Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Koszykówka
LFC FAN SITE > My kibice > Pogawędki o wszystkim
Indyk
Słuchajcie mam wielką prośbę do Was smile.gif Zapewne niewielu z was interesuje się koszykówką, jednak chce wam o czymś napisać. Budżet Górnika Wałbrzych wynosi ok. 1.2 mln, klubu nie stać na zakontraktowanie najlepszego zawodnika i lidera zespołu, sprawa rozchodzi się o ok. 90 tysięcy. W tym wypadku kibice wyszli z taką oto inicjatywą :

"W imieniu wszystkich kibiców wiernie wspierających koszykarski klub Górnik Wałbrzych bardzo proszę o medialną pomoc w rozpropagowaniu naszej akcji. Ogólnie rzecz ujmując mając w pamięci wspaniałe występy w poprzednim sezonie JJ Montgomeryego, kibice postanowili zrobić wszystko aby i w nadchodzącym sezonie ten koszykarz występował w naszej kochanej drużynie. Ponieważ po udanym sezonie zawodnik podniósł swoje oczekiwania finansowe, a zarząd Górnika twierdzi, że nie jest w stanie im sprostać, kibice wyszli z inicjatywą utworzenia grupy osób, które byłyby w stanie regularnie co miesiąc przeznaczać jakąś kwotę na opłacenie kontraktu dla najlepszego zawodnika. Poniżej znajduje się link, gdzie można znaleźć dokładniejsze informacje na ten temat.
http://gornik.walbrzych.pl/index.php?page=...y&id=16108#

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!"

Nie oczekuje oczywiście od was żadnych wpłat, tylko jesli ktokolwiek z Was jest w stanie wspomóc akcje chociażby medialnie, bądź zna firme która byłaby w stanie wyłożyć chociaż część pieniedzy na kontrakt bardzo prosze o pomoc smile.gif
Akcja jest prowadzona od wczoraj, piszą o niej już min. w Fakcie, Gazecie Wyborczej i wiekszosci portali koszykarskich w Polsce. Jak dotąd mamy kilka osób które zadeklarowały wpłaty na sume ok. 25 tyś. zł. Jednak zarząd obiecał, że gdy uzbieramy wiekszosc pieniedzy będa w stanie dołozyc reszte.
Z góry dziekuje Wam za jakąkolwiek pomoc Drodzy Czerwoni wink.gif
Indyk
"Do skandalu doszło po sobotnim meczu Polskiej Ligi Koszykówki pomiędzy AZS Koszalin i Turowem Zgorzelec. Tuż po zakończeniu spotkania polała się krew.
Saso Filipovski, trener Turowa Zgorzelec, sprowokowany przez jednego z fanów AZS uderzył go głową w twarz. Według wstępnych ustaleń kibic koszalińskiego zespołu ma złamany nos. Obaj panowie zostali przewiezieni na komisariat, gdzie złożyli wyjaśnienia."

"Saso Filipovski zawieszony!

Zapraszamy do zapoznania się z komunikatem Zarządu Polskiej Ligi Koszykówki w sprawie trenera Saso Filipovskiego.

Decyzją Zarządu Polskiej Ligi Koszykówki SA, szkoleniowiec PGE Turowa Zgorzelec, Saso Filipovski został zawieszony w prawach trenera. Powodem takiej decyzji jest incydent, do którego doszło po meczu 16. kolejki PLK pomiędzy AZS Koszalin a PGE Turowem Zgorzelec."

Ja się pytam ku*wa za co? Za to, że jakiś wieśniok z Koszalina przez cały mecz obrażał jego matke, że obrona w Koszalinie to ćwoki i nie potrafią upilnować jednego "kibica" ? Skoro jakiś tłumok stanął Filipovskiemu na drodze, zaczął się z nim szarpać to co miał zrobić Saso? Powiedzieć "Przepraszam, czy możesz mnie przepuścić"? Warte uwagi również jest to, że zawodnicy AZS-u stanęli w obronie trenera Turowa, czy to nie dziwne? Oczywiste jest to, że cała sytuacje sprokurował ten ćwok z Koszalina, przez niego Saso został zawieszony, a ponadto wielce poszkodowany chce się ubiegać o odszkodowanie za złamany nosek... Mam już dosyć tego śmiesznego zarządu PLK, to co się tam dzieje jest porównywalne z sytuacja w PZPN...
misiek9
No niestety znów o koszykówce w Polsce głośno z powodów negatywnych. I jak tu odbudowywać zainteresowanie tą dyscypliną?

Ale wracając do sprawy...Indyk nie mogę sie z Tobą zgodzić, tutaj akurat zarząd podjął dobrą decyzję, bo czy trener był obrażany czy nie to jednak jest on osobą, która nie powinna reagować w ten sposób na tego typu zaczepki. Niestety taki to już zawód, musisz być przygotowany, że dla kibiców przciwnych jesteś wrogiem w każdy sposób będą utrudniąć ci życie. Tutaj nasuwa się skojarzenie ze słynna bójką w NBA, przecież z tego co pamiętam to tam też jakiś kibic obrażał żonę zawodnika podajże, zawodnik wbiegł na trybuny i wymierzył sprawiedliwość i rozgorzała regularna bijatyka pomiędzy obiema drużynami...Jak zareagowała lig? Zawiesiła graczy na spory okres czasu...
Oczywiście w żaden sposób nie bronię tu zachowania tego kibica, było karygodne, również ochrona w Koszalinie się nie popisała(to przede wszystkim wina oragnizatorów, nie zabezpieczyć przejścia drużynie gości), już chyba kolejny raz zresztą. Zapewne to uderzenie to był odruch , spotęgowany jeszcze przegranym meczem w ostatnich sekundach i w ogóle słabymi ostatnio wynikami Turowa...Owszem Filipovski działał niejako w obronie własnej, ale nie zmienia to faktu, że nie powinien się tak zachować i również musi ponieść karę.
No bo co wedlug Ciebie powinna liga w tej sytuacji zrobić?udać, że nic się nie stało?dać jakąś smieszną karę finansową?

