinanda z zawieszenia.
szuti
CYTAT(aselto @ 21-08-2008 - 02:25) *
No i naprawde niespodziewany transfer w premiership... Mikael Silvestre przechodzi od nas do... Arsenalu! Pierwszy transfer na tej lini od chyba czasow Bryana Kidda... Na pewno ogromne wzmocnienie Arsenalu, jak i dobry ruch ze strony zawodnika. Nie rozumiem tylko Fergusona, bo jaki jest sens wzmacniania rywala i to w taki sposob? Ale widocznie musial miec Silvestre obiecane, ze moze odejsc gdzie chce, bo innego wytlumaczenia nie widze. Chyba ze Ferguson juz zdebilal na koniec....

Szkoda mi go naprawde... jakies 360 razy wybiegl w koszulce united... Wy mozecie go pamietam chyba przede wszystkim z 2 bramek po roznych na OT, podacz powrotu Rio Ferdinanda z zawieszenia.

kpisz?

jakbym byl kibicem arsenalu to zapadlbym sie ze wstydu pod ziemie
Cythrawl
Mnie bardziej zastanawia na cholere Wengerowi ten transfer. Silvestre owszem był kiedyś całkiem niezły, ale te lata już minęły jakieś 5 lat temu. Mam nadzieję, że nie jest to wspominane przez niego wcześniej "wzmocnienie pomocy doświadczonym zawodnikiem" Zwłaszcza, że Silvestre w obronie sie dużo lepiej spisuje.
aselto
@Cythrawl

On gra tylko na obronie, wiec pomocnika musi sobie jeszcze dokupic wenger

@szuti

No jakie to typowe dla kibicow LFC, szczegolnie pod wodza beniteza... Po co miec solidny sklad nawet na lawce? Na lawke sie kupuje zwykle padlo i to w ilosciach sporych, by nie dac im nawet szansy sie pokazania. On jest idealny dla Arsenalu teraz. Raz ze wziety za czapke sliwek, dwa ze jako obronca bije na glowe toure a i od gallasa rowniez lepszy. Nie jest tak mocno ofensywny jak Clichy, ale tez jest typem biegajacego skrzydlowego. Ma dobra dynamike (oczywiscie bez porownania z clichym), jest naprawde szybki i na pewno lepiej dosrodkowuje pilki niz Clichy. Nie zdziwilbym sie, jakby toure poszedl na srodek pomocy...

Jedyne do czego moge sie przyczepic, to ze zdazaja mu sie bledy naprawde glupie (w sumie to byl jeden taki okres, ale trwajacy sezon), gdy nie ma z kim rywalizowac i czuje sie bezpieczny.

Wskaz mi jednego obronce, ktory siedzi u was na lawce i moze dorownywac mu umiejetnosciami? Bo u was carragher jest podstawowym obronca a na pewno nie jest tak dynamiczny i ofensywny jak silvestre.

Naprawde zaluje ze odszedl, bo dawal nam niesamowite wsparcie w razie kontuzji... Teraz nasza swietna defensywa sie troche wykruszyla oraz zostala przemeblowana, podochodzili mlodzi... zobaczymy jak to bedzie, jak nas polapia kontuzje w obronie...
Niko
aselto, rozumiem, że Silvestre spędził sporo lat w United i był wiernym sługą waszego klubu, ale stwierdzenie, że jest lepszy od Toure, albo tym bardziej od Gallasa zakrawa naprawdę na herezję...

Silvestre jest co najwyżej przeciętnym grajkiem, który najlepsze lata ma już dawno za sobą. W dodatku tak jak sam wspomniałeś, zdarzają mu się głupie błędy. Od siebie dodałbym tylko, że te błędy zdarzają mu się dosyć często, a nie tak jak mówisz czasami.

Jak dla mnie ten transfer to żadne wzmocnienie Arsenalu i tak jak w zeszłym roku chciałem, żeby Heinze zawitał na Anfield, tak Francuza nie chciałbym w czerwonym trykocie przenigdy, nawet jakby United miało jeszcze dopłacić do tego interesu.