Katun
Chuligany same w tej koszykówce, sama przemoc, jak to dobrze, że chodzę na mecze piłkarskie :-)
Indyk
Oczywiście, że nie pochwalam takiego zachowania, ale skoro w takich sytuacjach są zawieszenia to władze lig powinny stosować je w każdym przypadku podobnej bójki. Jestem z Wałbrzycha, a co za tym idzie jestem niemal co tydzień na meczach Górnika i wiem jak to wygląda z bliska. Np. w zeszłym sezonie wywiązała się lekka bójka podczas derbów Górnika ze Śląskiem, udział w niej brało kilku zawodników obu ekip, ale wielebny Romuś jako, że to jego ukochany Górnik załagodził sytuacje, i skończyło się na śmiesznej karze finansowej... Powinno mi to odpowiadać, bo w sumie mi to też na ręke, ale faworyzowanie co po niektórych ekip typu Górnik, Prokom jest nie fair.

W Wałbrzychu od dawna jest przekonanie, że Górnik nie spadnie z ligi dopóki prezesem będzie Ludwiczuk, i taka jest prawda. Dlatego szkoda mi Saso, nie powinien uderzyć, ale kto wie jak to na prawdę wyglądało? Może ten kibic na prawdę się rzucił z łapami i to było w samoobronie... Nie nam to oceniać, prawdę znają tylko "wtajemniczeni"... A co do tego przykładu z NBA chodzi Ci zapewne o mecz Denver, tyle, że tam sytuacja była troszkę inna, tam bójka przeniosła się niemal na całą hale, u nas to był tylko drobny incydent i to już w szatni...

Ehh szkoda, że na portalach sportowych o koszykówce Polskiej piszą tylko w negatywnym świetle, to na pewno nie pomoże na nowo rozpromować jej wśród kibiców. Może EuroBasket 2009 coś pomoże? Miejmy nadzieje, bo jak na razie Koszykówka przegrywa z Arm Wrestlingiem jeśli chodzi o oglądalność...

PS : Miło, że nie tylko ja tutaj na forum interesuje się Basketem, nie spodziewałem się, że jest tu jeszcze ktoś taki hehe
Pozdrawiam smile.gif
misiek9
co do innych sytuacji tego typu to nie mnie to oceniac, bo nie slyszalem o nich. Ale co do rownych i rowniejszych w lidze to racja i to nie tylko problem koszykowki... Szczegolnie sytuacja z Prokomem byla dosc dziwna, bo nagle pan Krauze zostal glownym i jedynym sponsorem Pzkoszu, pozostajac rowniez wlascicielem PT Sopot...I mimo ze sponsoring kadry byl jak najbardziej korzystny to zawsze ten niesmak byl. No ale przynajmniej byl ten sponsor, teraz na pol roku przed Eurobasketem w Polsce nie ma nic...

A propos Eurobasketu, to tak w ramach promocji, dla tych co nie widzieli: trailer eurobasket 2009

O ogladalnosci nie ma co mowic, skoro liga jest w Tvp piatym kolem u wozu,transmisje w Tvp Sport sa praktycznie niedostepne, a dla prezesa Wierzbowskiego wielkim sukcesem sa krotkie migawki w sporcie po wiadomosciach...
Ciekawe jak to bedzie z ME i jakoscia transmisji, publiczna ma produkowac sygnal na swiat i ponoc mecze Polakow, polfinal i final maja byc w TVP1 lub 2, oby...

A co do pozytywow to Marcin Gortat zaczal grac, a jego wyjscie w pierwszej piatce odnotawala wiekszosc stacji tv, co juz jest sukcesem wink.gif

PS. A wracajac do kar, to wydaje mi sie, ze rowniez Koszalin powienien poniesc konsekwencje slabego zabezpieczenia meczu.

pozdrawiam smile.gif
Jaxo
Odświeżam trochę temat bo myślę, że warto. Od czasów Marcina Gortata przebijającego się w NBA na status gwiazdy i Mistrzostwach Europy w Polsce o koszykówce zrobiło się troche głośniej. Fajnie, bo zainteresowanie tym sportem troche podupadło.

Ogólnie nie zapomne czasów kiedy NBA się oglądało po nocach w polskiej TV a w kioskach dostępne byly kiedys Magic Basketball, byl Pro Basket, byl Super Basket.

Do czego bije to, że na rynku pojawił się nowy magazyn http://www.mvp-magazyn.pl . Wygląda i zapowiada się zajebiście, warto chociażby zobaczyć na stronie jakie nazwiska współpracują z nimi, nie jakieś noname'y tylko najsławniejsi polscy koszykarscy publicyści.

Wogóle ciekawe, że ktoś próbuje sprzedac magazyn o Baskecie w dzisiejszych polskich warunkach. Powodzenia życze ludziom zajmującym się tym przedsięwzięciem.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.