A odpowiadając na Twoje pytanie jeśli pozwolisz, to jak na razie u nas rezerwowym obrońcą jest Skrtel, który o głowę bije Silvestra i na pewno paru innych obrońców MU takich jak Brown czy Vidic. Wszystkich, poza może Ferdinandem...

Matys
QUOTE (Niko @ 21-08-2008 - 11:49) *
aselto, rozumiem, że Silvestre spędził sporo lat w United i był wiernym sługą waszego klubu, ale stwierdzenie, że jest lepszy od Toure, albo tym bardziej od Gallasa zakrawa naprawdę na herezję...

Silvestre jest co najwyżej przeciętnym grajkiem, który najlepsze lata ma już dawno za sobą. W dodatku tak jak sam wspomniałeś, zdarzają mu się głupie błędy. Od siebie dodałbym tylko, że te błędy zdarzają mu się dosyć często, a nie tak jak mówisz czasami.

Nic dodac nic ujac.

QUOTE (Niko @ 21-08-2008 - 11:49) *
A odpowiadając na Twoje pytanie jeśli pozwolisz, to jak na razie u nas rezerwowym obrońcą jest Skrtel, który o głowę bije Silvestra i na pewno paru innych obrońców MU takich jak Brown czy Vidic. Wszystkich, poza może Ferdinandem...

Tutaj sie rowneiz zgodze, ale w polowie. Skrtel dopiero rozegral pol roku w Premiership, ale juz po tak krotkim okresie mozna stwierdzic, iz umiejetnosci ma o wiele wieksze od majacego juz najlepsze lata za soba SIlvestra. Brown mial bardzo dobry sezon, ale przewaznie wystepowal na prawej stronie boiska, wiec na srodku na pewno Skrtel jest lepszy. Z Vidicem to jak dla mnie przesadziles. Serb od dwóch lat jest jednym z najelpszych obroncow w calej lidze i z Rio tworzą wspanialy duet stoperow.
aselto
Silvestre byl swego czasu najlepszym obronca ligi. Fakt, ze pozniej przenosiny jego na srodek obrony (gdzie wygryzl go o'shea, nie pamietacie jak wtedy oni grali, wiec moze to wygladac smiesznie) i glownie jeden fatalny sezon (drugi sezon howarda, zawiesdzenie ferdinanda itp itd) w ktorym robil blad za bledem. Od tamtej pory pojedynczych bledow nie mial duzo (najbardziej razacy, to chyba nie pokrycie gallasa, jak nas chelsea bila na stamford). Do tego ostatnio kontuzje, ktore spadly akurat gdy odzyskiwal forme. Naprawde roznie mogloby sie potoczyc z evra, ktory wtedy gral slabo a silvestre naprawde dobrze, gdyby mu sie ta kontuzja barku nie przydazyla w meczu z lille.

A robienie teraz z gallasa niewiadomo jakiego super obroncy to juz przesada. Tak jak silvestre, gdy mial walczyc z naprawde swietna obrona, byl rezerwowym (w chelsea), dopiero jak odszedl do klubu bez obroncow zaczal lapac forme i grac non stop. A i tak sporo cyrkow w arsenalu odstawia. Podbnie moze byc z silvestrem, gdy bedzie mial mozliwosc zagrac 20-30 meczy w sezonie a nie byc wiecznie rezerwowym. A przypomne, ze silvestre musial walczyc z genialnym wtedy heinze a nie z ledwo solidnym bridgem.

Ale nawet pomijajac wszystko to, to mowienie ze nie jest wzmocnieniem dla klubu, ktory w tamtym sezonie mial za malo o 4 obroncow, a w tym sezonie pozbyl sie dwoch z nich, to troche zakrawa na kpine. Silvestre bedzie pierwszym zmiennikiem i na lewa strone za clichego (choc w defensywie jest duzo lepszy) jak rowniez pierwszym zmiennikiem na srodek, bo tam po prostu nie ma komu grac. BYlby tez pierwszym zmiennikiem naprawa strone, ale tam grac nie umie. A kto wie, czy czasem toure nie pojdzie na srodek pomocy.

A toure jest po prostu przereklamowany. Solidny, ale tylko solidny. WIem ze niektorzy lubia uwazac go za jednego z najlepszych obroncow na swiecie, ale tak samo lubicie uwazac carraghera.

A to ze skretl lepszy od vidica i browna,t o ja nie bede kom entowal. Powszechnie wiadomo, ze njalepszy bramkarz to reina, najlepszy obronca byl carragher, ale stracil to miano na zecz skrtela, najlepszy pomocnik to gerrard a najlepszy napastnik to torres. Do tego najwiekszy geniusz taktyczny to benitez... Z tym sie nie dyskutuje, wiec ja nie mam zamiaru, po prostu przyjmuje do wiadomosci a dokladnie wiem to juz od dawna.
Niko
aselto, jeśli uważasz Gallasa, 62-krotnego reprezentanta Francji - która btw wciąż jest aktualnym wice mistrzem świata - w dodatku kapitana Arsenalu, który ma w nogach ponad 200 meczów w Premiership plus dodatkowe 200 w lidze francuskiej za pomyłkę, to ja po prostu nie mam pytań...

Gallas i Silvestre są zawodnikami, którzy w żadnym stopniu nie nadają się do jakiegokolwiek porównania. Jedyne co ich łączy, to pozycja na boisku, bo obaj mogą grać zarówno w środku obrony jak i na lewej flance.

Silvestre jest moim zdaniem słaby jak barszcz, zawsze był i nie zmieni tego nawet fakt, że na dzień dzisiejszy w Arsenalu praktycznie nie ma obrońców, bo tak czy siak na Emirates będzie grzał ławę, bo obrona Gunnersów wygląda tak :
Clichy - Gallas - Toure - Sagna

Dobra, faktycznie może troche przesadziłem ze Skrtelem, bo jest jeszcze trochę za wcześnie, żeby porównywać go chociażby z Vidiciem, ale nie wmawiaj mi proszę, że Silvestre jest lepszy od wszystkich stoperów LFC razem wziętych, bo tak odbieram Twoje rozumowanie...

Ostatniego paragrafu nie będę komentował, bo nigdy w życiu na forum nie powiedziałem, że Rafa to geniusz, Carra jest najlepszy, Reina fenomenalny i w ogóle, więc nie wiem skąd takie informacje ?

Cały czas uważam, że naszą parę stoperów powinni tworzyć Agger ze Skrtelem, a Carraghera najlepiej dać na prawą stronę, ale to już jest wyłącznie moje zdanie.

Założę się z Tobą o browara, że Silvestre zagra kilka - może kilkanaście - spotkań w barwach Arsenalu i nabawi się kontuzji, który wykluczy go z gry na parę miesięcy, a w między czasie Wenger znajdzie już innego obrońcę na jego pozycję i Francuz poleci na zbity pysk... Co Ty na to ?
aselto
Ad 1. SIlvestre jest za top 40 krotnym reprezentantem francji i chyba tez aktualny wicemistrz swiata... Porownan moze byc wiele i wg mnie to sa zawodnicy o bardzo zblizonych poziomach. Z tym ze wg mnie silvestre gra lepiej gdy jest na boku, a gallas gdy jest na srodku. Obaj sa wiecej niz solidni, obaj sa bardzo dobrzy, ale tylko tyle. Wiecej z nich nie wycisniesz. Dla mnie silvestre z powodzeniem moglby byc wciaz naszym podstawowym lewym obronca. Jednak ferguson znalazl lepszego heinze (ktory akurat w ofensywie tak dobry jak silvestre nie jest) a nastepnie jeszcze lepszego evre, ktory z kolei nie jest tak dobry w defensywie (choc i tak bardzo sie poprawil). Tylko na milosc, czytaj ze zrozumieniem, bo ja nigdzie nie napisalem ze gallas to pomyslka. Wrecz przeciownie, wg mnie wymiana cole <-> gallas to byl swietny ruch ze strony arsenalu.

ad2. Nigdzie nie napisalem, ze silvestre jest lepszy od waszych wszystkich obroncow razem wzietych. Ba nawet nigdzie nie zasugerowalem, ze jest lepszy od skrtela, bo ciezko mi to powiedziec, za malo widzialem slowaka a wydawal sie solidny. Powiedzialem tylko, bys mi pokazal takie gracza jak silvestr u was na lawce rezerwowych, a skoro skrtel jest uznawany za rezerwowego, no to faktycznie sie nie zoruzmielismy, albo raczej moj blad.

Co do zakladu, to z racji ze i ty za granica jestes i ja, browar ciezko bedzie wyegzekwowac, ale moge sie zalozyc z toba dla samego zakladu. Chyba ze dane nam kiedys bedzie wypic browara, chocby united w lm w paryzu, albo cos takiego. Tylko prosze o dokladne sprecyzowanie, bo silvestre i tak mial koncyzc kariere z tego co pamietam za sezon albo dwa (za sezon mial dostac testimonial), wiec nie wykluczone ze grozna kontuzja zakonczylaby jego kariere szybciej.

Wiec moze zalozmy sie tak, ze gdy bedzie zdrowy to rozegra sporo spotkan w arsenalu i realnie wzmocni ich sklad a nie bedzie tylko kims w rodzaju senderosa, czyli czlowiekiem ktorego kazdy fan arsnealu boi sie ogladac na boiksu.

EDIT:

choc ten zaklad ni jak nie da sie rozstrzygnac tak naprawde, bo beda to nasze subiektywne odczucia, dlatego niech bedzie ten twoj zaklad ale jak mowie bez fantow, bo ciezko o ich egzekucje, chyba ze kiedys nadazylaby sie okazja.

EDIT2:

Przypominam wciaz, ze mowimy jednak o zawodniku rezerwowym... a nie o zawodniku ktory idzie by grac pierwsze skrzypce w arsenalu. Nie zmienia to jednak faktu ze zarowno dla arsenalu jak i dla silvestra, posuniecie bardzo dobre i jednemu i drugiemy wyjdzie na dobre... Jedynie stratne bedzie united i to naprawde... BO stracilismy bardzo dobrego zmiennika.
Niko
Silvestre nie był w kadrze Francji na ostatnich Mistrzostwach Świata, ale za to był w 2002 roku, gdzie Francja doznała kompletnego blamażu. Tak w ramach ścisłości smile.gif

Dobra, nie ma co dłużej ciągnąć wątku Silvestre'a, bo jest zdecydowanie za wcześnie i dopiero sezon pokaże czy Wenger dokonał dobrej inwestycji...

Jeśli chodzi o zakład, to niech będzie po Twojemu, tylko faktycznie ciężko będzie go zrealizować. LM w Paryżu już nie ma od długiego czasu, bo to co PSG pokazuje w lidze to się nawet na PUEFA nie nadaje mimo tego, że Paryżanie w tym sezonie w nim zagrają tongue.gif

Jeśli jednak faktycznie Silvestre okaże się realnym wzmocnieniem dla Gunnersów i Ty będziesz kiedyś w Paryżu, to z chęcią Ci postawię tego bronxa, tylko tak jak mówisz sam zawodnik zdąży już pewnie zawiesić buty na kołku smile.gif

Najlepiej by było, gdybyś przybył na nasz Zlot Fanów za tydzień, ale przypuszczam, że to mało realne... tongue.gif

Pozdrawiam
aselto
Za tydzien co prawda jestem w polsce, ale na innej imprezie smile.gif Zreszta, jak sobie to bys wyobrazal? biggrin.gif:D

A zeby nie robic off topa, Cisse wypozyczony do Sunderlandu. Keano coraz lepsze rzeczy tam tworzy... Mysle ze w tym sezonie bedzie to druzyna srodka tabeli a niech jeszcze jakims cudem zagraja lepiej, to moze i uefa zachacza...
maniek93
A Vincent Kompany z HSV przenosi się do Man. City za 9mln euro. Ciekawie się jego kariera potoczyła najpierw w Anderlechcie potem krok w przód do HSV a teraz kolejny krok do Premiership. Środek obrony Kompany - Richards w FM miód cud i malina wink.gif
LFC_FUN
Stoke prowadzi a AV do przerwy. ohmy.gif Hull na szczęście wyrównało i 1:1 do przerwy na Edwood Park mają. Bardzo dobrze, mam nadzieję, że Hull się utrzyma. smile.gif
Soprano
HT i fulham prowadzi z arsenalem wink.gif

HOOOOOOOOOOLD
Majkel
heh arsenal przegrało z fulham duze zaskoczenie:D widac ze jescze tak jak my sa za slabi zeby wygrac lige
Mike
liga zaczyna się ciekawie, MU traci punkty w pierwszym meczu (zresztą nie pierwszy już raz), dziś Arsenal przegrywa, beniaminkowie wygrywają, zobaczymy co Chelsea jutro odpowie. mam nadzieję że Heskey coś ustrzeli.
RAWI
Tak się zastanawiam czy to my i Tottenham jesteśmy tacy słabi czy Sunderland i Boro takie mocne? Na zmianę z Kogutami graliśmy z tymi drużynami - My mamy co prawda 2 zwycięstwa, ale w stylu mówiąc delikatnie nie najlepszym, a Koguty oba mecze przegrały.
Jak widać ekipy Keane i Southgata są zdolne urwać punkty każdemu, kto wie czy nie powalczą o puchary w tym roku. Początek mają niezły, choć nieco pechowy bo mecze z nami były do wygrania czy zremisowania, zabrakło szczęścia.

Sunderland w ostatnich dniach okienka z resztą wzmocnił się jeszcze znanym nam Djibrillem "Słabe kości" Cisse, który w debiucie dziś strzelił zwycięską bramkę. Zapodaje linka do tej bramki => Klik

Meczu Arsenalu nie dane mi było oglądać, ale z tego co czytałem w komentarzach fanów Arsenalu to oni odczuwają brak Fabregasa tak jak my odczuwamy brak Mascherano, albo nawet i bardziej. Mówią też, że krótka ławka rezerwowych już im daje się we znaki.
Prawdopodobnie będzie trzeba się nastawić znów na wyścig Chelsea z MU o mistrza. Choć nie ukrywam, liczę na Emila jutro - W poprzednim sezonie Wigan urwało punkty Chelsea, oby urwali i jutro, a choć przez tydzień będziemy samotnym liderem.
RusH
Ciekawy jestem jak zagra Porsmouth z United. Tydzien temu dostali lanie na Stamford Bridge a Manchester zagral drewno z Newcastle. O Arsenalu czesto sie mowi, ze maja krotka lawke, brak doswiadczenia a jednak na przestrzeni calego sezony graja calkiem calkiem. Zobaczymy jak to bedzie z The Gunners. I co bedzie gral Nasri? Co do Tottenhamu to spodziewam sie, ze ten sezon beda mieli stracony. Za duzo tam zawirowan, transferow itp. Do tego kibice otwarcie krytykuja zwolnienie Jola. Za duzo kasy chyba tam jest. A dla beniaminkow GRATULACJE:)
LFC_FUN
http://sport.onet.pl/0,1248702,1812491,wiadomosc.html

Szewa do Milanu. Jakieś większe osłabienie Chelsea, to raczej nie będzie. I pomyśleć, że m.in. przez niego Mourinho z Abramoviczem się nie dogadał. wink.gif
RusH
Szewa. Powrot syna marnotrawnego. Na San Siro bylo bogiem a teraz... Ciekawe jak go przyjma? Wydaje mie sie, ze ruscy beda szukac jeszcze jednego zawodnika na szpice. Sezon przeciez jest bardzo dlugi i meczacy.

Co sadzicie na temat Tottenhamu? Mi sie wydaje, ze Ramos bedzie pierwszym trenerem, ktory straci prace.
kuba
CYTAT(RusH)
Szewa. Powrot syna marnotrawnego. Na San Siro bylo bogiem a teraz... Ciekawe jak go przyjma?

przyjmą go po królewsku i z honorami czyli tak jak trzeba w przypadku tak zasłużonego dla klubu gracza.. Szewa powróci w wielkim stylu mimo wieku 31 lat bo pamiętajmy co Milan potrafi wykrzesać ze znacznie starszych od niego graczy jak choćby Inzaghi.. a co do czelsi to słyszałem że za Drogbe ma przyjść Adriano -taka wymiana za jakąś dopłatą zapewne.. plotek jednak na linii Inter-czelsi było i jest tyle że żal czas marnować i palce męczyć na klawiaturze..
RusH
Czy go przyjma po krolewsku nie wiem. Jesli tak to tylko dlatego, ze panicznie potrzebuja klasycznego frontmana. Pato jest jeszcze za mlody zeby strzelac przez caly sezno a Inzaghi jest za stary. Napewno nie bedzie taka legenda jak Paolo Malidini. Co do Drogby i Adriano to masz racje szkoda w klawiature stukac... Patrz 'transfer' Lamparda.
Mike
CYTAT(kuba @ 24-08-2008 - 12:26) *
a co do czelsi to słyszałem że za Drogbe ma przyjść Adriano -taka wymiana za jakąś dopłatą zapewne..

coś jest na rzeczy, za Drogbe i Szewczenko napewno jeszcze jakiś napastnik przyjdzie. prócz tego jeszcze Robinho chce grać w Chelsea i z tego co mówią, dużo wskazuje na to że tak się stanie. będą jeszcze spore roszady, mam nadzieję że i u nas się jeszcze ktoś pojawi (najchętniej widziałbym Downinga).
DOBRY
w tym sezonie starczy nam to to gralismy w poprzednich latach tylko trzeba wygrać wszystko z wielką czwórką no trójką i 2 remisy mniej

a jak przegramy z menczesterem to już prawie odpaniemy z walki bo piłkarze się załamią jak rok temu dobrze nam szło do meczu z menczesterem potem jakies remisy z beniaminkami czyli mecz z menczesterem wychodzi na to że to mecz o cały sezon o mistrzostwo
Indyk
A co do Milanu to robią furore na rynku transferowym : Sheva, Ronaldinho, Zambrotta, Flamini i jeszcze dzisiaj ściągneli Senderosa. Chociaz i tak pewnie podzielą los Bayernu z zeszłego sezonu w Uefa, oby wink.gif
SwietlistyMrok
Tylko ze wiesz ,Milan ma tak naprawde puchar Uefa w dupie bo liczy sie tylko scudetto(znaczy mistrzostwo Serie A) i z tego co gadał siwy to maja wystawiac rezerwy na mecze Uefa...no chyba ze w lidze ładnie bedzie szło to i tutaj fajnie byłoby zdobyc tak dodatkowo.Wogóle we Włoszech przez lata P.Uefa był zupełnie nic nie warty dla ogółu zainteresowanego futbolem...,chociaz ostatnio to sie zmienia i juz co niektóre kluby konkretnie go traktuja.
Co zas sie tyczy Senderosa to ten pół Hiszpan pół Bośniak o francuskich personaliach bedacy Szwajcarem na pewno sie przyda i mozliwe ze bedzie dosc regularnie grywał w pierwszym składzie...a Arsenal widac praktycznie nikogo nie kupuje,duzo sprzedaje,niewiele chce płacic a i tak bedzie ponownie lepszy od szastajacego kasa i niewiedziec czemu uznawanemu za swietny zespoł(dla mnie żałosny) Tottenhamu
skipim
Kevin Keegan podał się do dymisji blink.gif
Podobno doszło do jakiejś kłótni z właścicielem i takie są jej skutki...
LFC_FUN
CYTAT(skipim @ 02-09-2008 - 15:15) *
Kevin Keegan podał się do dymisji blink.gif
Podobno doszło do jakiejś kłótni z właścicielem i takie są jej skutki...

c'mon do nas! rolleyes.gif
aselto
podal sie, ale chyba pogadali z nim i zgodzil sie zostac.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.